Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Γερμανικός Τύπος: Με λογιστικά τρικ το ελληνικό πλεόνασμα


Για λογιστικά τρικ στον προϋπολογισμό του 2014, κάνει λόγο η εφημερίδα η Frankfurter 
Allgemeine Zeitung, τονίζοντας ότι «σύμφωνα με την Κομισιόν στον προϋπολογισμό για το 2014 υπάρχει χρηματοδοτικό κενό με άγνωστο μέχρι στιγμής ύψος». Για «δημιουργική λογιστική» κάνει λόγο η εφημερίδα taz. Κατά Handelsblatt, συμφωνία με την τρόικα δεν προβλέπεται με την τρόικα πριν τον Ιανουάριο.
«Η Ε.Ε. βλέπει ακόμα στην Ελλάδα ένα δημοσιονομικό κενό», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung .

«Σύμφωνα με την Κομισιόν στον προϋπολογισμό για το 2014 υπάρχει χρηματοδοτικό κενό με άγνωστο μέχρι στιγμής ύψος. Θα πρέπει συνεπώς να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό για να είναι σε θέση η τρόικα να ολοκληρώσει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο», επισημαίνεται στο άρθρο της FAZ.

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα φιλοξενεί σχόλιο με τίτλο «Σε αναστολή», στο οποίο αναφέρεται ότι «το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ», καθώς «για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει αρκετά δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε προμηθευτές».

«Την ίδια ώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται. Οι πιστωτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά το ανέχονται, διότι εν όψει ευρωεκλογών πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί μια επιτυχία στην Ελλάδα. Χωρίς όμως ένα νέο κούρεμα η κρίση δεν θα τερματιστεί», εκτιμά ο συντάκτης.

Η εφημερίδα taz, σε άρθρο της με τίτλο «Δημιουργική λογιστική, παρατηρεί ότι «η Ελλάδα αλλάζει την τακτική της, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Θέλει να αποφύγει νέες επιταγές για μέτρα λιτότητας».

«Οι Έλληνες δεν εμφανίζονται πλέον ως θύματα μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας, αλλά ως υπόδειγμα. Με το σκεπτικό: Όποιος έχει να επιδείξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται συνεπώς σε όπλο. Θεωρητικά τουλάχιστον η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα αποπληρωμής παλαιών χρεών. Την οργή της Ευρώπης θα την άντεχε, διότι πλέον δεν εξαρτάται από πιστώσεις για να λειτουργήσει το κράτος», καταλήγει το άρθρο.

Η τρόικα αφήνει «ανοιχτή» τη θέση της έναντι του προϋπολογισμού που ενέκρινε η ελληνική Βουλή, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε άρθρο της με τίτλο «Διελκυστίνδα με την τρόικα στην Αθήνα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν την ανάληψη της προεδρίας την 1η Ιανουαρίου έμειναν χωρίς ανταπόκριση από την τρόικα».

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο. Στο ανοιχτά ζητήματα συγκαταλέγονται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το δημοσιονομικό κενό και το μέλλον των ελλειμματικών κρατικών βιομηχανιών όπλων. Η τρόικα αμφισβητεί το ύψος των φορολογικών εσόδων που αναμένει η κυβέρνηση Σαμαρά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει και πάλι τους πλειστηριασμούς ακινήτων που σταμάτησαν το 2010», σημειώνει η Handelsblatt.
tvxs