Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας, εξηγεί τι ακριβώς σημαίνουν όσα εξαγγέλλει για το μέλλον μας ο Άδωνις Γεωργιάδης
Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά, υπάρχει λόγος.«Δεν ήταν καλά-καλά δέκα μέρες υπουργός Υγείας ο Άδωνης Γεωργιάδης και βγήκε να εξαγγείλει τα εν λόγω μέτρα. Πότε έμαθε τι συμβαίνει στο χώρο αρμοδιότητας του υπουργείου του και πότε αποφάσισε πώς να το αντιμετωπίσει. Δεν έχει γίνει μία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα ανώτατα συμβουλευτικά όργανα του υπουργού, που είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν έχουν ερωτηθεί ή γνωμοδοτήσει για το περιεχόμενο των εξαγγελιών», λέει στην «Εποχή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Φαίνεται ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι από τους πλέον «δραστήριους» υπουργούς, που μαζί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αποφασίσει ότι θα αριστεύσουν στις εξετάσεις της τρόικας. «Διαβάζει και εξαγγέλλει τα σκονάκια που του έχει βάλει στις τσέπες η τρόικα, ουσιαστικά λειτουργεί ως μεγάφωνο της βούλησής της, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί συστηματικά να δώσει επικοινωνιακό περικάλυμμα στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν», συνεχίζει ο Δ. Βαρνάβας. «Δήθεν αναρωτιέται γιατί οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία προχωράμε σε κινητοποιήσεις και δεν συζητάμε μαζί του. Τη στιγμή που σε όλους τους συνομιλητές του διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για διάλογο: να εφαρμόζεται το μνημόνιο και οι συνομιλητές του να μη ζητούν χρηματοδότηση για τα ζητήματα που θέτουν. Έτσι αντιλαμβάνεται το διάλογο ο υπουργός με ειλημμένες αποφάσεις που καλούνται οι συνομιλητές να αποδεχθούν. Ο διάλογος απαιτεί εκατέρωθεν υποχωρήσεις, αλλιώς δεν είναι διάλογος είναι σύγκρουση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Οι παλιοχαρακτήρες...
Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τις λέξεις που εξαγγέλλει ο Α. Γεωργιάδης, από τις οποίες κρέμεται η ζωή μας στην κυριολεξία. Η «αλλαγή χαρακτήρα», που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας για 6 νοσοκομεία της Αττικής [Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών), Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη), Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική), Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμιγκ)], σημαίνει ότι «τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται και από νοσοκομεία γίνονται Κέντρα Υγείας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ως τέτοια δεν θα μπορούν να εγχειρίζουν και να νοσηλεύουν ασθενείς, θα είναι απλά μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης», εξηγεί ο Δ. Βαρνάβας.
Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, σύμφωνα με τον ίδιο, «διότι τα μικρότερα νοσοκομεία, λειτουργώντας παράλληλα στην ίδια περιοχή με ένα μεγαλύτερο εξυπηρετούν πληρέστερα τον πληθυσμό και αποφορτίζουν το μεγαλύτερο. Διαλύοντας τα μικρότερα νοσοκομεία, μεταφέρονται όλα τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία στο πλησιέστερο, το οποίο είναι υπερκορεσμένο, με ράντζα στους διαδρόμους και πληρότητα 140%, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα και το Αττικόν. Η πληρότητα του Αττικόν εκτινάσσεται έτσι στο 180% και η αναμονή για μια χειρουργική επέμβαση διπλασιάζεται».
Γύρω γύρω όλοι
Συνεχίζοντας την αποκρυπτογράφηση, με τη βοήθεια του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, «κινητικότητα ή διαθεσιμότητα είναι ο όρος που σε κυβερνητικό επίπεδο ονομάζονται οι απολύσεις. Υποτίθεται ότι οι 1.250 υγειονομικοί υπάλληλοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα φέτος και οι άλλοι 1.250 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα του χρόνου, δεν χάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα πάνε σε μια άλλη κενή οργανική θέση ενός άλλου νοσοκομείου. Όμως, με τις αλλαγές των οργανογραμμάτων που έχει ήδη κάνει το υπουργείο, ουσιαστικά έχει καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις, ιδιαίτερα στο διοικητικό προσωπικό. Επομένως, ο υπάλληλος αποδεσμεύεται από τη μία θέση, αλλά όταν πρόκειται να εξευρεθεί άλλη θέση, αυτή δεν υπάρχει. Ο υπάλληλος βρίσκεται μετέωρος, δηλαδή απολύεται».
