Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Να μην γκρινιάζουμε για την κρίση



Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί οι Δήμαρχοι που αποτελούν την 
«Πρωτοβουλία των 5» την οποία αποτελούν οι δήμαρχοι Αθηνών Γ. Καμινης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουταρης, Πάτρας Γ. Δημαράς, Βόλου Π.Σκοτινιωτης και Ιωαννίνων Φ.Φίλιος.

Η «Πρωτοβουλία των 5» έκανε σαφή των στόχο που έχει θέσει, για μια μητροπολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων, δημιουργώντας αυτό το δίκτυο έμπρακτης συνεργασίας. «Θα πάρουμε πρωτοβουλίες ακόμα και εκεί που δεν έχουμε θεσμική κάλυψη» δήλωσαν χαρακτηριστικά και έθεσαν το στόχο «να σπάσουμε τα στεγανά που εμποδίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδεθεί απευθείας με τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Για την κρίση: Να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε

Εντύπωση προκαλεί η διατύπωση της άποψης των πέντε δημάρχων, και κυρίως των κκ Μπουτάρη και Καμίνη, της άποψης που θεωρεί πως η κοινωνική κρίση είναι δεδομένη. Λόγω αυτής της παραδοχής «πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να προχωρήσουμε».

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης πέραν των περικοπών και της κακής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Έθεσαν για ακόμη μια φορά την ανεξάρτητη κομματικής τους ταυτότητα, ενώ σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισαν πως η κίνηση τους αφορά την αυτοδιοίκηση, και στην περίπτωση μη εκλογής κάποιου από αυτούς, ο νέος δήμαρχος της πόλης, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει.

Επανασύνδεση παροχής ρεύματος: Δεν έχουμε τα χρήματα

Η πρωτοβουλία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση που «πετάει το μπαλάκι» στους Δήμους για την επανασύνδεση του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά, αλλά και στους «λαϊκιστές» δημάρχους που υπόσχονται επανασυνδέσεις και πληρωμές λογαριασμών από τους δήμους τους, όπως ο Δήμαρχος Ζακύνθου.

Ο κ. Καμινης στάθηκε στην πρόταση του δημάρχου Ζακύνθου ζητώντας να τους πει με ποιον τρόπο θα πληρώσει ο δήμος τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. "Ο πιο υγιής ακτιβισμός είναι να μιλάς με συγκεκριμένες πολιτικές για το πως μπορεί να βγει ο πολίτης από το αδιέξοδο" σχολίασε ο κ. Καμινης.

"Το πρόβλημα λύνεται πληρώνοντας. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο να δώσω εντολή να πληρωθούν οι λογαριασμοί; όχι" σημείωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων προσθέτοντας ότι είναι τεράστιος ο φόρος στο πετρέλαιο.

Μπουτάρης: Είναι υπερβολική η διαπίστωση ότι λαμπαδιάζουν σπίτια

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης σχολίασε ότι υπάρχει σαφέστατα πρόβλημα θέρμανσης και ηλεκτροδότησης αλλά είπε όχι σε υπερβολές και γενικεύσεις ότι λαμπαδιάζουν σπίτια.

Τέλος, η «Πρωτοβουλία των 5» δήλωσε κατά της επιβολής λουκέτου στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης από την κυβέρνηση, ενώ στο θέμα της Χρυσής Αυγής, μετά από ερώτηση, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι κάθε δημοκράτης πρέπει να στέκεται αποφασιστικά απέναντι σχολιάζοντας πως όποιος πήγε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά το μόρφωμα έκανε λάθος.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος   
http://www.alterthess.gr