Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ifo: Διεθνή διάσκεψη για το χρέος όπως για τη Γερμανία το 1953


Εισήγηση

Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σημειώνοντας πως σύμφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα για το χρέος. Συγχρόνως προτείνει ως μία από τις λύσεις την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Είναι από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και για αυτό είναι διατεθειμένος να τολμήσει», σημειώνει, μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Τονίζει μάλιστα πως το γεγονός ότι βάζει και πάλι στο τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει στις «πολλές όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».

Αναφερόμενος στην διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επισημαίνει ότι υπάρχουν ιστορικά πρότυπα, στα οποία δόθηκε λύση. Μάλιστα επισημαίνει πως μία από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των Αμερικανών και Βρετανών δανειστών στην Συμφωνία χρέους του Λονδίνου του 1953. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφέρει πως η Γερμανία έλαβε τότε συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ, μόνο 20% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα, με τα φανερά και τα κρυφά κουρέματα χρέους του 2012, ήδη έχει διαγράψει 76% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου κάνει λόγο για άμεση ανάγκη δράσης, καθώς η κατάσταση χειροτερεύει. «Η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτη για τον πληθυσμό και τα συνεχιζόμενα νέα δάνεια είναι δυσβάσταχτα για την διεθνή κοινότητα», τονίζει υπογραμμίζοντας πως από το 2010 η Ελλάδα έχει πλέον διπλάσιο αριθμό ανέργων.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με έξοδο από το ευρώ

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν προτείνει μεταξύ άλλων και μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της υποτίμησης του νομίσματος. Ωστόσο σημειώνει πως ένα Grexit δεν θα ήταν εύκολο. «Έχουμε μπροστά μας μια επιπλέον κρατική χρεοκοπία με ένα ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
TVXS