Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΡΤ έκοψε την εκπομπή των Αρβανίτη - Κατσίμη





Κόβεται «μέχρι νεοτέρας» η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.Η εξέλιξη έρχεται μετά από απόφαση του γενικού διευθυντή ειδήσεων Αιμίλιου Λιάτσου και αποδίδεται στα σχόλια που έγιναν στην εκπομπή για τον υπ. Δημοσίας Τάξης, Νίκο Δένδια και τους βασανισμούς στη ΓΑΔΑ, αφού ήρθαν στο φως οι πληροφορίες για τα ιατροδικαστικά πορίσματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει ότι θα μηνύσει την εφημερίδα Guardian που έφερε αρχικά το θέμα στη δημοσιότητα. Θύελλα αντιδράσεων στο twitter.Για στυγνή κομματική παρέμβαση κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης χαρακτηρίζει το κόψιμο της εκπομπής το ΚΚΕ. «Για καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος.



Οι συντελεστές της εκπομπής σε ανάρτηση τους στο Facebook αναφέρουν: «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ από αύριο και μέχρι νεοτέρας οι παρουσιαστές της «Πρωινή Ενημέρωση» Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη «κόβονται» από την εκπομπή.



Θύελλα αντιδράσεων στο twitter

Καυστικά σχόλια έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι σχολιαστές κάνουν λόγο για επανασύσταση της ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεων Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο της δικτατορίας) και της ΤΕΔ(Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων) και για επιστροφή στα χρόνια της Χούντας, προσπαθώντας να καταδείξουν την δυσαρέσκειά τους απέναντι στο νέο περιστατικό λογοκρισίας στην τηλεόραση. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά τα σχόλια στα οποία έχει διατηρηθεί η αρχική σύνταξη και ορθογραφία.

«Αρβανίτης - Κατσίμη ψαλιδι...(Ντροπή κ. Δένδια!!)»

«Αρβανίτης-Κατσίμη κόβονται από την Πρωινή Ενημέρωση της ΝΕΤ. Όμορφα και πάνω απ'όλα δημοκρατικά.»


«Απίστευτη λογοκρισία! Κόπηκαν Κ. Αρβανίτης και Μ. Κατσίμη από τη ΝΕΤ για ένα σχόλιο!»

«Κόπηκαν Αρβανίτης-Κατσίμη απ' την νετ. Επιστροφή στον Μεσαίωνα. Θα αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν η γη γυρίζει.»

«Σήμερα η ΥΕΝΕΔ έκοψε την "Πρωινή Ενημέρωση".Μετά και την σύλληψη Βαξεβάνη είναι σαφές: ο Τύπος να το βουλώσει.Ευτυχές το Σωτήριον έτος 1973.»

«Έκοψαν την "Πρωινή Ενημέρωση"... Ένα καφκικό σκηνικό σε μια γκροτέσκ Ελλάδα...»


«Υπογραφές για την "Πρωινή Ενημέρωση"... μήπως τα παιδιά της εκπομπής δεν ανήκουν στα "ημέτερα" συμφέροντα;»

«Πρώτα Παστίτσιος μετά Corpus Christi μετά Βαξεβάνης.Σήμερα κόψαν την "Πρωινή Ενημέρωση".Ελευθερία έκφρασης κ λόγου είπατε;»

«Ξέρει κανείς απόψε στην ΥΕΝΕΔ τι ώρα παίζει το Downton?»

«Σε λιγο (πολυ λιγο) καιρο πιστευω οτι η ΝΕΤ δε θα ξαναγινει ΥΕΝΕΔ. Θα γινει κατευθειαν ΤΕΔ.....»


«Κάντην ΥΕΝΕΔ,βάλε και το "πουλί" πριν και μετά τις εκπομπές,πέταγε και εθνικό ύμνο κάθε τρεις ώρες να γουστάρουν οι εθνοκαυ[.......]»

«Ο σχολιασμός υπουργών της κυβερνήσεως από του βήματος της κρατικής ραδιοτηλεοράσεως διώκεται αυτεπαγγέλτως. εκ της διοικήσεως της υεΝεΔ_»

Τι απαντά ο Αιμίλιος Λιάτσος

«Για καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος.

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας»

Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘πρωινή ενημέρωση’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Πολιτικές αντιδράσεις

Η απόφαση της ΕΡΤ προκάλεσε την αντίδραση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που ζητούν ανάκληση της απόφασης.

«Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη 'Πρωινή Ενημέρωση' συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ» καταλήγει.

«Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

tvxs