Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δυνατότητα αμφισβήτησης τεκμηρίων διαβίωσης στις ΔΟΥ


   Τη δυνατότητα αμφισβήτησης τα τεκμήρια διαβίωσης θα έχουν οι φορολογούμενοι, μετά από
   παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη την οποία έκανε αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης αποτελεί η δυνατότητα αμφισβήτησής τους από τους πολίτες, ενώ στο πόρισμα καταγράφεται ακόμα η πάγια άρνηση των ΔΟΥ τόσο να ενημερώνουν τους πολίτες για το δικαίωμα αυτό, όσο και να εξετάζουντις σχετικές αιτήσεις.


Αποδεχόμενο το πόρισμα, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ της χώρας και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες, περιγράφοντας τις διαδικασίες ανταπόδειξης και ανατροπής των τεκμηρίων και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πολίτες να τα αμφισβητήσουν.

Με τις οδηγίες αυτές, σύμφωνα πάντα με τον Συνήγορο του Πολίτη, υπενθυμίζεται η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους μετά την υποβολή της δήλωσης του 2012, μαζί με το εκκαθαριστικό και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αμφισβητήσουν ενώπιον των ΔΟΥ τα τεκμήρια αντικειμενικών δαπανών. Κατόπιν, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ελέγχει την ακρίβεια των ισχυρισμών και, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη προβαίνοντας σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου.

ΠΗΓΗ:
24h.gr