Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Το ΙΚΑ "βασανίζει" τους ανάπηρους


    Δραματικές διαστάσεις παίρνει η “ομηρεία” των περίπου εβδομήντα χιλιάδων ανθρώπων με   αναπηρία, οι οποίοι εδώ και 14 μήνες δεν παίρνουν τα επιδόματα αναπηρίας και τις συντάξεις τους.
Ανάπηροι, τυφλοί, κωφάλαλοι, παραπληγικοί, εκλιπαρούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για να πάρουν την -ούτως ή άλλως μειωμένη λόγω των περικοπών- κρατική βοήθεια.

Ο λόγος που δεν καταβάλλονται τα αναπηρικά επιδόματα και οι συντάξεις είναι ότι έχουν “παγώσει” οι εξετάσεις που πραγματοποιούν οι Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και μέχρι να συνεχιστούν, το κράτος έχει σταματήσει να τα χορηγεί. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ανανεωθεί τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων.

“Πάνω από εβδομήντα χιλιάδες άτομα με αναπηρία είναι εγκλωβισμένα μέσα στα ΚΕΠΑ περιμένοντας πότε θα πάρουν τη γνωμάτευσή τους. Στο μεταξύ έχει κοπεί σε χιλιάδες από αυτούς η σύνταξη και το επίδομά τους, ενώ έχει αφαιρεθεί και το βιβλιάριο υγείας. Είναι μια κατάσταση οδυνηρή, σκληρά επώδυνη γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά και με τη στοιχειώδη επιβίωση”, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος χαρακτηρίζει τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ως “σύγχρονη δημοσιονομική γκιλοτίνα”.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, πολλοί από αυτούς, μη έχοντας από αλλού βοήθεια, αναγκάζονται να βγαίνουν στα φανάρια για να ζητιανεύουν!

“Κόβεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πώς θα ζήσουμε; Πρέπει να πεθάνουμε; Ζούμε με δανεικά, διαφορετικά γινόμαστε επαίτες. Σε αναγκάζουν πάλι να κάνεις αυτό το οποίο αγωνιζόμαστε να σταματήσει πλέον. Βλέπουμε άτομα με ειδικές ανάγκες να αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους για επαιτεία. Γνωρίζω πάρα πολλά περιστατικά”, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Γρηγόρης Μούσιος.



ΙΚΑ: Φταίνε οι γιατροί



Το ΙΚΑ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που περιμένει να επανεξεταστεί για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα αναπηρίας είναι μικρότερος από 70 χιλιάδες. “Είναι περίπου 50 χιλιάδες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Μέσα σε αυτές, όμως, περιλαμβάνονται και διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως αιτήσεις για άδειες αναπήρων για πάρκινγκ”, διευκρινίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι ιατρικοί έλεγχοι από τις Υγειονομικές Επιτροπές καθυστερούν ακόμη και 14 μήνες, είναι η απροθυμία γιατρών να ενταχθούν στις Επιτροπές αυτές. “Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.450 γιατρούς στις Επιτροπές για να καλύψουν όλη την Ελλάδα και δεν είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν επαρκούν αυτοί. Πρέπει να ενταχθούν και άλλοι γιατροί. Η αμοιβή τους είναι 9 ευρώ για κάθε περίπτωση. Υπάρχει απροθυμία”, τονίζει το στέλεχος του ΙΚΑ.



Οι ανάπηροι στους δρόμους



Τα άτομα με αναπηρία βγήκαν ξανά στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Στην Αθήνα και σε 38 πόλεις ακόμη σε όλη την Ελλάδα, άτομα με ειδικές ανάγκες απέκλεισαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στην Αθήνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο ΚΕΠΑ της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια -υπό βροχή- έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Σταδίου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αγαθοπούλου και Β. Κυριακάκης. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους διαμαρτυρήθηκαν για τη “βαρβαρότητα”, όπως τη χαρακτήρισαν, η οποία συντελείται εις βάρος τους. “Το αναπηρικό κίνημα της χώρας στο σύνολο της επικράτειας έστειλε ένα ηχηρό πάνδημο μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία δεν προσφέρονται σε κοινωνική ευθανασία. Θα παρακολουθήσουμε και θα παρεμβαίνουμε με όποιο τρόπο κρίνουμε επιβεβλημένο για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τη σκληρή, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο χώρος μας”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με Α., κ. Ι. Βαρδακαστάνης.



Η πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας



Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης των αναπήρων από τις Υγειονομικές Επιτροπές, να συνεχιστεί η χορήγηση των συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας που έχει διακοπεί και να ανανεωθούν τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων. Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία, η κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία είναι τραγική και δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια μέρα ακόμη.

Από τις Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι υποχρεωμένοι να περνάνε κάθε δύο χρόνια όλοι όσοι έχουν κάποια αναπηρία και δικαιούνται επίδομα ή σύνταξη. Από αυτές τις επιτροπές δεν εξαιρείται κανένας, ούτε εκείνοι των οποίων η αναπηρία είναι εμφανής και μη αναστρέψιμη. “Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας κωφός, ένας παράλυτος πρέπει συνέχεια να περνάει από αυτές τις επιτροπές. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα κοινωνικό βασανιστήριο”, υποστηρίζει ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης.


Έκτακτη ενίσχυση





Οι άνθρωποι με αναπηρία ζητούν επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων. Κατάργηση του παραβόλου που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ. Να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία.




Ρεπορτάζ της Αναστασίας Δεμερίδου





Πηγή:
Αυγή