Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Υπουργοί και προτεραιότητες


Κυβέρνηση «πολυσυλλε­κτική», αλλά με ισορροπί­ες, είναι η κυβέρνηση Τσίπρα (κυβέρνηση συνερ­γασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ), καθώς ο πρωθυπουργός θέλησε το νέο κυ­βερνητικό σχήμα να ανταποκρίνεται στη βασική του εξαγγελία για «κυβέρνηση όλων των Ελλή­νων», που δεν περιορίζεται στα όρια της Αριστεράς.

Το κυβερνητικό σχή­μα συμπτύσσεται σε 10 υπουργεία (έναντι 18 της προηγούμενης κυβέρνη­σης), ωστόσο η στελέχωσή του αριθμεί περίπου όσο και προηγού­μενες κυβερνήσεις καθώς συνολι­κά περιλαμβάνει 39 πρόσωπα (13 υπουργούς, 21 υπουργούς αναπλη­ρωτές και 5 υφυπουργούς), συν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.Το Κυβερνητικό Συμβούλιο πά­ντως θα είναι δεκαπενταμελές, αποτελούμενο από τους 13 υπουργούς (10 συν 3 Επικρατείας), τον αντιπρό­εδρο και τον πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο ιθύ­νων νους στη χάραξη οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια, μετριοπαθής πολιτικά και πρό­σωπο με συνθετικές ικανότη­τες, από τη θέση του αντιπρο­έδρου της κυβέρνησης θα δια­δραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς θα προ­εδρεύει στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Παράλλη­λα, θα έχει τον συντονισμό των οικονομικών υπουργείων και θα προεδρεύει στο Εθνικό Συμβού­λιο Οικονομικής Πολιτικής (ΕΣΥ- ΟΙΠ).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Νέος εκλογικός νόμος

Στην κορυφή του πρώτου τη τάξει υπερυπουργείου τοποθετείται ο Νίκος Βούτσης, πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού. Είναι από τα κυβερνητικά στελέχη της πρώτης γραμμής και αναμένεται να έχει κεντρική πολιτική παρέμβαση στην κατεύθυνση της υποστήριξης του κυβερνητικού έργου. Με­ταξύ άλλων, αναμένεται να χειριστεί το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου, για τον οποίο επιδίωξη είναι να στηριχθεί από όσο το δυνατόν ευρύτερες κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, έμπειρος και αριστερών καταβολών συνταγματολόγος, ο οποίος «τραβήχτηκε» από την Ευρωβουλή, ήδη προανήγγειλε την ανάκληση απολύσεων στο Δημόσιο που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές ή έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας. Καλείται να χειριστεί ζητή­ματα όπως το νέο μισθολόγιο, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και βέβαια η αξιολόγη­ση.

Ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνί­ας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, με θητεία σε κυβερνητικές θέσεις ευθύνης την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αναλαμ­βάνει το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη. Είναι άνθρωπος που χαίρει εκτίμησης στους κύκλους των αξιωματικών της Αστυνομίας, οι οποίοι χαιρετίζουν την τοποθέτησή του.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ως υπουργός αναπληρώτρια Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίνει αριστερό στίγμα στη διαχείριση των αντίστοιχων ζητημάτων. Ήδη εξήγγει­λε τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ως υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο με «εθνικό» χρώμα - τομέα που ούτως ή άλλως παρακολουθούσε ως αρμόδια τομεάρχης των ΑΝΕΛΛ το προηγούμενο διάστημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Πριν απ’ όλα, κράτος δικαίου

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος είναι το πρόσωπο που αναμένεται να σηκώσει το βάρος της αποκατάστασης του «κράτους δικαίου», κάτι το οποίο αποτελεί κορυφαία εξαγ­γελία του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για διακεκριμένο νομικό, αριστερών καταβολών, ο οποίος χαίρει εκτί­μησης στους νομικούς κύκλους για το επιστημονικό του έργο και τη συνεισφορά του σε νομοπαρασκευα­στικές επιτροπές με έμφαση στο σωφρονιστικό σύστημα. Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβου­λος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Γ Κουβελάκη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στον Σταθάκη το ΕΣΠΑ

Άλλο ένα υπερυπουργείο πηγαίνει σε χέρια προβεβλημένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με μετριοπαθείς πο­λιτικές απόψεις και συναινετικό προφίλ στα ζητήματα της οικονομίας, ο οποίος διατηρεί διαύλους επικοι­νωνίας με κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνει το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης, το οποίο περνά και μέσα από τη βασική διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός αναπληρωτής Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ, ανήκει στον κύκλο των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν από αυτό ασκώντας του κριτική από αντιμνημονιακές θέσεις. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται ο σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα κ.λπ.