Να επισημάνουμε και ένα ακόμα «κωδικοποιημένο» στοιχείο: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέει ότι οι υπάλληλοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, θα μετακινηθούν στα όρια της υγειονομικής περιφέρειας. Για παράδειγμα, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Διδυμότειχο, η 2η από τον Πειραία και περιλαμβάνει όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στην πράξη, αν υπάρξει κάποια θέση για μετακίνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί, π.χ., ένας εργαζόμενος στο Τζάνειο Πειραιά να μετακινηθεί στη Λήμνο, με 700 ευρώ μισθό, να νοικιάσει σπίτι και να μεταφέρει την οικογένειά του». Και αν αρνηθεί, τότε θα σημάνει απόλυση, αποσαφήνισε ο Άδωνης Γεωργιάδης.
Ουσιαστικά, λοιπόν, οδηγούν σε 2.500 απολύσεις, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη 20.000 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και 6.000 κενά σε ιατρικό προσωπικό.
Αλλά το παράλογο δεν σταματά εδώ. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με τον υπουργό Υγείας, την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκε η μετακίνηση εκπαιδευτικών, που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, σε νοσοκομεία. Τη στιγμή που ακυρώνουν 2.500 υγειονομικούς υπαλλήλους, βγάζουν σε διαθεσιμότητα έναν άλλο κλάδο και τον μετακινούν για να ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Αυτό μας βρίσκει από την αφετηρία του αντίθετους» υποστηρίζει ο Δ, Βαρνάβας, «παρότι πράγματι τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση. Μετακινούν τους εργαζόμενους από υπουργείο σε υπουργείο, τους κάνουν γύρω γύρω, για να δείχνουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Υγείας ότι έχουν βάλει το σύστημα σε κίνηση».
Μετακίνηση ασθενών
Η εξαγγελία για ιδιώτες ελεγκτές έρχεται να επικαθίσει πάνω σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση μετακίνησης επεμβάσεων και θεραπειών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, την έλλειψη κλινών, όπως και στο παρελθόν έχει επισημάνει η «Εποχή» σε ρεπορτάζ της.
«Πρόκειται για μια λογική που εφαρμόζεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, προκειμένου να κάνουν περιστολή των δαπανών. Όταν μπαίνει κάποιος σε μια ιδιωτική κλινική, η ιδιωτική εταιρεία στέλνει τον ελεγκτή της να δει αν όντως πρόκειται να πραγματοποιήσουν την επέμβαση που δηλώνουν και αν έχει σκοπιμότητα αυτή η επέμβαση», εξηγεί ο Δ. Βαρνάβας.
«Με τις μισές χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχει τέτοιος φόρτος, που η περικοπή είναι χωρίς περιεχόμενο. Η γκάμα των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ιδιωτικών κλινικών. Επιπλέον, με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης. Άρα, το μόνο που μένει να κάνουν οι ιδιώτες ελεγκτές, είναι να κόβουν τις ακριβές επεμβάσεις ή τις μεθόδους με τις οποίες γίνονται κάποιες επεμβάσεις, ώστε να επιλέγουν με μόνο κριτήριο το κόστος και να μας γυρίσουν επιστημονικά στη εποχή του 1960. Δεν θα επιτρέπεται καμία ακριβή επέμβαση στο δημόσιο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα».
Καλοκαιρινά... σχέδια
Σιγά σιγά όλα μπαίνουν στη θέση τους... Και στο ερώτημα εάν οι αλλαγές που προωθούνται γίνονται βάσει οποιουδήποτε σχεδιασμού, ο Δ. Βαρνάβας είναι ξεκάθαρος: «Ο μόνος σοβαρός σχεδιασμός θα μπορούσε να γίνει βάσει του "χάρτη υγείας", ενός δηλαδή επιστημονικού σχεδίου, στο οποίο καταγράφονται, από τη μια μεριά, οι υπάρχουσες υποδομές και η στελέχωση των υπαρχουσών μονάδων και, από την άλλη, οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας. Αυτός ο "χάρτης υγείας" εκπονείται συνεταιρικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Ελληνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, είναι σε εξέλιξη 6 χρόνια, έχουν δαπανηθεί για την εκπόνησή του 6 εκατ. ευρώ και δεν έχει παραδοθεί ούτε αποπερατωθεί. Οι δύο φορείς που το εκπονούν, έχουν φτάσει σε σημείο σύγκρουσης και έλλειψης συνεργασίας με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας, διότι έτσι η συνέπεια είναι να δρα ανεξέλεγκτα και να στερεί στους συνομιλητές το επιχείρημα των επίσημα καταγεγραμμένων, και όχι μόνο εμπειρικών, δεδομένων των υποδομών και των αναγκών του πληθυσμού για υγεία».
