Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Εσύ πόσο Έλληνας είσαι;

Ελληνόμετρο στον αθλητισμό- και όχι μόνο- φαίνεται πως κρατά η Χρυσή Αυγή. Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος, κ. Ηλία Παναγιώταρου που αμφισβήτησε ότι ο καλαθοσφαιριστής Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είναι Έλληνας, σειρά είχε ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος «μεγάλωσε» την λίστα των αθλητών που- αν και χάρισαν μετάλλια στην Ελλάδα φορώντας το εθνόσημο- δεν αναγνωρίζονται από τη Χρυσή Αυγή ως Έλληνες.

Συγκεκριμένα, προσκεκλημένος της εκπομπής «Μακελειό 3» στον τηλεοπτικό σταθμό Extra 3, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του συναδέλφου του, κ. Παναγιώταρου, για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ο κ. Λαγός επικρότησε τις δηλώσεις του κ.Παναγιώταρου, δίνοντας μάλιστα συνέχεια: «Το είναι από 15 χρονών εδώ και παίζει στην Εθνική Ελλάδος, δεν πάει να πει τίποτα».


«Ο κ. Σχορτσιανίτης έτυχε να γεννηθεί από Έλληνα πατέρα και από μητέρα από το Καμερούν. Επειδή οι συνθήκες στο Καμερούν δεν είναι και πολύ καλές, πήρε την ιθαγένεια την ελληνική. Έγινε Έλληνας;», αναρωτήθηκε ο κ. Λαγός. Επίσης τόνισε πως θέση της Χρυσής Αυγής για το συγκεκριμένο θέμα είναι: «Αν κάποιοι είναι με αυτόν τον τρόπο Έλληνες και τους έχουν δοθεί κάποια χαρτιά ελληνικής ιθαγένειας, θα έπρεπε να έχουν αστικά δικαιώματα και να μην έχουν πολιτικά δικαιώματα».


«Δεν είναι Έλληνας» ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, επέμενε ο κ. Λαγός, «Είναι από Έλληνα πατέρα και Καμερουνέζα μητέρα. Είναι μισός- μισός. Είναι 50-50 Έλληνας».


Στο στόχαστρο του κ.Λαγού βρέθηκαν επίσης και οι αθλητές της άρσης βαρών, για τους οποίους τόνισε χαρακτηριστικά: «Κάποτε είχαν έρθει κάτι αρσιβαρίστες από την Αλβανία και από την Γεωργία, οι οποίοι δεν ήταν Έλληνες. Εμείς το λέγαμε τότε και το φωνάζαμε», χωρίς αρχικά να αναφέρει ονόματα.


Ωστόσο, η συγκεκριμένη τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ενός τηλεθεατή, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στον αέρα της εκπομπής και ζήτησε από τον κ. Λαγό να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα αθλητών της άρσης βαρών, τους οποίους δεν αναγνωρίζει ως Έλληνες. Μάλιστα κατά την διάρκεια της παρέμβασης, αναφέρθηκε το όνομα του Πύρρου Δήμα, προκαλώντας την άμεση απάντηση του κ. Λαγού ο οποίος τόνισε: «Για τον Πύρρο Δήμα εμείς έχουμε πει ότι είναι Ελληνάρας».


Μετά από έντονες πιέσεις, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα αθλητών που έχουν αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα και σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή δεν είναι Έλληνες, όπως αυτά των Γιώργο Τζελίλη, Λεωνίδα Σαμπάνη και Λεωνίδα Κόκκα, Μιρέλας Μανιάνι και Κάχι Καχιασβίλι.


Από τα βέλη του κ. Λαγού δεν γλύτωσε ούτε ο κ. Σαμαράς για τον οποίο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς μπορεί να μην είναι καθόλου Έλληνας στη συνείδηση. Στο αίμα είναι».


Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο από το 02:04:15 και έπειτα:


Ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη


Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η ρατσιστική επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κ. Ηλία Παναγιώταρου εις βάρος του αθλητή του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.


«Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Ελληνας. Δεν είναι Ελληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Έλληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή. Αυτό θεωρούμε εμείς. Αν θεωρείτε εσείς τον Σχορτσιανίτη Έλληνα, πάρτε τον στο δικό σας κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώταρος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Extra 3.


Από την πλευρά του, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, απάντησε λιτά: «Δεν έχω πραγματικά να σχολιάσω τίποτα, πέρα από το ότι είμαι από 12 χρονών στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας».


Θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα πήρε και ο πρώην προπονητής και νυν υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης. «Είναι απαράδεκτο να διατυπώνονται ρατσιστικές εκφράσεις εναντίον Έλληνα πολίτη, και όχι μόνο, με πρόφαση οποιοδήποτε είδος δήθεν «διαφορετικότητας». Η καταδίκη παρόμοιων δηλώσεων πρέπει να είναι άμεση και απόλυτη, όχι μόνο γιατί αντιτίθεται στους νόμους μας, αλλά κυρίως γιατί μας θίγει ατομικά όλους και υποβαθμίζει το επίπεδο πολιτισμού της κοινωνίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να υπογραμμίσω το αυτονόητο: ότι Έλληνες γεννούνται και εκτός Ελλάδος. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είναι Έλληνας, με Έλληνα πατέρα, που φρόντισε, ως γονέας, να του δώσει ένα ελληνικό όνομα. Πέρα από το τυπικό και νομικό θέμα, ο διακεκριμένος αυτός αθλητής συνειδητά αισθάνεται Έλληνας, έχει αγωνιστεί δεκάδες φορές με τα χρώματα της εθνικής ομάδας μας, έχει μοχθήσει για τις επιτυχίες της, για δε το ελληνικό εθνόσημο στο στήθος του, ο ίδιος έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα το μέγεθος αυτής της μεγάλης τιμής, παραδοχή που και προσωπικά την επιβεβαιώνω, λόγω της μεταξύ μας συνεργασίας».