Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Η «ανθρωπογεωγραφία» της νέας κυβέρνησης




Το κυβερνητικό σχήμα του Αλέξη Τσίπρα, αριθμεί 10 αντί για 18 υπουργεία, όπως ήταν πριν. Η κυβέρνηση αριθμεί 13 υπουργούς και 5 υφυπουργός, 21 στελέχη λιγότερα από το σχήμα Σαμαρά.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τόνιζαν πως το κυβερνητικό σχήμα είναι μικρό και ευέλικτο, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ το χαρακτηρίζουν «αρχή της αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, είναι 15μελές και αναμένεται να συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αναμένεται να προεδρεύει στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας με ευθύνη συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός του Τέρενς Κουίκ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Ο Παν. Νικολούδης, υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα εποπτεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο Νίκος Παππάς ως Υπουργός Επικρατείας του θα έχει υπό την επιτήρησή του τη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού αλλά και τη γγ Μέσων Ενημέρωσης.

Ισορροπημένο και αντιπροσωπευτικό των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που επιθυμεί να εκφράσει, μπορεί να χαρακτηριστεί το κυβερνητικό σχήμα, που ανακοίνωσε νωρίτερα, ο Υπουργός Επικρατείας πλέον, Νίκος Παππάς.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκλογική του εκτίναξη, είναι λιγότεροι από τους μισούς της νέας κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει 41 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Πέραν των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη είναι η ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών. Ο Δημήτρης Μάρδας, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2007, ο Νίκος Κοτζιάς σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Νίκος Τόσκας μετά την αποστρατεία του, έχει υπάρξει διευθυντής του γραφείου του Πάνου Μπεγλίτη και της Βάσως Παπανδρέου, για θέματα αμυντικής πολιτικής. Και βέβαια, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έχει υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ψηφίσει και το πρώτο μνημόνιο. Σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, είχε και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Πέντε εκπροσώπους, θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη νέα κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος, η Έλενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αλλά και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος βέβαια μπορεί να συμπεριληφθεί και στην κατηγορία των ΠΑΣΟΚογενών, καθώς έχει υπάρξει για 20 χρόνια πράσινος βουλευτής.

Ο Γιάννης Πανούσης, ως πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που όμως δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές που ανέδειξαν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς συμβολίζει το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στην συντετριμμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα ΔΗΜΑΡ.

Ένας οικολόγος, ο Γιάννης Τσιρώνης συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ 3 άνθρωποι μπαίνουν στην κυβέρνηση με την ταμπέλα περισσότερο του «τεχνοκράτη» παρά του πολιτικού στελέχους.

Τρία μέλη της νέας κυβέρνησης, μπορούν να χαρακτηριστούν «τεχνοκράτες». Ο Κώστας Φωτάκης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης.

Το κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει 13 Υπουργούς, 20 αναπληρωτές και 6 υφυπουργούς. Βάση φύλου, υπάρχουν 6 γυναίκες και 35 άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες καλύπτουν περίπου το 15% της νέας κυβέρνησης, ενώ γυναίκα θα είναι και η προτεινόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το Ποντίκι Web