Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Focus: Τραγωδία, όχι success story


Οφθαλμαπάτη χαρακτηρίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Focus την εικόνα αισιοδοξίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Το άρθρο με τίτλο «Μια ψεύτικη ιστορία επιτυχίας» ασκείται σκληρή κριτική στις αναφορές του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σε «success story».

«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επαίρεται για τα μέτρα λιτότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κάνοντας λόγο για success story, πίσω από τη σκηνή, διαδραματίζεται μια τραγωδία» σημειώνει το περιοδικό Focus.

«Τα φαινόμενα απατούν: Η ηρεμία που φαίνεται να επικρατεί γενικά, η έλλειψη μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας, ο ισχυρισμός, ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί, τουλάχιστον βάσει των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν πείθουν», τονίζεται.

«Οι πολίτες έχουν σιωπηλά παραιτηθεί στη μοίρα τους, ή πραγματικά άρχισαν να νοιώθουν κάποια βελτίωση;», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου. Ως παράδειγμα επιτυχημένης κυβερνητικής σκηνικής παρουσίας για να προωθηθεί αυτή η πολιτική της επιτυχίας, το περιοδικό αναφέρει τα εγκαίνια στην Ολυμπία οδό όπου μετέβησαν Σαμαράς, Βενιζέλος και εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ για να στήσουν μια παράσταση για τα ΜΜΕ αφού μηχανήματα και εργάτες τοποθετήθηκαν για να τα δει το κοινό και από τότε δεν εκτελείται καμιά εργασία.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η εταιρία έλαβε επιδότηση 60 εκ. ευρώ για την επανέναρξη των εργασιών ενώ οι πολίτες θα πληρώνουν σύντομα 12 ευρώ για την απόσταση Αθήνα-Πάτρα που το 2007 πλήρωνε 4 ευρώ.

Ο συντάκτης του άρθρου χρησιμοποιεί, επίσης, τις αναφορές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Προβόπουλου, για την απειλή χρεωκοπίας που αντιμετωπίζουν ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις ενώ ασκείται και κριτική στο υπουργείο Οικονομικών ότι στραγγαλίζει τη ρευστότητα.

Στο ρεπορτάζ εκφράζονται, ακόμα κίνδυνοι για το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας με ειδική αναφορά σε φυλλάδιο που διανεμήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, με το οποίο οι ασθενείς προειδοποιούνταν ότι λόγω των περικοπών υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στις υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα το περιοδικό σε άλλο άρθρο εστιάζει στο τι έγιναν οι πολιτικοί που «κατέστρεψαν τη χώρα τους με φαινόμενα νεποτισμού και διαφθοράς». Σε εκτενές άρθρο αναζητεί «τι κάνουν σήμερα όλοι αυτοί που έχουν αντικατασταθεί, καθώς το πολιτικό τοπίο στη χώρα αλλάζει».

Στο άρθρο με τίτλο «Από την κλίκα της κυβέρνησης στη φυλακή-μια ύποπτη σιωπή» αναζητείται η τύχη προσώπων που έπαιξαν βασικό ρόλο στην κατηφόρα και που σήμερα δεν ασκούν εξουσία. Ειδικές αναφορές γίνονται για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Παπακωνσταντίνου, τον Τσοχατζόπουλο, το Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου, τη Λ. Κατσέλη, το Κώστα Καραμανλή, το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αλλά και τον Π. Ψωμιάδη, σε ένα «αφιέρωμα» που καλύπτει 8 σελίδες.