Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Απολιτίκ πολιτική ή μην μαρτυράτε τις ευθύνες μας!

                                               του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                                    δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
   Το θέμα της επίθεσης της κυβέρνησης, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων της,  προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήρθε δια την πλαγίας στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης με αίτημα της δημοτικής αστυνομίας για την οργάνωση του χρόνου παροχής των υπηρεσιών της εν όψει του κλεισίματός της στις  23 Σεπτεμβρίου.
     Ένα θέμα που δεν το έφερε η δημοτική αρχή, ένα θέμα που δεν την απασχόλησε καθόλου κατά την διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων.
       Και ενώ η επίθεση κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας της είναι συνεχής και αδυσώπητη από την κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής του μνημονίου,  ήταν σαφής η προσπάθεια πολλών πλευρών να μην συζητήσουμε πολιτικά, να μην αναζητήσουμε ευθύνες ακόμα και μεταξύ μας, να μην θίξουμε τα κόμματα που κυβερνάν αλλά απλά να έχουμε ένα παρηγορητικό λόγο για τους «καημένους τους δημοτικούς αστυνόμους».

      Έτσι ακούσαμε για επίθεση του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, ακούστηκε και εδώ η άποψη σύμπλευσης των δύο άκρων του ιδιότυπου λαϊκισμού ( αφορούσε εμάς) και του άκρατου φιλελευθερισμού,  από ανθρώπους όμως που έχουν υπηρετήσει από δοτές θέσεις  την κρατική τοπική αυτοδιοίκηση, ακούσαμε τον λόγο συμπαθείας από τον εκπρόσωπο της παράταξης που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ κ. Μαλτζάρη αλλά και μια γενικευμένη και σε έντονο τόνο κατηγορία ότι ευθύνεται γενικά η γενιά του Πολυτεχνείου,  από τον κ. Γκούνα.
     Πιο ειλικρινής ήταν ο κ. Λεμονόπουλος διακόπτοντάς μας και λέγοντας  μας ότι κάνοντας πολιτική δεν θα πείσουμε τους εργαζόμενους να μας ψηφίσουν,  αποκαλύπτοντας έτσι τον φόβο των πιο δεξιών πολιτικών κύκλων μπροστά στο πολιτικό τους ξεμπρόστιασμα.
      Η  παράταξή μας αναγνώρισε  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες, να είναι λαϊκός θεσμός, να μπορεί να γίνει και μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας μας, μιλώντας φυσικά για μια άλλη τοπική αυτοδιοίκηση.
     Και σε αυτή την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν θέση και οι δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί τροχονόμοι και οι οδοκαθαριστές ακόμα και νέες υπηρεσίες προς τους πολίτες
       Αναδείξαμε τις ευθύνες πρώτα από όλα τη ς κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που εκτελώντας τις εντολές της Τρόικα βουλιάζουν τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση. Των δημάρχων που αδυνατούν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και υποκύπτουν σε αυτές τις πολιτικές βγάζοντας ανακοινώσεις ή υποβάλλοντες θεαματικές μη νόμιμες παραιτήσεις τη στιγμή που διαπραγματεύονται δικά τους συμφέροντας  και αφήνοντας στο έλεος τους εργαζόμενους και τους δημότες.
      Τις  ευθύνες της δημοτικής αρχής μας που δεν προέβει σε καμιά πράξη δημόσιας συμπαράσταση ή ενημέρωσης των δημοτών φαίνοντας να έχει κάνει μια ιδιότυπη ανταλλαγή με την ηγεσία του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο.
      Καταγγείλαμε το γεγονός ότι η απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων σημαίνουν και κατάργηση των αντίστοιχων υπηρεσιών του Δήμου, υπηρεσίες που θα δοθούν σε ιδιώτες με υψηλό κόστος για τους δημότες.
       Δεν αρκεστήκαμε σε ένα απλό ψήφισμα καταγγελίας που καταντά κολυμβήθρα του Σιλωάμ γιατί όλοι το ψηφίζουν τη ίδια στιγμή που δημόσια υποστηρίζουν τα κόμματα που απολύουν αλλά και τις ίδιες τις απολύσεις.
      Υποστηρίξαμε την ανάγκη να υπάρξουν κινητοποιήσεις των δήμων με ενημέρωση και των εργαζομένων και των δημοτών για τις συνέπειες αυτών των πολιτικών της κυβέρνησης την οργάνωση αγώνων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
       Τέλος ζητήσαμε την ενότητα των εργαζομένων γιατί επί τέλους πρέπει να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, κυβέρνηση που ετοιμάζει νέα μέτρα και νέες απολύσεις κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των εργαζομένων της και όλων των πολιτών.
     Υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των δημοτών, τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων ώστε να μετατραπεί από το μακρύ χέρι της κυβέρνησης σε λαϊκό θεσμό συμμετοχής των πολιτών  αλλά και μοχλό ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κομμάτων που κυβερνούν αλλά και τις μνημονιακές πολικές που ακολουθούν, καλώντας τους δημότες και τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με ενότητα με τους άλλους εργαζομένους, στα πλαίσια της προστασίας των συμφερόντων των πολιτών αλλά και της πατρίδας μας και εν τέλει αναδεικνύοντας την ανάγκη να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να καταργηθεί το μνημόνιο και να προχωρήσουμε σε μια οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας με ειδικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ναι πράγματι κάνουμε πολιτική.
       Γιατί η πολιτική ούτως ή άλλως ασκείται. Και αν δεν κάνουμε πολιτική εμείς την κάνουν οι άλλοι. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αφήνουμε τους άλλους να κάνουν πολιτική ερήμην ημών. Το θέμα είναι τι πολιτική πρέπει να ασκηθεί. Και εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας.    
     Αντί λοιπόν κάποιοι να κρύβονται ας καταθέσουν την δική τους πρόταση για άσκηση της πολιτικής. Και αν δεν έχουν ας μη τα βάζουν με αυτούς που έχουν. Και αν απλά υπακούουν σε πολιτικές που ασκούνται από αλλού δεν έχουν ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καιρός να παραμερίσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως τον λόγο έχουν οι πολίτες.
Κατερίνη 26/7/2013
Αντώνης Δ. Μάντζιος
δημοτικός σύμβουλος της
Πρωτοβουλίας Πολιτών

για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης