Μαζικές διαδηλώσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν χτες κόντρα στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις λόγω οικονομικής κρίσης και ύφεσης.
Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει τη χώρα.
Καθηγητές, νοσοκόμες και εργαζόμενοι σε κοινωνικές υπηρεσίες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας μια ημέρα μετά την δήλωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα με σφυρίχτρες στο στόμα κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Αρκετά!» και «Βυθίζουν τη χώρα», διαμαρτυρόμενοι έτσι κατά των περικοπών στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί σε μια διαδικασία μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, ενέκρινε χθες Παρασκευή σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει την επιβολή μιας νέας σειράς φόρων στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας, και που αναμένεται να της αποφέρουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέων φόρων για την πυρηνική ενέργεια, έναν φόρο για την υδροηλεκτρική ενέργεια, όπως και έναν φόρο 6% στην παραγωγή ενέργειας εν γένει.
Δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα
Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και χιλιάδες ακόμη σε άλλες πόλεις της Πορτογαλίας κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
«Σταματήστε την κοινωνική τρομοκρατία», «Αυτοί που κλέβουν την Πορτογαλία πρέπει να δικαστούν», «Σε λίγο το κράτος θα κλέβει τους νεκρούς», ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν αφίσες και πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα.
«Ας πάει στον διάβολο η τρόικα», ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών που με αυτό τον τρόπο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε το 2011 στη χώρα από την ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι διαδηλώσεις, που εκτός από τη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 30 πόλεις της Πορτογαλίας, έγιναν έπειτα από έκκληση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ποιητών και μουσικών και δεν είχαν πολιτικό χαρακτήρα, αν και κάποιες από αυτές είχαν την υποστήριξη κάποιων κομμάτων της άκρας αριστεράς και του βασικού πορτογαλικού συνδικάτου CGTP.
Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης να προχωρήσει φέτος σε νέες αυξήσεις φόρων και να μειώσει του χρόνου κατά 11% με 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού.