Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σε 154 «ΝΑΙ» ελπίζει το Μαξίμου

-Μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ, 6 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ΟΧΙ στα μέτρα -Υποσχέσεις Βενιζέλου, σε μέλη της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, για συμμετοχή στην κυβέρνηση -Λοβέρδος,Χρυσοχοϊδης και Διαμαντοπούλου διαπραγματεύονται απευθείας με το Σαμαρά -Απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρξουν απώλειες από την Κ.Ο της Ν.Δ


Επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις και φτάνει η ώρα της αλήθειας για όλους.

Η σημερινή δραματική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, που έγινε κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών, δρομολογεί την τελική ευθεία.

Η
ΔΗΜ.ΑΡ. όπως φαίνεται κλίνει προς το ΟΧΙ αφού δεν έγινε καμία από τις αλλαγές που ζητούσε. Πολλοί λένε ότι ο Φώτης Κουβέλης εγκλωβίστηκε θέτοντας απαιτήσεις που δεν ήταν δυνατόν να κάνει αποδεκτές η τρόικα. Το πιθανότερο όμως είναι ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. τρόμαξε από τη σκληρότητα και τις επιπτώσεις των μέτρων, τόσο απέναντι στην κοινωνία όσο και απέναντι στο κόμμα του.

Ο κ.
Κουβέλης πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα διασωθεί στο πολιτικό σκηνικό που αποσυντίθεται και θυμίζει κινούμενη άμμο.

Αυτή τη στιγμή, το
Μαξίμου μετράει τα ''κουκιά''.

Υπολογίζει σε 154 ΝΑΙ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει ούτε μία απώλεια από τους 127 βουλευτές της Ν.Δ.

Ο
Πρωθυπουργός έχει άριστη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, πληροφόρηση που προέρχεται από διαφορετικές πηγές και κανάλια.

Το μοναδικό που τον απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να περάσουν τα μέτρα για να πάρει η χώρα τη δόση των 31.5 δις ευρώ. Την επόμενη μέρα θα σταθμίσει εκ νέου την προοπτική και το μέλλον της κυβέρνησής του. Γνωρίζει ότι το
ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό διάλυση και δε αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα.

Στο μυαλό του ''παίζουν'' πολλά σενάρια. Τις λιγότερες πιθανότητες έχει αυτό των πρόωρων εκλογών.

Ο κ.
Σαμαράς θα πάει σε πρόωρες εκλογές μόνο αν απωλέσει τη δεδηλωμένη ή μόνο αν κρατάει ένα γερό χαρτί στα χέρια του.

Ο
Πρωθυπουργός προσανατολίζεται να αποδεχθεί μία χαλαρή σχέση στήριξης της ΔΗΜ.ΑΡ. απέναντι στην κυβέρνησή του, έστω και αν η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν μετέχει πλέον σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι θα επιμηκύνει το χρόνο ζωής της κυβέρνησής του και να περάσει το κρίσιμο 2013.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας για τα μέτρα, το
Μαξίμου υπολογίζει 154 ΝΑΙ και από εκεί και πέρα θα απεύχεται κάθε άλλη απώλεια που θα μειώνει τον αριθμό των θετικών ψήφων.

Όριο ασφαλείας είναι το 151, που δίνει μία σχετική δημοκρατική νομιμοποίηση και δεν δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Εκτιμούν ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποφασίσει να πουν ΟΧΙ. Είναι οι κ.κ Σκανδαλίδης,Κασσής,Κουτσούκος,Παραστατίδης,Ανδρουλάκης και Κεγκέρογλου.

Ο
Ε.Βενιζέλος, προσπάθησε να περιορίσει τις απώλειες υποσχόμενος συμμετοχή μελών της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στον ανασχηματισμό που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση των μέτρων.

Είναι βέβαιο ότι ''έκλεισε το μάτι'' σε αρκετά μέλη της Κ.Ο του
ΠΑΣΟΚ που ελπίζουν να γίνουν υπουργοί ή υφυπουργοί.

Είναι όμως εξ ίσου βέβαιο ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά αποδυναμωμένος και δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του.

Στη διαμόρφωση μιας συμμαχίας του ΝΑΙ και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων κινούνται ανοιχτά οι κ.κ
Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης αλλά και η κ.Διαμαντοπούλου.

Και οι τρεις τους φαίνεται ότι διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με το
Μαξίμου, σε μία προσπάθεια να περάσουν τα μέτρα αλλά και να διαμορφωθούν οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και συμμαχίες.

Παράλληλα έχουν ασκήσει πιέσεις σε βουλευτές της επιρροής τους οι οποίοι έριξαν τους τόνους και υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα συνταχθούν με το ΝΑΙ.

Ο κ.Ντόλιος, που θεωρείται ότι ανήκει στο κλίμα της κ.
Διαμαντοπούλου, θα στηρίξει με την ψήφο του τα μέτρα. Το ίδιο και οι κ.κ Μπόλαρης,Αηδόνης αλλά και η κ.Τζάκρη που επηρεάζονται από τον κ.Λοβέρδο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ.Μωραϊτη που επηρεάζεται από τον κ.Χρυσοχοϊδη.

Πηγή:
http://www.newsbomb.gr/