Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει ρητή καταδίκη της «ρατσιστικής» βίας.


ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν ψήφισαν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής


Καταδικάζει τα φαινόμενα βίας στα οποία συμμετείχαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής η οποία συνήλθε με θέμα τις επίσημες καταγγελίες οι οποίες περιήλθαν σε γνώση της και ψήφισε κείμενο τεσσάρων σημείων. «Λευκό» ψήφισαν ωστόσο το ΚΚΕ για όλα τα σημεία του κειμένου, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να υπάρξει ρητή καταδίκη της «ρατσιστικής» βίας.


Την ίδια ώρα, στη Βουλή διαβιβάστηκε η ποινική δικογραφία κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση με την οποία καλείται το Κοινοβούλιο να αποφασίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του, προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απόπειρας αντιποίησης της αρχής και της ηθικής αυτουργίας σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή εισηγείται στον Πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή προ ημερησίας Διατάξεως συζήτησης για τα φαινόμενα βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εφόσον αυτά συνεχιστούν.

Επίσης, καταδικάζει τα επανειλημμένα περιστατικά βίας στα οποία συμμετείχαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη, καταλογίζει τις ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος και, τέλος, εκφράζει την ευχή για ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος από την εκτελεστική εξουσία.

Την Επιτροπή ενημέρωσε για την εις βάρος της επίθεση στο προαύλιο της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Το κείμενο υπερψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.

Ωστόσο, «λευκό» ψήφισε το ΚΚΕ και στις τρεις προτάσεις με τον Σπύρο Χαλβατζή να συνιστά ψυχραιμία και στάση αναμονής.

«Λευκό» ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο σημείο της πρότασης, καθώς ο βουλευτής του Ευάγγελος Αποστόλου ζήτησε να προστεθεί η λέξη «ρατσιστική» βία.

Παρά τη θετική της ψήφο, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Μαρία Τσαρουχά-Κόλλια ανέφερε ότι ενώ και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες συμπεριφορές βουλευτών - επικαλούμενη τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στην κινητοποίηση στον Πειραιά - η Βουλή δεν είχε αντιδράσει το ίδιο.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, γεγονός που στηλίτευσε ως ανησυχητικό ο πρόεδρος της, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.