Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι προτάσεις μας για την εμποροπανήγυρη και οι λογαριασμοί νερού που εξόργισαν

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ
                     
www.bpieria.gr

Άλλη μια Εμποροπανήγυρη Αιγινίου πέρασε στην ιστορία αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι πρόκειται για τον κορυφαίο κοινωνικοοικονομικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής, με βαθιές ρίζες στην παράδοση και στην ψυχή της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας – όπως κάθε χρόνο – θα δημοσιοποιήσουμε τις προτάσεις μας για την βελτίωση και για την ανάδειξή του, αν και η μέχρι τώρα πρακτική της Δημοτικής Αρχής δεν μας αφήνει αισιόδοξους ότι θα τις λάβει υπ’ όψιν:

α) Κατ’ αρχήν η προετοιμασία για την επόμενη Εμποροπανήγυρη θα πρέπει να ξεκινάει μόλις λήξει η προηγούμενη, με αρμόδιο γραφείο και ποικίλη σχετική δραστηριότητα.

β) Μεγάλη σημασία έχει η σωστή προβολή και διαφήμιση αλλά και η προσέλευση τουριστών. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία δράση.

γ) Κάθε χρόνο ένα ποσοστό των εισπράξεων πρέπει να επανεπενδύεται. Προτεραιότητα έχουν τώρα η ασφαλτόστρωση του χώρου Λούνα Παρκ, η αποχέτευση με σύνδεση στο δίκτυο, η ύδρευση και η ηλεκτρολογική αναβάθμιση.

δ) Δυστυχώς σε αυτήν την συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών η παραβατικότητα είναι παρούσα και οι κίνδυνοι για εγκληματικές ενέργειες επίσης. Μόνο η ενισχυμένη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια. Ας σταματήσει η συνεργασία με security που δεν προσφέρει τίποτε και απορροφάει πολύτιμους πόρους και ας γίνει συνεννόηση με την ΕΛΛ.ΑΣ.

ε) Σημαντικό ποσόν (άνω των 10.000 €) δίδεται επίσης σε εταιρεία…. καθαριότητας (ίδιο νομικό πρόσωπο με τη security) που δεν την είδαμε πουθενά, αφήνοντας εύλογες απορίες για την σπατάλη αυτού του κονδυλίου.

Στ) Οι τιμές σε είδη ποτού – εστίασης ήταν αυξημένες. Αν θέλουμε διατήρηση της λαϊκότητας του θεσμού και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, πρέπει να εφαρμόζεται (όπως προβλέπει ο Κανονισμός) διαδικασία συστάσεων από τον Δήμο για τιμές μέχρι το ύψος των ομοειδών καταστημάτων της περιοχής. Επίσης πρέπει να γίνεται συχνά ο αυτονόητος υγειονομικός έλεγχος στα είδη τροφίμων.

ζ) Η ένταση του ήχου από bar και άλλους ήταν πάλι για πολλές ώρες βασανιστικός και αποτρεπτικός για επίσκεψη και παραμονή στο «παζάρι». Οπωσδήποτε έλεγχος λοιπόν για την υπερβολική ηχορύπανση.

η) Η κατάληψη των δρόμων ήταν ευρύ φαινόμενο από εκθέτες και ταβέρνες αφήνοντας μικρούς στενούς διαδρόμους για περίπατο και καροτσάκια. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και ο καθένας καταλαμβάνει όσο κοινόχρηστο χώρο θέλει.

θ) Τέλος προσοχή στα θέματα ασφάλειας: Σύστημα πυρόσβεσης με κρουνούς και πυροσβεστήρες σε κάθε εκθέτη, και διάδρομοι πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων.

Σημαντικό ζήτημα επίσης προέκυψε με τους λογαριασμούς νερού. Το τρίμηνο έγινε τετράμηνο με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση αύξηση, λόγω κλίμακας κατανάλωσης, οι καταμετρήσεις έγιναν (αν έγιναν) χωρίς αναγραφή ημερομηνίας στο πεντάμηνο ή εξάμηνο και οι λογαριασμοί ήρθαν με αύξηση από 100% έως … όσο πάει. Δυστυχώς πρόκειται για μεγάλο ατόπημα της Δημοτικής αρχής που προξένησε οργή και δικαιολογημένη κατακραυγή αποδεικνύοντας και εδώ το πόσο προχειρότητα και έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης την χαρακτηρίζει.

Όσον αφορά δε το Ειρηνοδικείο ελπίζουμε να ισχύει η διαβεβαίωση πρωθυπουργού και υπουργών στο Δήμαρχο, ότι δεν θα φύγει. Φυσικά και δεν τους πιστεύουμε και προτείνουμε εγρήγορση. Ταυτοχρόνως βέβαια προτείνουμε να έχει αρμοδιότητα σε ολόκληρο το Δήμο και όχι, όπως μέχρι τώρα, στους μισούς οικισμούς. Είναι σημαντική αυτή η διεύρυνση για την καταξίωσή του.

Τέλος μας προξένησε εντύπωση (όχι όμως έκπληξη) η ανακοίνωση της «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» στις 12-10-12 όπου δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τηλεφωνική εξύβριση και απειλή εκ μέρους του Δημάρχου προς τον κ. Λαγδάρη. Θεωρούμε ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν το τι ακριβώς είπε ο Δήμαρχος τους και φυσικά εφ’ όσον υπάρχει εξύβριση και απειλή θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη.

Αιγίνιο 24 – 10 – 2012

Για την Σ.Ε.
Α. Νταγλιούδης
Χρ. Πρασκίδης