Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μεθοδεύει μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις

   Νέα αντεργατική επίθεση εξαπέλυσε η επιχείρηση OLYMPUS PLAZA του ομίλου VIVARTIA
   του Βγενόπουλου, με στόχο τη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Απαιτεί από τους εργαζόμενους που απασχολεί στα καταστήματα που λειτουργεί στο Εθνικό οδικό δίκτυο σε Κορινό Πιερίας, Σχηματάρι, Αντίρριο, Τρίπολη (Νεστάνη) και στην Εγνατία Οδό στον Πλάτανο Ημαθίας, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες θα αποδέχονται μείωση των αποδοχών τους 15%, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και τη μεταφορά τους στους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση επιδομάτων, νυχτερινών, αργιών, κ.λπ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τους ζητά να αποδεχθούν μείωση των αποδοχών τους κατά 15% και αλλαγή της σύμβασης, υποσχόμενος ότι το ποσό από το κατώτατο όριο της ΕΓΣΣΕ μέχρι αυτού που θα διαμορφωθεί μετά τη μείωση του 15% θα τους δίδεται ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη. Δηλαδή, ο μισθός ενός εργαζόμενου που αμειβόταν με 1.000 ευρώ θα μειωθεί στα 850 ευρώ. Επειδή, όμως, με τη ΕΓΣΣΕ προβλέπεται να είναι 560 ευρώ, το υπόλοιπο μέχρι τα 850 ευρώ θα δίνεται ως οικειοθελής παροχή.
Μάλιστα, μέσα στην ατομική σύμβαση που τους έδωσε να υπογράψουν αναφέρεται ότι ο εργοδότης μέσα στην οικειοθελή παροχή θα συμψηφίζει «κάθε αύξηση, απαίτηση, αναπροσαρμογή, αποζημίωση, επίδομα κάθε είδους, προσαύξηση ή άλλη πρόσθετη παροχή που θα προβλέπεται ή θα επιδικάζεται από το νόμο, συλλογική σύμβαση εργασίας, διαιτητική απόφαση, ακόμα και αν έχει αναδρομική ισχύ».
Στην πραγματικότητα, τους ζητά να αποδεχθούν να δουλεύουν με 560 ευρώ μισθό, και να παραιτηθούν από κάθε άλλο δικαίωμα (προϋπηρεσία, ειδικότητα, επιδόματα, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες), αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να σταματήσει να καταβάλει τα χρήματα της οικειοθελούς παροχής.
Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης στον Κορινό Πιερίας και στον Πλάτανο Ημαθίας δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκρούσουν και τη νέα αυτή επίθεση που έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας της επιχείρησης μέσα στον Ιούνη, να στήσει Ενωση Προσώπων για να περάσει τις μειώσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα στο ΣΕΑ Κορινού την Πέμπτη έκαναν παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησαν να οριστεί τριμερής συνάντηση, ενώ μέσα από συνελεύσεις ετοιμάζουν κι άλλες αγωνιστικές δράσεις.
Π.Π.