Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στουρνάρας: Η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ το επόμενο βήμα


«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Παράλληλα εκφράζει το θαυμασμό του για τον υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε «Ποιος άλλος στην θέση του, με μια δολοφονική απόπειρα που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα, είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας».
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου «θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», καθώς όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή.

«Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», σημειώνει. «Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις», προσθέτει.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για αδράνεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κάνει λόγο για «άδικη» κριτική υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει ως τώρα κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες. «Σκοπός μας δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους», τονίζει. Προειδοποιεί επίσης ότι, αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «τότε θα επανέλθει στο 23%».

Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, λέει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι». «Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...] Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο» προσθέτει.
tvxs