Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ποινές κάθειρξης για παράνομο οικισμό με βίλες στον Πλαταμώνα Πιερίας


“Καμπάνες” 5 έως 7 χρόνων κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 
Θεσσαλονίκης σε υπάλληλο της πολεοδομίας, τρεις πολιτικούς μηχανικούς και 17 ιδιοκτήτες 
οικοπέδων που έχτισαν βίλες σε ζώνη οικιστικού ελέγχου, στον Πλαταμώνα Πιερίας τη διετία 2002-2004.
Η πολεοδομία είχε δώσει άδειες για να χτιστεί ο οικισμός με τις βίλες, παρότι ήταν ζώνη οικιστικού ελέγχου, με την αιτιολογία
ότι προϋπήρχε οικισμός στην περιοχή.
Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου κάθισε ο τότε προϊστάμενος της πολεοδομίας που ενέκρινε τις άδειες των περισσότερων κατοικιών, αλλά και ενός μεγάλου κέντρου διασκέδασης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ενώ ο συνάδελφός του κρίθηκε ατιμώρητος λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό του πως μπορούσε να εγκρίνει τη χορήγηση αδειών ως περιοχή με προϋφιστάμενο οικισμό και του επέβαλε κάθειρξη 7 χρόνων χωρίς ελαφρυντικά, όμως τον άφησε ελεύθερο δεχόμενο να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή του.
Κάθειρξη 6 χρόνων επιβλήθηκε στους τρεις πολιτικούς μηχανικούς που κατηγορήθηκαν ότι υπέγραψαν τις άδειες των συγκεκριμένων κτισμάτων και δικάστηκαν για άμεση συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση. Και οι μηχανικοί διατύπωσαν παρόμοιους ισχυρισμούς παραπέμποντας την απόφασή τους στην έγκριση της πολεοδομίας, και το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Και αυτοί έμειναν ελεύθεροι αφού οι εφέσεις τους έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.ΕΠΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Οι 17 ιδιοκτήτες των κατοικιών που χτίστηκαν στην παραλιακή περιοχή του Πλαταμώνα στις απολογίες τους στο δικαστήριο τόνισαν πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε παλιά οικισμός, ενώ ορισμένοι σημείωναν πως οι ίδιοι έπαιζαν εκεί όταν ήταν παιδιά. Με τον τρόπο αυτό ισχυρίστηκαν πως οι άδειες ανέγερσης κατοικιών ήταν νόμιμες και δεν επηρεάζονταν από τους περιορισμούς της ζώνης οικιστικού ελέγχου. Μεταξύ των ιδιοκτητών ήταν και η σύζυγος συνταξιούχου λειτουργού της δικαιοσύνης. Το κακουργιοδικείο δεν δέχτηκε όσα υποστήριξαν και αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου τους επέβαλε κάθειρξη 5 ετών για ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση, ενώ η έφεσή τους έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για την παράνομη ανέγερση κατοικιών ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που έγιναν από άλλους ιδιοκτήτες κατοικιών της περιοχής.
Πάντως κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναδείχτηκαν αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, με τις οποίες ακυρώθηκαν οι ανακλήσεις των αδειών που έγιναν από τις τοπικές αρχές, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Το σκεπτικό των διοικητικών δικαστηρίων στα έξι αιτήματα που είχαν υποβληθεί αφορούσε το τυπικό μέρος της ανάκλησης των αδειών, καθώς χαρακτηρίστηκαν αναιτιολόγητες.

πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"