Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Δραγασάκης: Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο θα υπάρξει πρόβλημα στην Ευρώπη



«Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα στην Ευρώπη» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics. Σημείωσε ότι ως τότε «μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές».


Ερωτηθείς για το χρέος ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε πως θα πρέπει να εξετασθεί η βιωσιμότητα του. «Αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο» τόνισε και προσέθεσε: «Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».

Για την αποπληρωμή του χρέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συνδεθεί με ένα ποσοστό ανάπτυξης. «Η σύνδεση με το πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσοστό του οποίου προβλέπεται να αγγίξει το 4,5% ως το 2020, πριν ξεπεράσει αργότερα το 7% δεν είναι ρεαλιστική. Με παρόμοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνει κάτι άλλο» τόνισε και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα διοχετεύεται στις δημόσιες επενδύσεις και όχι στους πιστωτές.

Αναφέρθηκε και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος ώστε «όλα τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να μειώσουν το χρέους τους». Σημείωσε ότι «αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική».

Σχετικά με την σκέψη για παύση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι η ιδέα συζητείται. «Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα στην Ευρώπη. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό» τόνισε.

«Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση στην Ευρώπη. Εμείς κρίση στην Ευρώπη δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε. Άρα είναι κοινό συμφέρον μέχρι τότε να βρεθεί λύση» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρνηθούν τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι όλα τα κράτη – μέλη είναι δυνατόν να συρθούν σε μια δύσκολη κατάσταση από τους εταίρους τους αλλά σημείωσε ότι και μια μικρής χώρα μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές.


Σε άλλη συνέντευξή του στον ρ/σ 9,84, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση με εταίρους και πιστωτές υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθούν αλλά σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο» σημείωσε ενώ έκανε λόγο για παγίδα που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα ώστε η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί «με την πλάτη στον τοίχο».

Επιπλέον σημείωσε ότι αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο καθώς παρά την υστέρηση στα έσοδα τα ποσά για μισθούς και συντάξεις έχουν πιστωθεί. Τόνισε μάλιστα ότι «όποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει» και σημείωσε ότι «αν αδειάσουν τα δημόσια ταμεία, θα ευθύνονται αποκλειστικά όσοι τα άδειασαν και όχι εκείνοι που θα τα παραλάβουν άδεια».

«Το τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χρησιμοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη» σημείωσε επιπλέον και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινδυνολογία. «είναι γνωστό πως οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα». Αυτό όμως, πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού.

Τέλος επισήμανε ότι σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

πηγή: tvxs