Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ορεινές περιοχές γεμάτες με δηλητηριασμένα δολώματα


   Σοκαριστικά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων από την
    Ανδαλουσία για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων που συντόνισε ο «Αρκτούρος» στις περιοχές Natura 2000, Αντιχάσια Όρη - Μετέωρα και Κόζιακας.

Η ομάδα που αποτελούνταν από δύο οδηγούς και τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους, επισκέφθηκε στο διάστημα 8-18 Οκτωβρίου χωριά και κυνηγετικές περιοχές και προσπαθεί να τις καθαρίσει από φόλες και δηλητήρια. Συνολικά βρήκε 14 δηλητηριασμένα ζώα και υπολείμματα από δολώματα!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων στις περιοχές των δήμων Καλαμπάκας (Βλαχάβα, Ψήλωμα, Αύρα και Κονισκό) και Πύλης (Καλογήρους, Άγιος Βησσαρίωνας, και Νεραϊδοχώρι) βρέθηκαν συνολικά 11 νεκρά ζώα και υπολείμματα 4 δολωμάτων (7 σκυλιά, 1 αλεπού, 1 κοράκι, 1 χελώνα και 1 σκαντζόχοιρος).

Τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ομάδα επικέντρωσε τις προσπάθειές της στον καθαρισμό χωριών του δήμου Καλαμπάκας (Κρύα Βρύση, Αγιόφυλλο και Καστράκι) από τα δηλητήρια που πέφτουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Τελικά βρέθηκαν άλλα 3 νεκρά ζώα (2 σκυλιά, 1 αλεπού) και δηλητηριασμένη τροφή που είχε χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα.

Ο «Αρκτούρος» περισυνέλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων καθώς και από τα νεκρά ζώα για να εξετάσει το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε.

Στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η επίδειξη της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων στο χωριό Βλαχάβα Καλαμπάκας για όποιον ήθελε να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο εκπαιδευτής με τα σκυλιά και βρίσκει τα δολώματα. Μετά την επίδειξη ακολούθησε ομιλία και συζήτηση που έγινε στο Κέντρο Ενημέρωσης Προστατευόμενης περιοχής Χασίων – Αντιχασίων που βρίσκεται στην Καλαμπάκα με την παρουσία φορέων αυτοδιοίκησης, της περιοχής.
tvxs