σατιρίζει τον Παΐσιο -και πολύ περισσότερο όσους εκμεταλλεύτηκαν τη φήμη του μετά το θάνατό του;
Η προσεκτική παρατήρηση της εικόνας, αποκαλύπτει μία εικόνα πολύ γνωστή σε όσους είναι ανοιχτοί στην σάτιρα, ενώ ακόμη και η χρήση ενός φαγητού με ζυμαρικά, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου άσχετη…
Τον Ιανουάριο του 2005, κάποιος νεαρός ονόματι Μπόμπι Χέντερσον, φοιτητής φυσικής σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον στις ΗΠΑ, αποφάσισε να απαντήσει στο επικοινωνιακό μπαράζ των οπαδών του Ευφυούς Σχεδιασμού, δηλαδή των φανατικών χριστιανών που αρνούνται την επιστημονική ερμηνεία της δημιουργίας του κόσμου.
Η προσεκτική παρατήρηση της εικόνας, αποκαλύπτει μία εικόνα πολύ γνωστή σε όσους είναι ανοιχτοί στην σάτιρα, ενώ ακόμη και η χρήση ενός φαγητού με ζυμαρικά, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου άσχετη…
Τον Ιανουάριο του 2005, κάποιος νεαρός ονόματι Μπόμπι Χέντερσον, φοιτητής φυσικής σε πανεπιστήμιο του Ορεγκον στις ΗΠΑ, αποφάσισε να απαντήσει στο επικοινωνιακό μπαράζ των οπαδών του Ευφυούς Σχεδιασμού, δηλαδή των φανατικών χριστιανών που αρνούνται την επιστημονική ερμηνεία της δημιουργίας του κόσμου.
Έτσι, έστειλε μία ανοιχτή επιστολή στην αρμόδια επιτροπή της πολιτείας του Κάνσας, όπου «μαινόταν η μάχη» για να μην μπει ο «ευφυής σχεδιασμός» στο μάθημα της βιολογίας, στην οποία υποστήριζε ότι ο ίδιος και εκατομμύρια άλλοι διαφωνούν, καθώς πιστεύουν ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα «Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας».
Οπως υποστήριζε, έχουν τα ίδια δικαιώματα:
«Πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίσουμε στο μέλλον για μία εποχή όπου οι τρεις θεωρίες θα έχουν ίσο χρόνο στα μαθήματα θετικών επιστημών στα σχολεία μας σε όλη τη χώρα, και τελικά στον πλανήτη· Ενα τρίτο για τον Ευφυή Σχεδιασμό, ένα τρίτο για το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας και ένα τρίτο για λογικά συμπεράσματα βασισμένα σε πληθώρα παρατηρήσιμων αποδείξεων».
Αφού οι θρησκόληπτοι πιστεύουν ότι κάποιος σχεδίασε το σύμπαν, οποιαδήποτε εντότητα μπορεί να συλλάβει κάποιος, έχει αντίστοιχα τη δυνατότητα να πάρει τον ρόλο, όπως έλεγε ο Χέντερσον, σημειώνοντας: «δεν με πειράζει η θρησκεία, αρκεί να μην παριστάνει την επιστήμη. Αν υπάρχει θεός και είναι ευφυής, υποθέτω ότι έχει αίσθηση του χιούμορ».
Η επιτροπή του Κάνσας αρχικά αδιαφόρησε, αλλά ο Χέντερσον ανέβασε την επιστολή στο διαδίκτυο και… έγινε η έκρηξη.
Ο Πασταφαριανισμός, ή Μακαρονισμός αν προτιμάτε, άρχισε να διαδίδεται ταχύτατα, όπως βέβαια και οι εκδηλώσεις μίσους εναντίον του. Το πρώτο έτος, έφτασαν πάνω από 60.000 e-mail από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία επικροτούσε γελώντας και μία μικρή μειοψηφία καταριόταν απειλώντας με τις φλόγες της κόλασης, όπως ανέφερε ο Χέντερσον.
Η ταχύτατη διόγκωση της μπλογκόσφαιρας έγινε το «κύμα» που καβάλησε το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας για να φτάσει στα αυτιά των… πιστών του σε όλο τον κόσμο. Στα παραδοσιακά ΜΜΕ έγινε σύμβολο της σύγκρουσης της λογικής και της επιστήμης ενάντια στη θρησκοληψία, ειδικά στις ΗΠΑ όπου οι οπαδοί του «Ευφυούς Σχεδιασμού» έχουν πολύ μεγάλη ισχύ.
Τα «πιστεύω» του Μακαρονισμού
Όπως έχει πει ο ίδιος ο «προφήτης» Χέντερσον, «το μόνο δόγμα που επιτρέπεται στην Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος είναι η απόρριψη του δόγματος». Ωστόσο, στην αρχική επιστολή και σε μεταγενέστερα κείμενα δίνει κάποια στοιχεία στους πιστούς.
Το σύμπαν φέρεται να δημιουργήθηκε από ένα αόρατο και απροσδιόριστο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, το οποίο νωρίτερα είχε πιει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Η κατάσταση μέθης προκάλεσε τις ατέλειες που βλέπουμε σήμερα στον πλανήτη μας.
Όποια στοιχεία εντοπίζουν οι επιστήμονες και συνάδουν με την θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου, έχουν τοποθετηθεί εκεί «ευφυώς» από το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, ώστε να δοκιμάσει την πίστη των ανθρώπων.
Σε κάθε επιστημονική μέτρηση χρονολογιών πετρωμάτων ή απολιθωμάτων «το Ιπταμενο Μακαρονοτέρας είναι εκεί και επηρεάζει τις ενδείξεις με το ζυμαρώδες άκρο του».
Ο Παράδεισος του Μακαρονισμού περιλαμβάνει ένα ηφαίστειο που αναβλύζει μπύρα και έναεργοστάσιο παραγωγής στριπτίζεζ.
Η Κόλαση είναι πανομοιότυπη, με ξεθυμασμένη μπύρα και «κορίτσια» που έχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι πιστοί αναφωνούν «R’amen», δηλαδή κάτι σαν «Ρ’αμήν», που αποτελεί παράφραση του Αμήν με βάση ένα πακέτο έτοιμων ζυμαρικών Ramen που κατανάλωναν φανατικά οι φοιτητές.
Η κυριότερη αργία τους συμπίπτει με τα Χριστούγεννα, την εβραϊκή Χανούκα κτλ και ονομάζεται «Αργία». Κατά την περίοδο αυτή, όπως επιβάλει το δόγμα, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς κανένα περιορισμό. Γιορτάζουν επίσης και το… Πάστα, όπως θα απέδιδε κανείς την αντίστοιχη εκδοχή του Πάσχα, αλλά και το Ραμεν-ζάνι.
Φυσικά, περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο Ευαγγέλιο του Μακαρονισμού, που έγραψε ο Χέντερσον το 2006. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία όπως αναφέρει το ethnos.gr, είναι ίσως το παρακάτω: «Δοκιμάστε το Μακαρονισμό για 30 ημέρες. Αν δεν σας αρέσουμε, είναι δεδομένο ότι η παλιά θρησκεία σας θα σας δεχθεί πίσω».
Ο αριθμός των πωλήσεών του είναι πλέον εξαψήφιος…
Η Εκκλησία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος είναι επίσης παρούσα στο διαδίκτυο, με εξαιρετική σειρά από κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο πιστών και… ορκισμένων εχθρών από άλλες θρησκείες.