Ο υπουργός αναπληρωτής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, στέλεχος χαμηλών τόνων, χειρίστηκε το προ­ηγούμενο διάστημα ως αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τα σχετιζόμενα με το υπουργείο ζητήματα. Ήδη διακήρυξε το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί στις αφόρητες πιέσεις για το εν λόγω θέμα.

Η υπουργός αναπληρώτρια Τουρισμού 'Ελενα Κουντουρά αποτελεί τη συμμετοχή των ΑΝΕΛΛ σε ένα κρίσιμο υπουργείο με ένα επίσης κρίσιμο (και επικοινωνιακά) χαρτοφυλάκιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το μεγάλο στοίχημα

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σηματοδοτεί την «αριστερή» εγγύηση στο νεοσύστατο αυτό υπουργείο, το οποίο θα χαράξει την πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ο ηγέτης της εσω­κομματικής μειοψηφίας καλείται να φέρει εις πέρας το τιτάνιο έργο της παραγωγικής ανασυ­γκρότησης και τις διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς των βιομηχάνων και των με­γάλων επιχειρήσεων και να θέσει, όπου χρειάζεται, φραγμούς σε άπληστες «ορέξεις», ειδικά στον τομέα της Ενέργειας, όπου ήδη προανήγγειλε τον δημόσιο χαρακτήρα τής μέχρι πρότινος προς πώληση «μικρής ΔΕΗ».

Φιλοπεριβαλλοντικά διαπιστευτήρια φαίνεται ότι επιθυμεί να δώσει η παρουσία του προερχό­μενου από τους Οικολόγους Πράσινους υπουργού αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη.

Υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, παλαιό και έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστό για τη μαχητικότητα και τη βαθιά γνώση των ζητημάτων που άπτονται της αγροτικής παραγωγής αλλά και του περιβάλλοντος. Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο διο­ρίζεται υφυπουργός ο Παναγιώτης Σγουρίδης από τους ΑΝΕΛΛ, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

Φρένο... στον Καμμένο

Ο Πάνος Καμμένος διεκδίκησε και πήρε το υπουργείο Αμυνας, το οποίο ταιριάζει στο πολιτικό προφίλ των ΑΝΕΛΛ, ενώ ο ίδιος παρακολουθεί στενά τον τομέα των εξοπλιστικών. Αντίβαρο και φρένο σε πιθανές του ακροβασίες, καθότι πληθωρικός και φιλόδοξος, αποτελούν σε πολιτικό επί­πεδο ο υπουργός αναπληρωτής Κώστας Ήσυχος και σε εξοπλιστικό και επιχειρησιακό επίπεδο ο υφυπουργός (αντιστράτηγος ε.α.) Νίκος Τόσκας.

Ο Κώστας Ήσυχος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, με βαθιά γνώση των γεωπολιτικών ζητημά­των και με απόψεις για τα εθνικά ζητήματα που διαπνέονται από «αριστερό πατριωτισμό».

Ο Νίκος Τόσκας, θεωρείται εξαιρετικά έντιμος, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το στράτευμα και έχει πολύ καλή γνώση των εξοπλιστικών. Αναμένεται ουσιαστικά να είναι ο άνθρωπος που θα «τρέξει» σε διαχειριστικό - τεχνοκρατικό επίπεδο το υπουργείο. Σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν, η παρουσία του στο συγκεκριμένο υπουργείο, το οποίο έχει συνδεθεί με τις μεγάλες «μίζες» τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί εγγύηση ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα περνούν από «κόσκι­νο», κάνοντας πράξη την εξαγγελία Τσίπρα για «εξορθολογισμό» των εξοπλιστικών δαπανών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Βαρουφάκης στα δύσκολα

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι το πρόσωπο που θα εκπρο­σωπεί τη χώρα στο Εurogroup και γενικότερα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε τε­χνικό επίπεδο. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και παράλλη­λα συνέβαλε στη διάνοιξη διαύλων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με οικονομικούς παράγοντες και ακαδημαϊκούς κύκλους των ΗΠΑ.

Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών με αρμοδιότητα τα έσοδα (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας θεωρείται ικανός σε τεχνοκρατικό επίπεδο, υπηρέτησε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου κατά τη δεύτερη τετραετία Ση­μίτη και αποτελεί επιλογή του Γιάννη Βαρουφάκη. Πολιτικά προέρχεται από το Ποτάμι, προς τον χώρο του οποίου μπορεί να θεωρηθεί και άνοιγμα.

