Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Δημοσιονομικό κενό 4 δις ως το 2016 «βλέπει» η Κομισιόν


Πρόοδο μεν αργή δε στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αβεβαιότητες για τις δημοσιονομικές προοπτικές την περίοδο 2013-14 διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, προβλέπει δημοσιονομικό κενό3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την άνοιξη του 2014. Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνεται ακόμη πρόβλεψη για παράταση έως το 2016 τηςεισφοράς αλληλεγγύης, ενώ αφήνεται ανοιχτό και το ενδεχόμενο διατήρησης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα»,επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία εξηγεί πως πολλές πληρωμές φόρων μεταφέρθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει συνολική πρόοδο, έστω και αργή, βάσει του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο σημειώνει πως έχουν υπάρξει αρκετές καθυστερήσεις. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Open publication - Free publishing


Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν εν γένει αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση και πως οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή τροχιά.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αποστολή της τρόικας εντόπισε νέα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα της υγείας, που απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και 2014.

Το νέο αυτό δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στον τομέα της υγείας, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων, σημειώνει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο αυξάνει στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.

Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου.

Εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, το νέο μνημόνιο προβλέπει την παράταση για ένα ακόμη έτος –έως το 2016- της καταβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 1-4% επί του εισοδήματος.

Ακόμα, σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, επισημαίνεται ότι από το νέο φόρο (θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ. Ο Ενιαίος Φόρος θα πρέπει να νομοθετηθεί ώς τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα αυτά θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Για το 2014 προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο. Στο κείμενο δεν αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, δηλαδή ίσως διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες εμπορικές αξίες.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφονται και τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του Οκτωβρίου προς την Ελλάδα, που αφορούν:
Στην αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στον Αύγουστο και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου
Στον καθορισμό των χρεών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Στις 12.500 διαθεσιμότητες
Στον νέο κώδικα για τους δικηγόρους.

«Αξιοθαύμαστη πρόοδο» διαπιστώνει το CDU

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Νόρμπερτ Μπάρτλε επαίνεσε σήμερα την «αξιοθαύμαστη πρόοδο» της Ελλάδας στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου να μην εμποδίσει την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα, ο κ. Μπάρτλε κάλεσε ακόμη την Αθήνα να παραμείνει στον ίδιο δρόμο.

Νωρίτερα η αρμόδια Επιτροπή είχε δεχθεί την εισήγηση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος, με επιστολή του, ενημέρωνε τους βουλευτές ότι η τρόικα επιβεβαίωσε την πλήρη εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων.

«Επομένως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης», ανέφερε στην επιστολή του, την οποία επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

ΑΝΕΛ: Η λήψη νέων μέτρων το νέο success story

Το νέο success story της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η λήψη και νέων μέτρων κατά του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού λόγω του δημοσιονομικού κενού 4 δισ. ευρώ που δημιουργείται από την προκλητική στάση των κεντρικών τραπεζών των κρατών της Ευρωζώνης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Οι κεντρικές τράπεζες, θέλοντας να συνεχίσουν το κερδοσκοπικό τους γαϊτανάκι σε βάρος της πατρίδας μας, αρνούνται πλέον να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και να ανακυκλώνουν στη λήξη τους τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν τα οποία μάλιστα αγόρασαν με έκπτωση τουλάχιστον 40%», προσθέτει.

Το ΚΚΕ για την έκθεση

«Η έκθεση της Κομισιόν περιγράφει τα άμεσα «προαπαιτούμενα» της πολιτικής που υπηρετεί την έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Γι αυτό, η αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει: αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ με ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο, δηλαδή νέες απολύσεις, ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, περικοπές στην υγεία, απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων» επισημαίνει με σχετικό του σχόλιο, το ΚΚΕ.

Ουσιαστικές αλλαγές ζητά η ΔΗΜΑΡ

Την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής «ώστε να ξεφύγει η χώρα από το βρόγχο της λιτότητας» επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου μνημονίου. Όπως εκτιμά, «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα αποδειχθεί αναποτελεσματικήόσο συμφωνεί με την Τρόικα για ρυθμίσεις που δεν βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση σε κρίσιμους τομείς όπως: η μείωση της φορολογίας, οι διακανονισμοί των υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία , η χρηματοδότηση της αγοράς, η ενίσχυση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και η υποστήριξη των άνεργων».

«Αυτές οι αλλαγές μαζί με τον αυστηρό έλεγχο της σκοπιμότητας και του μεγέθους κάθε δημόσιας δαπάνης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μπορούν να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά και να αναζωογονήσουν την πραγματική οικονομία»,υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί η λήψη νέων επώδυνων μέτρων.
tvxs