Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Oριστικό «όχι» ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά – Σε δυο νομοσχέδια τα μέτρα


    Σε δυο διαφορετικά νομοσχέδια θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες 
   αποκλειστικές πληροφορίες τουtvxs.gr. Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι τα εργασιακά μέτρα θα αποτελέσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο ενώ όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το κόμμα εμμένει στη θέση του να τα καταψηφίσει.

Για τρεις και πλέον ώρες συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς προκειμένου να εκτιμήσει και τη συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνεδρίαση εισηγήθηκε την καταψήφιση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «είτε η ΔΗΜΑΡ εκβιαστεί, είτε κατατεθούν τα μέτρα σε ξεχωριστό άρθρο, θα στηρίξουμε τη στάση μας με όλα τα ρίσκα που εμπεριέχει». Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πάντως ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενδοκυβερνητικής κρίσης.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, αποφασίστηκε ομόφωνα από τους 16 βουλευτές του κόμματος η καταψήφιση των μέτρων, καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Σημειώνεται ότι το πιο σημαντικό αγκάθι για τη ΔΗΜΑΡ είναι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση.

Εξάλλου, νωρίτερα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ανέφεραν ότι οι ανατροπές στα εργασιακά δεν παράγουν κανένα δημοσιονομικό όφελος τονίζοντας ότι μια λύση θα ήταν να έρθουν τα εργασιακά ως ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή. Αυτό φαίνεται να είναι κάτι που τελικά η ΔΗΜΑΡ κερδίζει καθώς κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε δυο διαφορετικά νομοσχέδια.

Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση με τον υπ. Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, είχε στο Μαξίμου το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης. Μετά τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανέφερε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στα εργασιακά μέτρα αλλά υπάρχουν σημαντικά κωλύματα αναφορικά με το επίδομα γάμου και την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Επιπλέον διέψευσε ότι έχει κλείσει το πακέτο των εργασιακών κάτι που οριοθέτησε χρονικά έως αύριο το μεσημέρι που θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του Εuro Working Group.

Διαπίστωσε δε, ότι υπάρχουν μόνο τρεις εναλλακτικές επιλογές: είτε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το εργασιακό πακέτο, είτε να αποσύρει προσωρινά τα συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ανοίξει νέος γύρος συζήτησης, είτε να έρθουν στη Βουλή και να καταψηφιστούν από τη ΔΗΜΑΡ.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ αν ο υπουργός Οικονομικών καταθέσει στη Βουλή τα εργασιακά σε ένα νομοσχέδιο και ένα άρθρο με τα δημοσιονομικά, ο κ. Χατζησωκράτης απάντησε πως: «Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι πολιτικός και δεν είναι εκείνος που έχει την ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων».