Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Ιαπωνία: οι άστεγοι καθαρίζουν το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα


Η Ιαπωνία επιστρατεύει τους άστεγους της, ένα από τα πιο ευάλωτα και απελπισμένα κομμάτια της Ιαπωνικής κοινωνίας, για να καθαρίσουν το  κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της 
Φουκοσίμα. Οι άνθρωποι αυτοί ως αντάλλαγμα σε μια από τις πιο ανεπιθύμητες δουλειές στον 
κόσμο , θα πάρουν τον κατώτατο μισθό.Ένας από τους εργοδότες εξηγεί στο Reuters πώς βρίσκει τους υποψήφιους για αυτή τη δουλειά: ένας «κεφαλοκυνηγός» φέρνει στους εργολάβους ανθρώπους που βρίσκει να κοιμούνται σε χαρτόνια, για λιγότερο από 100 λίρες το κεφάλι.
Σχεδόν τρία χρόνια πριν, ένας πολύ δυνατός σεισμός κατέστρεψε ολόκληρα χωριά στην βορειανατολική ακτή της Ιαπωνίας και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα. Σήμερα, η πιο φιλόδοξη προσπάθεια για τον καθαρισμό του εργοστασίου από την ακτινοβολία έχει ήδη καθυστερήσει και υπάρχουν πληροφορίες ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ όσο αφήνει η Ιαπωνία να διαρρεύσει. Σύμφωνα με ειδικούς στην πυρηνική ενέργεια που μίλησαν στο The Huffington Post UK, κανείς δεν ξέρει την πραγματική επικινδυνότητα των ραδιενεργών διαρροών νερού, αλλά σίγουρα είναι «χειρότερες από αυτό που ξέρουμε». Το Reuters αναφέρει ότι η μυστική αστυνομία φωτογράφισε έναν από τους κεφαλοκυνηγούς ο οποίος δήλωσε: «Δεν κάνω ερωτήσεις. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Απλά βρίσκω ανθρώπους και τους στέλνω να δουλέψουν. Τους στέλνω και παίρνω τα λεφτά μου. Αυτό είναι όλο. Δεν με νοιάζει τι γίνεται μετά.» Η αστυνομία της Ιαπωνίας τους προηγούμενους μήνες συνέλαβε συμμορίες που παράνομα νοίκιαζαν εργάτες με παρόμοιο τρόπο αλλά σε χρηματοδοτούμενα από το κράτος έργα.
Μετάφραση:Δανάη Μανωλέσου
Πηγη:http://www.huffingtonpost.co.uk/