Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Λιάπης: Η κατρακύλα στις 8! Της Άντας Ψαρρά


Η δυναστεία των Καραμανλήδων από τη μεταπολίτευση και μετά έβρισκε πάντα φιλόξενες θέσεις για τον συγγενή Μιχάλη Λιάπη σε όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Ξεκινώντας από την ΟΝΝΕΔ, έγινε αρχικά ειδικός συνεργάτης αλλά και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του θείου, τοποθετήθηκε μετά ως βουλευτής σε θεσμικές θέσεις σε επιτροπές της Ε.Ε., έγινε υφυπουργός Εμπορίου του Κ. Μητσοτάκη, ενώ διατέλεσε αμέσως μετά γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.

Ξαναπήγε στην Ευρώπη και επιστρέφοντας ορίστηκε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, για να τελειώσει σαν υπουργός Πολιτισμού την πολιτική του καριέρα λίγο μετά την αποκάλυψη της στενής σχέσης του με τα «μεγαλεία» επί Χριστοφοράκου.

Ένα από τα βιβλία που έχει γράψει έχει τίτλο «Για ένα νέο ήθος». Οι υπουργίες του συνδέθηκαν με διάφορες «σπατάλες» και ζημιές σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, Siemens, αλλά και με τον ειδικό λογαριασμό που θα... καταργούσε στο ΥΠΠΟ! Η πονεμένη ιστορία του ανιψιού - ξαδέλφου, που στο «πόθεν έσχες» του φερόταν - ως υπουργός μάλιστα - να παίρνει και το επίδομα του ΕΚΑΣ, γεγονός που ο ίδιος απέδωσε σε τυπογραφικό λάθος, είναι σπουδαίο αντικείμενο σάτιρας.

Η πραγματικότητα της κομπιναδόρικης και ασυνείδητης συμπεριφοράς είναι όμως μόνιμα στοιχεία της ελληνικής υποκουλτούρας. Μια υποκουλτούρα που διογκώνεται με την πολύωρη ενασχόληση των δελτίων, μαζί με όλα τα βαριά ονόματα των «ειδικών», χθες με το ρεζιλίκι Λιάπη και όχι με όσα έκανε ως υπουργός, προχθές με τη φορολογική δήλωση Τσουκαλά και όχι με την πολιτική του δραστηριότητα και αντιπροχθές με τη θεατρική παράσταση Πελεγρίνη και όχι με τη συμβολή του στο Πανεπιστήμιο.

Επιβεβαιώνεται ξανά η κίτρινη δεοντολογία της λαοπρόβλητης κλειδαρότρυπας.
tvxs