Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά των μέτρων λιτότητας

  Xιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από το ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη ενάντια στα
   μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά του κοινοβουλίου για να εμποδίσουν την περικύκλωση του κτιρίου, που είχε ανακοινώσει η ομάδα «Surround parliament», η οποία πραγματοποίησε και το κάλεσμα στην κινητοποίηση.



Μετά τις περικοπές «ετοιμάζονται για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, λες και είναι πριγκίπισσες», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο Associated Press. «Θα έπρεπε να τις αφήσουμε στο δρόμο, όπως όλες εκείνες τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν ενός λεπτού σιγήμε γυρισμένη την πλάτη τους στο κοινοβούλιο, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας υπήρξε και έξω από την τράπεζα Bankia, όπου ήδη μια ομάδα διαδηλωτών έχει κατασκηνώσει από τη Δευτέρα με στόχο να πιέσει τη τράπεζα να σταματήσει τις εξώσεις που έχουν οδηγήσει στους δρόμου μέχρι σήμερα 400.000 οικογένειες στην Ισπανία.


Νωρίτερα το Σάββατο περίπου 3.000 αστυνομικοί διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών των επιδομάτων Χριστουγέννων τους.

Η ισπανική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση
(συρρίκνωση για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο) ενώ η ανεργία μαστίζει τη χώρα, με το ποσοστό στους νέους να ανέρχεται στο 52,34% σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η κυβέρνηση Ραχόι προωθεί μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος. Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος δανεισμού και τις πιέσεις για προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς δανειοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει εγκριθεί για την Ισπανία δάνειο ύψους 100 δις ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα που αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα.