Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται 534 στρέμματα στο νομό Πιερίας


117,09 στρέμματα του Δήμου Κατερίνης και 416,73 στρέμματα του Δήμου Δίου-Ολύμπου
Το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στο νομό Πιερίας προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από την παραπάνω εξέλιξη τέθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Το θέμα έθεσε προ ημερησίας διατάξεως ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Μάντζιος, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα πως 120 στρέμματα στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κατερίνης «πέρασαν» στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ» (ΤΑΙΠΕΔ). «Οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα ιδιωτικοποιηθούν. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν είναι αμφισβητούμενες ώστε να μην χάσουμε αυτές τις εκτάσεις. Επιπλέον, εάν αυτές οι εκτάσεις βρίσκονται για παράδειγμα μπροστά από ξενοδοχειακές μονάδες, να δούμε κατά πόσο βλάπτεται η λειτουργία τους».

Η ενημέρωση του κ. Μάντζιου

«Ενημερώνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 3025 Β/28.11.2013 μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση 120 στρέμματα παραλίας του Δήμου Κατερίνης και συγκεκριμένα στον Κορινό, την Καλλιθέα και την Παραλία.

»Εκτός του πολιτικού ζητήματος που δημιουργείται και αφορά το ξεπούλημα του δημοσίου οφείλουμε να εξετάσουμε κατά πόσο οι εκτάσεις αυτές είναι πράγματι δημόσιες ή διεκδικούνται (όπως τα 42 στρέμματα της Καλλιθέας), αν εμπίπτουν σε ζώνες προστασίας (όπως στον Κορινό).

»Επειδή αυτές οι εκτάσεις είναι μάλλον ο αιγιαλός όπου αναπτύσσονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες θαλάσσης θα πρέπει να δούμε πως αυτό επηρεάζει τα έσοδα του Δήμου, ο οποίος τα νοίκιαζε πληρώνοντας 20% επί των εσόδων στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, να δούμε αν θα κινούνται ανταγωνιστικά οι νέοι ιδιοκτήτες με τα ξενοδοχεία ειδικά όπως αναπτύσσονται στον Κορινό, να δούμε αν θα μπορούν τα ξενοδοχεία να αναπτύσσουν εκεί ξαπλώστρες ή θα απομονωθούν από την παραλία, να δούμε την διασφάλιση διόδων προς τη παραλία και χρήση της δωρεάν από τους δημότες και ακόμα να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυνατότητες ανέγερσης μονίμων κατασκευών εκεί με ότι αυτό θα συνεπάγεται για το περιβάλλον, την ελεύθερη χρήση, την αισθητική αλλά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό και εν γένει για τον τουρισμό μας.

»Γι’ αυτό νομίζουμε ότι η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα και να το δούμε συγκεκριμένα στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος».



Ποια είναι τα ακίνητα


Τα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται στην Πιερία και που σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή είναι συνολικής έκτασης 533,82 στρεμμάτων. Απ’ αυτά τα 117,09 στρέμματα βρίσκονται στο Δήμο Κατερίνης, ενώ τα υπόλοιπα 416,73 στρέμματα βρίσκονται στο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Αναλυτικά οι εκτάσεις είναι οι ακόλουθες:



Η απάντηση του Δημάρχου

Τη μεταφορά των 120 στρεμμάτων στον ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης, ο οποίος όμως διευκρίνισε πως το Ταμείο δε διαχειρίζεται δημοτική περιουσία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, θα εξεταστεί κατά πόσο βλάπτονται τα συμφέροντα του Δήμου σε περίπτωση που αυτά τα στρέμματα είναι οικοδομήσιμα. «Πράγματι οι εκτάσεις αυτές περνούν από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η απόφαση αυτή δεν αφορά δημοτικές εκτάσεις. Πάρα ταύτα, όπως μπήκε το θέμα και εφόσον βλάπτονται τα συμφέροντα του δήμου, δηλαδή μάς κλείνουν διόδιους κ.τ.λ. είναι κάτι το οποίο θα το δούμε».
http://www.olympiobima.gr