«Ο στόχος είναι ένας, αυτός που έχει θέσει η τρόικα εδώ και ενάμιση χρόνο: να μειώσουν τις κλίνες νοσηλείας κατά 11.500 και τα τμήματα των νοσοκομείων κατά 660». Μέχρι εκεί φτάνει ο διάλογος και ο σχεδιασμός.
Άλλωστε, φρόντισαν να απαλλαγούν από δημοκρατικά εργαλεία. «Όλες οι αλλαγές θα προωθηθούν από τις 5 Αυγούστου που κλείνει η Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου. Με κλειστή Βουλή θα κινηθούν, με τη δυνατότητα που τους παρέχει το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο να καταργούν φορείς και να προωθούν ό,τι αλλαγές θέλουν με μια υπογραφή υπουργού», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Διαφυλάξτε την υγεία σας, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, και την ψυχική και τη σωματική, γιατί το υπουργείο δεν θα το κάνει.
Πηγή: epohi.gr - Ζωή Γεωργούλα
νοσοκομεία στην Αττική, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές μέσα στον Αύγουστο, ενώ για 2.500 υγειονομικούς υπαλλήλλους, σε δύο δόσεις μία φέτος μία του χρόνου, προβλέπεται... «κινητικότητα». Παράλληλα, όπως εξήγγειλε πριν περίπου δέκα μέρες ο υπουργός Υγείας, ιδιώτες ελεγκτές θα είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο του χρόνου νοσηλείας και της παρεχόμενης αγωγής και θεραπείας για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, ενώ ο γιατρός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει τη δική του σχετική πρόταση, η οποία, μόνον εάν θεωρηθεί ως τεκμηριωμένη πλήρως, θα μπορεί να γίνεται δεκτή από τον ιδιώτη ελεγκτή...
Κι αν δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά, υπάρχει λόγος.«Δεν ήταν καλά-καλά δέκα μέρες υπουργός Υγείας ο Άδωνης Γεωργιάδης και βγήκε να εξαγγείλει τα εν λόγω μέτρα. Πότε έμαθε τι συμβαίνει στο χώρο αρμοδιότητας του υπουργείου του και πότε αποφάσισε πώς να το αντιμετωπίσει. Δεν έχει γίνει μία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα ανώτατα συμβουλευτικά όργανα του υπουργού, που είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν έχουν ερωτηθεί ή γνωμοδοτήσει για το περιεχόμενο των εξαγγελιών», λέει στην «Εποχή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.
Φαίνεται ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι από τους πλέον «δραστήριους» υπουργούς, που μαζί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν αποφασίσει ότι θα αριστεύσουν στις εξετάσεις της τρόικας. «Διαβάζει και εξαγγέλλει τα σκονάκια που του έχει βάλει στις τσέπες η τρόικα, ουσιαστικά λειτουργεί ως μεγάφωνο της βούλησής της, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί συστηματικά να δώσει επικοινωνιακό περικάλυμμα στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν», συνεχίζει ο Δ. Βαρνάβας. «Δήθεν αναρωτιέται γιατί οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία προχωράμε σε κινητοποιήσεις και δεν συζητάμε μαζί του. Τη στιγμή που σε όλους τους συνομιλητές του διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για διάλογο: να εφαρμόζεται το μνημόνιο και οι συνομιλητές του να μη ζητούν χρηματοδότηση για τα ζητήματα που θέτουν. Έτσι αντιλαμβάνεται το διάλογο ο υπουργός με ειλημμένες αποφάσεις που καλούνται οι συνομιλητές να αποδεχθούν. Ο διάλογος απαιτεί εκατέρωθεν υποχωρήσεις, αλλιώς δεν είναι διάλογος είναι σύγκρουση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Οι παλιοχαρακτήρες...
Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τις λέξεις που εξαγγέλλει ο Α. Γεωργιάδης, από τις οποίες κρέμεται η ζωή μας στην κυριολεξία. Η «αλλαγή χαρακτήρα», που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας για 6 νοσοκομεία της Αττικής [Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών), Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη), Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική), Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμιγκ)], σημαίνει ότι «τα νοσοκομεία υποβαθμίζονται και από νοσοκομεία γίνονται Κέντρα Υγείας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ως τέτοια δεν θα μπορούν να εγχειρίζουν και να νοσηλεύουν ασθενείς, θα είναι απλά μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης», εξηγεί ο Δ. Βαρνάβας.
Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, σύμφωνα με τον ίδιο, «διότι τα μικρότερα νοσοκομεία, λειτουργώντας παράλληλα στην ίδια περιοχή με ένα μεγαλύτερο εξυπηρετούν πληρέστερα τον πληθυσμό και αποφορτίζουν το μεγαλύτερο. Διαλύοντας τα μικρότερα νοσοκομεία, μεταφέρονται όλα τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία στο πλησιέστερο, το οποίο είναι υπερκορεσμένο, με ράντζα στους διαδρόμους και πληρότητα 140%, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα και το Αττικόν. Η πληρότητα του Αττικόν εκτινάσσεται έτσι στο 180% και η αναμονή για μια χειρουργική επέμβαση διπλασιάζεται».
Γύρω γύρω όλοι
Συνεχίζοντας την αποκρυπτογράφηση, με τη βοήθεια του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, «κινητικότητα ή διαθεσιμότητα είναι ο όρος που σε κυβερνητικό επίπεδο ονομάζονται οι απολύσεις. Υποτίθεται ότι οι 1.250 υγειονομικοί υπάλληλοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα φέτος και οι άλλοι 1.250 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα του χρόνου, δεν χάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα πάνε σε μια άλλη κενή οργανική θέση ενός άλλου νοσοκομείου. Όμως, με τις αλλαγές των οργανογραμμάτων που έχει ήδη κάνει το υπουργείο, ουσιαστικά έχει καταργήσει τις κενές οργανικές θέσεις, ιδιαίτερα στο διοικητικό προσωπικό. Επομένως, ο υπάλληλος αποδεσμεύεται από τη μία θέση, αλλά όταν πρόκειται να εξευρεθεί άλλη θέση, αυτή δεν υπάρχει. Ο υπάλληλος βρίσκεται μετέωρος, δηλαδή απολύεται».
Να επισημάνουμε και ένα ακόμα «κωδικοποιημένο» στοιχείο: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λέει ότι οι υπάλληλοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, θα μετακινηθούν στα όρια της υγειονομικής περιφέρειας. Για παράδειγμα, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Διδυμότειχο, η 2η από τον Πειραία και περιλαμβάνει όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στην πράξη, αν υπάρξει κάποια θέση για μετακίνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί, π.χ., ένας εργαζόμενος στο Τζάνειο Πειραιά να μετακινηθεί στη Λήμνο, με 700 ευρώ μισθό, να νοικιάσει σπίτι και να μεταφέρει την οικογένειά του». Και αν αρνηθεί, τότε θα σημάνει απόλυση, αποσαφήνισε ο Άδωνης Γεωργιάδης.
Ουσιαστικά, λοιπόν, οδηγούν σε 2.500 απολύσεις, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη 20.000 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και 6.000 κενά σε ιατρικό προσωπικό.
Αλλά το παράλογο δεν σταματά εδώ. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με τον υπουργό Υγείας, την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκε η μετακίνηση εκπαιδευτικών, που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, σε νοσοκομεία. Τη στιγμή που ακυρώνουν 2.500 υγειονομικούς υπαλλήλους, βγάζουν σε διαθεσιμότητα έναν άλλο κλάδο και τον μετακινούν για να ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Αυτό μας βρίσκει από την αφετηρία του αντίθετους» υποστηρίζει ο Δ, Βαρνάβας, «παρότι πράγματι τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση. Μετακινούν τους εργαζόμενους από υπουργείο σε υπουργείο, τους κάνουν γύρω γύρω, για να δείχνουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Υγείας ότι έχουν βάλει το σύστημα σε κίνηση».
