Όταν η Χρυσή Αυγή βάζει πλάτη μαζί με την κυβέρνηση για να γλιτώσουν οι
μεγαλοεπιχειρηματίες και να την πληρώσουν οι φτωχοίΌπως το φασιστικό κόμμα του Μουσολίνι, έτσι και η Χρυσή Αυγή δουλεύει στα εξής επίπεδα: Στρατηγική υπέρ των ισχυρών, διγλωσσία ανάλογα με την περίσταση (για να μην μπορεί εύκολα να τους πει κανείς φασίστες) και τακτική προσκόλλησης στην Αριστερά, τόσο λόγω έλλειψης προγράμματος της Χρυσής Αυγής, όσο και για να αμφισβητηθεί η δύναμη της Αριστεράς στα λαϊκά στρώματα.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η τοποθέτηση των φασιστών υπέρ των ισχυρών αποδείχτηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις:
1.
2. Χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο: Στα τέλη Αυγούστου, η Χρυσή Αυγή ψήφισε την τροπολογία που επιτρέπει στις ΠΑΕ να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Χρυσή Αυγή μαζί με την κυβέρνηση έβαλαν πλάτη για τους ιδιοκτήτες, ώστε το Δημόσιο να μη ζητήσει από τους μεγαλοεπιχειρηματίες Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη κ.ά τα λεφτά που αυτοί του οφείλουν. Η Χρυσή Αυγή, λοιπόν, προκειμένου να έχει «πρόσωπο» στα γήπεδα (από χρόνια στρατολογεί μέλη της από τις κερκίδες) έδειξε ότι μπορεί να μπαίνει και σε ρόλο κοινοβουλευτικού μπράβου και να «καθαρίζει» η ίδια για δικά τους χρέη.
3. Ίδρυμα Λάτση: Το νομοσχέδιο για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, που συζητιέται στη Βουλή αυτές τις μέρες, περιλαμβάνει ρύθμιση για το «πλωτό μουσείο Νεράιδα» του Ιδρύματος Γιάννη Λάτση. Υποστηρίζοντας για μια ακόμα φορά τα συμφέροντα των ισχυρών, και μολονότι το θέμα αφορούσε πρωτίστως τους απολυόμενους, η Χρυσή Αυγή αντιτάχθηκε στην νομοθέτηση της ίδρυσης του μουσείου ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, υποστηρίζοντας πως «δωρίζεται από έναν εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων της γης - και ξέρουμε ότι οι δωρεές που γίνονται στο Δημόσιο συνήθως καταστρέφονται, γιατί το Δημόσιο δεν σέβεται τίποτα που δεν το έχει αποκτήσει με κόπο». «Θα μπορούσε κάλλιστα», δήλωσε ο ίδιος, «αυτό το μουσείο να κάνει πολύ καλή δουλειά, ευρισκόμενο στα χέρια του Ιδρύματος Λάτση».