Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

2016: το 1% του πληθυσμού θα κατέχει πάνω από το 50% του πλούτου


Wealth

Την στιγμή που το μισό του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια του 1%, νέα έκθεση της Oxfam προειδοποιεί για την διεύρυνση των ανισοτήτων, λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Πολιτικοί και δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνονται στην Ελβετία αυτή την βδομάδα στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ. Την ίδια ώρα, η νέα έκθεση της Oxfam δείχνει ότι έως το 2016, με βάση τις σημερινές τάσεις, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερο πλούτο απ' ότι το υπόλοιπο 99%.

Πριν από την ετήσια συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας του παγκόσμιου φόρουμ, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο Νταβός να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής οργάνωσης, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016.



Η Oxfam ζητά από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Το 2014, τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει σύμφωνα με την Oxfam.

Η διευθύντρια της οργάνωσης, Γουίνι Μπιανγίμα, ζητά την «οργάνωση εντός του έτους παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τις χρηματοπιστωτικές-φορολογικές υποθέσεις, ώστε να ξαναγραφτούν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κανόνες».

Σε συνέντευξη της στην Guardian είπε ότι «οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες, το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμού» και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».

Πέρυσι η Oxfam είχε παρουσιάσει στο Νταβός έκθεση που έδειχνε ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κατέχουν τον ίδιο πλούτο με αυτόν που κατέχουν οι 3,5 δισεκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο πλούτος των 80 πλουσιότερων ανθρώπων διπλασιάστηκε το διάστημα 2009-2014. Πάνω από το 1/3 των 1.645 δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes κληρονόμησαν ένα μέρος ή όλο τον πλούτο τους, ενώ το 20% έχουν συμφέροντα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι πλουσιότεροι είναι αυτοί που υπόκεινται στο προνομιακό καθεστώς της υποφορολόγησης.
tvxs