της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Πέρασε κατ' άρθρο το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά καταψηφίστηκε η τροπολογία που αφορούσε στον ΕΟΠΥΥ, με τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων να ψηφίζουν και “εκτός γραμμής” σε πολλές περιπτώσεις. Το νομοσχέδιο στο σύνολο του έγινε δεκτό και άνοιξε ο δρόμος για το μεγάλο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρά το γεγονός ότι η ψήφιση των άρθρων ήταν εντελώς μειοψηφική, με το άρθρο ένα που είχε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, να συγκεντρώνει 173 ψήφους.
Αναλυτικά:
1ο αρθρο ναι 173 οχι 120
2ο άρθρο ναι 148 οχι 139
3ο αρθρο ναι 156 όχι 135
4ο άρθρο ναι 146 όχι 121
5ο άρθρο ναι 158 όχι 135
6ο άρθρο ναι 173 όχι 120
Τροπολογία ΕΟΠΥΥ:
Ναι: 136 Όχι: 143
Πριν από λίγο έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της βουλής Βαγγέλλη Μεϊμαράκη ότι το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στις εισφορές του ΤΕΕ ανακοινώθηκε εκ παραδρομής ότι έγινε δεκτό.
Επειδή έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η επίσημη ανακοίνωση-διόρθωση θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στην Ολομέλεια της βουλής.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι το άρθρο 4 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με 146 ΝΑΙ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με βάση την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών το άρθρο δεν έπρεπε να γίνει δεκτό. Έτσι έκαναν διάβημα προς τον πρόεδρο της βουλής, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες που έκριναν ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτό.
Το πρώτο άρθρο κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία δεν θα χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 της Βουλής για τον διορισμό της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Ο διορισμός του προέδρου και των λοιπων μελών της διοίκησης του ταμείου θα ορίζεται μόνο από την κυβέρνηση χωρίς την σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Στην ουσία νομιμοποιείται η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο δεύτερο άρθρο καταργείται το ελάχιστο απαραίτητο ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ στον στόχο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων
Με το άρθρο τρία μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων του Δημοσίου χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ α΄λλων προβλέπεται η δόμηση εκτός σχεδίου, παραχώρηση αιγιαλού και αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων.
Στο άρθρο τέσσερα διατυπώνονται χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοεργολάβους που έχουν αναλάβει κατασκευαστικά έργα του Δημοσίου. Φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι εργολάβοι στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να κερδοσκοπούν χωρίς να κερδίζει τίποτα το Δημόσιο. Μεταξύ άλλων συμπεριλάμβανεται η κατάργηση εισφορών 2% και 2 τοις χιλίοις υπέρ του ΤΕΕ επί των αμοιβών των μηχανικών και των καταβαλλόμενων ποσών στους αναδόχους για την εκτέλεση δημοσίων έργων.
Στο άρθρο πέντε περιλαμβάνονται τροποποιήσεις για το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών για τον κλάδο των αυτοκινήτων. Στο 6ο αρθρο τροποποίησεις του Εθνικού Τελειωνειακού Κώδικα και των νόμων 2386/1996, ν.2753/1999, ν.2836/2000. Τροποποιήσεις του π.δ. 191/2008 Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εξίσωση φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στα 33- ευρώ στο χιλιοστόλιτρο ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική εντός 14ημέρου η καταχώρηση στο Πληροφοριακό Σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων από τους εμπόρους όλων των συναλλαγών του πετρελαίου εσωτερικής καύσης.
Το έβδομο άρθρο ορίζει την έναρξη ισχύος του σχεδίου νόμου από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Σήμερα τέθηκε ακόμη προς ψήφιση η τροπολογία με την οποία εντάσσονταιοι οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μαζί με την περιουσία τους.
Λαγός ο Βενιζέλος, αγνοείται ο Κουβέλης
Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Βενιζέλος και Κουβέλης, με τον πρώτο να αποχωρεί μόλις ξεκίνησε η διαδικασία- ενώ βρέθηκε στο Κοινοβούλιο- και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μην εμφανίζεται από το πρωί στη Βουλή, ενώ βουλευτές της Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ αναζητουν ακόμη τα ίχνη του προέδρου.
Γελοία ήταν όμως και η κατάσταση των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους βουλευτές των δύο κομμάτων να δέχονται τη γραμμή, να αντιδρούν, τον Πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει και να ζητά να καταλήξουν σε μια απόφαση και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κοιτούν σοκαρισμένοι τους κυβερνητικούς εταίρους. Μάλιστα ο Πύρρος Δήμας αφού ψήφισε ναι σε όλα, μετάνοιωσε και ζήτησε να αλλάξει η ψήφος του σε συγκεκριμένα άρθρα.
Στους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ-που η γραμμή έλεγε παρών στο άρθ.4 και όχι στην τροπολογία- πλέον συγκαταλέγονται οι κκ. Μ. Κασσής, είπε όχι στο άρθρο 2, η Αντζελα Γκερέκου, είπε όχι στο άρθρο 3, ο Θ. Παραστατίδης είπε παρών στο άρθρο 2, ο Μ. Μπόλαρης είπε όχι στο άρθρο 2 και ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ, όπως και η Θ. Τσάγκρη, ο Γιάννης Δριβελέγκας είπε οχι στο αρθρο 2 και παρών στο άρθρο 3, ο Κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε παρών στο άρθρο 2, όπως και ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Θ. Μωραΐτης παρών στο άρθρο 2, ενώ ο Αχμέτ Χατζή Οσμάν δήλωσε παρών στο άρθρο 2 και είπε ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ.
Ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ναι σε όλα είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Πύρρος Δήμας, ναι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ είπε ο Γ. Ντόλιος ενώ ο Δ. Κρεμαστινός είπε ναι σε όλα και παρών στο άρθρο 4.
Από τη ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές ψήφισαν παρών στην τροπολογία με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου που ψήφισε ναι σε όλα.
Κυβερνητική κρίση
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη και με δεδομένη την υπάρξη ανταρτών βουλευτών στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, η ψηφοφορία για τη ψήφιση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Η στάση της ΔΗΜΑΡ θα καθορίσει πολλά, ενώ αναμένεται να υπάρξει πίεση για αποχή των βουλευτών της από την ψηφοφορία για να περάσουν τα μέτρα με 142 βουλευτές.