«Πλούσιοι Ελληνες που είστε;» διερωτάται η Μέρκελ15:09, 17 Σεπ 2012 | tvxs
«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει» υποστηρίζει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι το ζήτημα είναι η εφαρμογή ή μη των συμφωνηθέντων ενώ για οποιαδήποτε απόφαση αφορά στο μέλλον της Ελλάδας παραπέμπει κατ’ αρχήν στην έκθεση της τρόικας. Τονίζει δε, για άλλη μια φορά ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, στη συνέντευξη Τύπου, εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο επισήμανε επιπλέον ότι το ζήτημα είναι η επιτυχία να είναι μακροπρόθεσμη. Στο ίδιο μήκος κύμματος με τη Γερμανίδα καγκελάριο κινείται και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε άρθρο του στη γερμανική Süddeutsche Zeitung, δηλώνει υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι χρειάζεται νέα συμφωνία στην ευρωζώνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Η πορεία είναι δύσκολη και υπό την έννοια αυτή δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι επιθυμία της είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Ερωτηθείσα αν προτίθεται να δώσει περισσότερες ανάσες στην κυβέρνηση Σαμαρά, ή αν θα προσανατολίσει την πολιτική της σε μια έκθεση τεχνοκρατών, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται απλά για τεχνοκράτες, αλλά για «δικούς μας απεσταλμένους», οι οποίοι, όπως σημείωσε, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία.
«Το ζήτημα», τόνισε, είναι η εφαρμογή ή μη των συμφωνηθέντων και αφού επανέλαβε ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε ότι «για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα επόμενα βήματα, θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της τρόικας».
H Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι αναγνωρίζει πως τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα, πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα, επαναλαμβάνοντας τη χαρακτηριστική της φράση ότι «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν».
Την ίδια ώρα όμως, υπενθύμισε, «άλλοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα», ενώ παράλληλα κάλεσε τους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της πατρίδας τους.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, η Καγκελάριος επισήμανε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα δεν έχει μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δηλαδή στην ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στην ευρωζώνη γενικότερα, κάνοντας λόγο για στενότερο πολιτικό συντονισμό της ΕΕ έως τα τέλη του έτους και για μηχανισμούς βοήθειας για τις χώρες του ευρώ που δεν είναι ανταγωνιστικές.
Πρόσθεσε ότι έως τα τέλη του έτους θα πρέπει η Ευρώπη να συμφωνήσει για στενότερο πολιτικό συντονισμό και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της.
«Έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Μια και αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί ως επί το πλείστον πολιτικά, χρειάζεται να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε επαρκώς όταν δημιουργήθηκε το ευρώ, κυρίως να έχουμε περισσότερο συντονισμό και λογοδοσία» υπογράμμισε.
Μπαρόζο: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάσσεται ο πρόεδρος της Κομισιόν,Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», ο κ. Μπαρόζο εκφράζει την πεποίθηση ότι χρειάζεται νέα συμφωνία στην ευρωζώνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Μόνο από κοινού οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να απαντήσουν στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Για αυτό χρειάζεται μια νέα συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Σ' ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Δημιουργήθηκαν μηχανισμοί στήριξης, με την ΕΚΤ να έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το ευρώ. Αυτό το φθινόπωρο έχουμε την ευκαιρία για ένα σημείο καμπής στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και όλες οι άλλες χώρες δεν αφήσουν περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά στη βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τότε θα τα καταφέρουμε», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών», καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.