Η Νάντια Βαλαβάνη, οικονομολόγος και συγγραφέας που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα (ασφαλιστική εταιρεία), αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της φορολογίας. Ωστόσο, στη διάρ­κεια της θητείας της στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πριν αναλάβει τομεάρχης Εξωτερικών, ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του ΤΑΙΠΕΔ και των ιδιωτικοποιήσεων (μόλις κυκλοφόρησε και βιβλίο της με τις σχετικές παρεμβάσεις της στη Βουλή) και όχι με τα ζητήματα της φορολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«Εθνικά» και «ευρωπαϊκό» πλαίσιο

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο Νίκος Κοτζιάς, ένα πρόσωπο με ισχυρό στίγμα στα εθνι­κά θέματα και «αριστερές - πατριωτικές» απόψεις, με πολύπλευρη συγκρότηση. Είναι άνθρωπος που ισορροπεί μεταξύ θεωρίας και πράξης, καθώς εκτός από καθηγητής με ερευνητική και διδακτική θη­τεία σε μεγάλα πανεπιστήμια, έχει παράλληλα υπηρετήσει ως διπλωμάτης - εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών έως το 2008, οπότε αφυπηρέτησε με τον βαθμό του πρεσβευτή.
Ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, έμπειρο στέλεχος της Αριστεράς με πετυχημένη θη­τεία στην Ευρωβουλή, αναλαμβάνει υπουργός αναπληρωτής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πόστο από το οποίο θα μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων αναλαμ­βάνει την ευθύνη καλλιέργειας εμπορικών σχέσεων με τα άλλα κράτη, ενώ επίσης θα μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με φιλεργατικό προφίλ

Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό και, παρ' ότι δεν είχε συστηματική τριβή με τα εργασιακά το προηγούμενο διάστημα, αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει το φιλολαϊκό και φιλεργατικό προφίλ της κυβέρνησης υλοποιώντας τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του εργασιακού θεσμικού πλαισίου κ.λπ.

Υπουργός αναπληρώτρια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης τοποθετείται η καθηγήτρια του ΕΜΠ Θεανώ Φωτίου, η οποία ήταν επιφορτισμένη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τον τομέα των Κοινωνικών Δομών Αλληλεγγύης.

Τη μάχη κατά της ανεργίας καλείται να δώσει η υπουργός αναπληρώτρια Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College και ερευνήτρια στο Levy Institute της Νέας Υόρκης, η οποία έχει ήδη διαμορφώσει σχέδιο για τη δημιουργία κοινωφελών θέσεων εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αριστερή στροφή

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πουλαντζάς του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του υπερυπουργού καλείται να διαχειριστεί τα πολλά ανοιχτά μέτω­πα της Παιδείας. Στρατηγικός στόχος αναμένεται ότι είναι η κατάργηση του νόμου - πλαίσιο της Αννας Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια, απέναντι στον οποίο βρέθηκε ως ενεργό μέλος της ΠΟΣΔΕΠ τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για κομματικό στέλεχος με «θεωρητικές» περγαμη­νές - θεωρείται εκ των διανοουμένων του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργός αναπληρωτής Παιδείας αναλαμβάνει ο Τάσος Κουράκης, μέχρι πρότινος και τομεάρχης του κοινοβουλευτικού τομέα Παιδείας, ο οποίος ήδη εξήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο Εξεταστικό. Η παρουσία του στο υπουργείο υπόσχεται μια αριστερή κατεύθυνση στην εκπαι­δευτική πολιτική.

Ο υπουργός αναπληρωτής Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, διευθυντικό στέλε­χος της «Καθημερινής» και παράλληλα άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών, με μεταπτυ­χιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και σταθερή ενασχόληση με τα ζητήματα του πολιτι­σμού και από το δημοσιογραφικό του πόστο, θεωρείται άνθρωπος με καλλιέργεια, γνώσεις και ευαισθησίες, που μπορεί να αναστήσει τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο υπουργός αναπληρωτής Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης διαθέτει αξιόλογες επιστημονικές περγαμηνές ως καθηγητής Φυσικής με ειδίκευση στις Τεχνολογίες Λέιζερ. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.
Η τοποθέτηση ενός δικηγόρου, του Ζακυνθινού βουλευτή Σταύρου Κοντονή, στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού δίνει το στίγμα της «κάθαρσης» στον χώρο του αθλητισμού και ιδιαί­τερα του ποδοσφαίρου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Θεραπεία για Υγεία – Ασφάλιση

Ο πολύπαθος τομέας της Υγείας περνάει στα χέρια του ΠΑΣΟΚογενούς στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος στο παρελθόν (1993-1996) έχει διατελέσει γενικός γραμματέ­ας Κοινωνικής Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας.
Υπουργός αναπληρωτής Υγείας αναλαμβάνει ο Ανδρέας Ξανθός, με εμπειρία στον χώρο αυτόν καθότι γιατρός στο επάγγελμα. Ήταν τομεάρχης Υγείας κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με αισθητή την παρέμβασή του για κρίσιμα ζητήματα όπως το φάρμακο.

Στο υπουργείο Υγείας υπάγεται και ο τομέας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο οποίος «αποσπάστη­κε» από το υπουργείο Εργασίας. Τον αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στρατούλης, ένα από τα πλέον έμπει­ρα πολιτικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το εκρηκτικό θέμα του ασφαλιστικού.


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,