Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τα «σπασμένα» Σαμαρά: 638.000 ευρώ για την επέκταση της… Digea





Γιάννης Σιδηρόπουλος


638.000 ευρώ θα κοστίσει στους Έλληνες η εγκατάσταση ψηφιακών αναμετοδοτών για τις ανάγκες της… Digea, η οποία δεν έχει καλύψει τις ορεινές περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το σχετικό έργο που ανέλαβε να υποβάλει η Περιφέρεια ΑΜΘ εντάχθηκε στην "ψηφιακή σύγκλιση" από το Υπουργείο υποδομών πριν την αλλαγή της κυβέρνησης και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.Η ανάληψη της ηγεσίας από τη νέα ηγεσία στην οικεία Περιφέρεια συνέπεσε το Σεπτέμβρη με τη διαπίστωση ότι η Digea, κατά το switchoff δεν είχε φροντίσει για ένα πολύ μεγάλο μέρος της Περιφέρειας αφού οι 180-200 χιλιάδες κάτοικοι των ορεινών περιοχών παραμένουν χωρίς τηλεοπτικό σήμα!

Μετά τα αρχικά παράπονα προς τη Digea διαπιστώθηκε ότι με βάση το νομικό πλαίσιο η «δύσκολη» και δαπανηρή κάλυψη με αναμεταδότες για τις ορεινές περιοχές είχε «φορτωθεί» στην αυτοδιοίκηση από ισχύον νομικό πλαίσιο και τις συμβάσεις του παρόχου με το Δημόσιο. Έτσι, η Περιφέρεια ΑΜΘ ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη και να καταθέσει τεχνικό δελτίο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση και να παρακολουθήσουν, επιτέλους, τηλεόραση οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

Αλλά με κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός για υπηρεσίες που παρέχει ιδιώτης, ο οποίος αμείβεται! Η χώρα πληρώνει ακόμη τα «σπασμένα» Σαμαρά.
tvxs