Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΤΟSHO, ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ από τον ΓΙΩΡΓΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

ΠΡΟΣ

Τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας
κ. Διονύσιο Ψωμιάδη


Κύριε Αναπληρωτή Περιφερειάρχη,
Σας είναι γνωστό το θέμα που αφορά την «Διάθεση στερεού παραπροϊόντος της TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ στο λατομείο αδρανών υλικών Λιτόχωρου Πιερίας».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, γνωμοδότησαν θετικά για το έργο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε την απόφαση έγκρισης του έργου.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και προβληματισμοί των πολιτών για το αν το έργο είναι περιβαλλοντολογικά ασφαλές. Επειδή, το έργο έχει άμεση σχέση με το όρος Όλυμπος -παγκόσμιο σύμβολο- έχει αποκτήσει πανελλαδική διάσταση. Η Βουλή των Ελλήνων ασχολήθηκε δύο φορές, με αφορμή σχετικές επερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η παράταξή μας, με επερώτηση προσπάθησε να προκαλέσει συζήτηση και να ευαισθητοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στην Πιερία έχουν γίνει και γίνονται, μαζικές συνελεύσεις πολιτών για το θέμα.

Είναι πρόδηλο ότι για ένα τόσο ευαίσθητο έργο δεν έγινε η αναγκαία δημόσια διαβούλευση.
Η παράταξη μας προτείνει να εισάγετε το θέμα άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς και συλλογικότητες (Δήμος Δίου Ολύμπου, εκπρόσωποι κατοίκων, Τεχνικό Επιμελητήριο, καθηγητές Πανεπιστημίου που έχουν γνωμοδοτήσει για το θέμα,TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ, εργαζόμενοι στην TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ κ.α.), ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και των πολιτών.
Για την αίτηση μας αυτή έχει προηγηθεί προφορική συνεννόηση με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μαυρίδου, η οποία έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της για την εισαγωγή του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επειδή κρίνουμε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, περιμένουμε το συντομότερο τις ενέργειές σας.


Θεσσαλονίκη 22/10/2012 Γεώργιος Θεοδωρόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας
Επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας
«Μπορούμε να τους σταματήσουμε!»