Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σωσίβιο από τις δημοτικές για τις ευρωεκλογές αναζητά η κυβέρνηση


Τις καλές επιδόσεις που εκτιμάται ότι μπορούν να έχουν οι υποψήφιοί της σε δήμους και 
περιφέρειες επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξισορροπήσει ή ακόμη και να ακυρώσει το ενδεχόμενο πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Αυτή, άλλωστε, τη σκοπιμότητα υπηρετεί η απόφαση της κυβέρνησης να προηγηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 18 Μαϊου, της αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 του ίδιου μήνα, μαζί με το δεύτερο γύρο της αναμέτρησης για την τοπική αυτοδιοίκηση.Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι, κυρίως της έλλειψης ισχυρών υποψηφιοτήτων της Κουμουνδούρου σε τοπικό επίπεδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί στα ρηχά, δίνοντας τη δυνατότητα στους υποψηφίους που θα στηριχθούν από τη Ν.Δ. να «πάρουν κεφάλι» και, παράλληλα, να κερδίσουν τις εντυπώσεις ενόψει του δεύτερου γύρου και των ευρωεκλογών.



Η Συγγρού ποντάρει πολλά στις επιδόσεις των υποψηφίων της στους μεγάλους δήμους αλλά και τις περιφέρειες και, εφόσον δεν υπάρξει σενάριο τριπλών εκλογών, θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να «βάψει» γαλάζιες ή πάντως με τα χρώματα των συνεργαζόμενων με αυτή σχημάτων τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

«Το βράδυ της δεύτερης Κυριακής ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρό προβάδισμα στις ευρωεκλογές, εφόσον η ΝΔ έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των περιφερειών τότε ουδείς θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυβέρνηση» σημειώνουν έμπειροι πολιτικοί αναλυτές.

Από την πλευρά του, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αντίθετη ακριβώς επιδίωξη από την κυβέρνηση. Να κεφαλαιοποιήσει ένα πιθανό καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ώστε με τη φόρα του νικητή να κυριαρχήσει, την επόμενη Κυριακή, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αμφισβητώντας την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου επικαλείται ότι ο νόμος του Καλλικράτη προβλέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των ευρωεκλογών. Μόνον που δεν ορίζει ποια από τις δύο Κυριακές..
/www.newsbomb.gr/