Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν κατά των μέτρων λιτότητας

ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία απόψε στο κέντρο της Μαδρίτης με κατεύθυνση την ισπανική Βουλή, φωνάζοντας "παραίτηση" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον προϋπολογισμό του 2013 και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Απαντώντας στις εκκλήσεις στα κοινωνικά δίκτυα από το κίνημα των "αγανακτισμένων" οι διαδηλωτές "πλαισιώνονταν" στην πορεία τους από δεκάδες οχήματα της αστυνομίας, καθώς η διαδήλωση δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.

"Δεν μας εκπροσωπούν", "περισσότερη εκπαίδευση, λιγότεροι αστυνομικοί", "ελάτε μαζί μας, μην μας κοιτάτε μόνο", "παραίτηση", φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί πίσω από ένα μεγάλο λευκό πανό στο οποίο ήταν γραμμένο: "Όχι στις περικοπές του προϋπολογισμού".

"Είμαι από τα λαϊκά στρώματα. Ήρθα να διαδηλώσω επειδή μας τα παίρνουν όλα, την υγεία, την εκπαίδευση, τα σπίτια", δηλώνει η Σαμπίνε Αλμπέρντι, μια διαδηλώτρια 50 χρόνων αναφερόμενη στις περικοπές του προϋπολογισμού που στραγγαλίζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις εξώσεις των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών σπιτιών που πολλαπλασιάζονται στη χώρα όπου ένας στους τέσσερις, στον ενεργό πληθυσμό, είναι άνεργος.

"Η κατάσταση είναι αφόρητη», προσθέτει. "Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Έχω όμως όλο και λιγότερους πελάτες, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον χρήματα".

Εδώ και ένα μήνα το κίνημα των "αγανακτισμένων" συνηθίζει να διαδηλώνει γύρω από την βουλή των Αντιπροσώπων, σε διαμαρτυρία για τον προϋπολογισμό του 2013 που συζητείται την περίοδο αυτή στο Κοινοβούλιο και προβλέπει την εξοικονόμηση 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.