Μετακίνηση ασθενών
Η εξαγγελία για ιδιώτες ελεγκτές έρχεται να επικαθίσει πάνω σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση μετακίνησης επεμβάσεων και θεραπειών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, την έλλειψη κλινών, όπως και στο παρελθόν έχει επισημάνει η «Εποχή» σε ρεπορτάζ της.
«Πρόκειται για μια λογική που εφαρμόζεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, προκειμένου να κάνουν περιστολή των δαπανών. Όταν μπαίνει κάποιος σε μια ιδιωτική κλινική, η ιδιωτική εταιρεία στέλνει τον ελεγκτή της να δει αν όντως πρόκειται να πραγματοποιήσουν την επέμβαση που δηλώνουν και αν έχει σκοπιμότητα αυτή η επέμβαση», εξηγεί ο Δ. Βαρνάβας.
«Με τις μισές χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχει τέτοιος φόρτος, που η περικοπή είναι χωρίς περιεχόμενο. Η γκάμα των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε δημόσια νοσοκομεία είναι τελείως διαφορετική από αυτή των ιδιωτικών κλινικών. Επιπλέον, με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης. Άρα, το μόνο που μένει να κάνουν οι ιδιώτες ελεγκτές, είναι να κόβουν τις ακριβές επεμβάσεις ή τις μεθόδους με τις οποίες γίνονται κάποιες επεμβάσεις, ώστε να επιλέγουν με μόνο κριτήριο το κόστος και να μας γυρίσουν επιστημονικά στη εποχή του 1960. Δεν θα επιτρέπεται καμία ακριβή επέμβαση στο δημόσιο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα».
Καλοκαιρινά... σχέδια
Σιγά σιγά όλα μπαίνουν στη θέση τους... Και στο ερώτημα εάν οι αλλαγές που προωθούνται γίνονται βάσει οποιουδήποτε σχεδιασμού, ο Δ. Βαρνάβας είναι ξεκάθαρος: «Ο μόνος σοβαρός σχεδιασμός θα μπορούσε να γίνει βάσει του "χάρτη υγείας", ενός δηλαδή επιστημονικού σχεδίου, στο οποίο καταγράφονται, από τη μια μεριά, οι υπάρχουσες υποδομές και η στελέχωση των υπαρχουσών μονάδων και, από την άλλη, οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας. Αυτός ο "χάρτης υγείας" εκπονείται συνεταιρικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Ελληνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, είναι σε εξέλιξη 6 χρόνια, έχουν δαπανηθεί για την εκπόνησή του 6 εκατ. ευρώ και δεν έχει παραδοθεί ούτε αποπερατωθεί. Οι δύο φορείς που το εκπονούν, έχουν φτάσει σε σημείο σύγκρουσης και έλλειψης συνεργασίας με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας, διότι έτσι η συνέπεια είναι να δρα ανεξέλεγκτα και να στερεί στους συνομιλητές το επιχείρημα των επίσημα καταγεγραμμένων, και όχι μόνο εμπειρικών, δεδομένων των υποδομών και των αναγκών του πληθυσμού για υγεία».
«Ο στόχος είναι ένας, αυτός που έχει θέσει η τρόικα εδώ και ενάμιση χρόνο: να μειώσουν τις κλίνες νοσηλείας κατά 11.500 και τα τμήματα των νοσοκομείων κατά 660». Μέχρι εκεί φτάνει ο διάλογος και ο σχεδιασμός.
Άλλωστε, φρόντισαν να απαλλαγούν από δημοκρατικά εργαλεία. «Όλες οι αλλαγές θα προωθηθούν από τις 5 Αυγούστου που κλείνει η Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου. Με κλειστή Βουλή θα κινηθούν, με τη δυνατότητα που τους παρέχει το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο να καταργούν φορείς και να προωθούν ό,τι αλλαγές θέλουν με μια υπογραφή υπουργού», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Διαφυλάξτε την υγεία σας, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, και την ψυχική και τη σωματική, γιατί το υπουργείο δεν θα το κάνει.
Πηγή: epohi.gr - Ζωή Γεωργούλα