Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Πολλαπλή καταδίκη Μάνινγκ, όχι όμως για «βοήθεια στον εχθρό»


Αθώος για την κατηγορία της «βοήθειας στον εχθρό», ένοχος όμως για άλλα 19 αδικήματα που τον βάρυναν, κρίθηκε την Τρίτη από στρατοδικείο στο Φορτ Μιντ ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος διέρρευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά έγγραφα στο WikiLeaks. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 130 ετών.

Η στρατοδίκης Ντενίζ Λιντ απάλλαξε τον Μάνινγκ από τη βασική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, η οποία επέσυρε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Τον αθώωσε επίσης για άλλη μία κατηγορία ήσσονος σημασίας, όμως τον έκρινε ένοχο για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο 25χρονος στρατιώτης, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διαρροή 700.000 απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης που θα ξεπερνά τα 130 έτη.

Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο 25χρονος Μάνινγκ παραδέχθηκε ότι διέρρευσε τα έγγραφα, ωστόσο τόνισε ότι το έκανε απλώς για να προκαλέσει διάλογο σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Περίπου 30 ακτιβιστές και υποστηρικτές του νεαρού στρατιώτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατοδικείο του Φορτ Μιντ αναμένοντας την έκδοση της απόφασης.

Η ποινή που θα επιβληθεί στον Μάνινγκ θα ανακοινωθεί σε νέα δικάσιμο, που δεν έχει ακόμη οριστεί.

Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μάνινγκ καταδεικνύει τον «επικίνδυνο εξτρεμισμό (...) της κυβέρνησης Ομπάμα», σχολίασε ο ιστότοπος WikiLeaks στη σελίδα του στο Twitter.

«Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σήμερα. Επικίνδυνος εξτρεμισμός, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Γκόιτιν, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Κέντρου Μπρέναν για τη Δικαιοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Ο Μάνινγκ είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν προσαχθεί σε δίκη με βάση το Νόμο περί Κατασκοπείας για διαρροή πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης. Μολονότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σκόπευε να βλάψει τις ΗΠΑ, ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει ποινή πολλών δεκάδων ετών φυλάκισης. Πρόκειται για ένα τρομακτικό προηγούμενο», πρόσθεσε.