Διαβάζουμε: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΑΝΟΥΣ «70Α»
Η αμαρτωλή επιτροπή που... χάιδευε φοροφυγάδες
Σε εστία υπόγειων συναλλαγών και διαφθοράς με «αλά καρτ», ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια και την ισχύ του φορολογουμένου, «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής έχει μετατραπεί η περιβόητη Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α μεταξύ πολιτών που έχουν εντοπιστεί από τις ελεγκτικές αρχές για διακίνηση «μαύρου χρήματος».
Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η Επιτροπή καταργείται και αντικαθίσταται από νέα υπηρεσία από την 1η Αυγούστου, αλλά αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι θα εξακολουθεί να χειρίζεται τις αιτήσεις και τους φακέλους που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31/7/2013 και να αποφαίνεται για την τύχη τους.
Στην Επιτροπή προσφεύγουν φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων εκατοντάδων χιλιάδων και οι οποίοι αμφισβητούν τα σχετικά πορίσματα ελέγχου, αρνούμενοι να καταβάλουν τους βεβαιωμένους φόρους. Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για ομιχλώδεις και διαβλητές διαδικασίες και συναλλαγές στη διαχείριση «καυτών» φακέλων με παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι το ιδιότυπο καθεστώς «αυτόνομης» λειτουργίας επιτρέπει στην Επιτροπή να αποφαίνεται και να ρυθμίζει «εν κρυπτώ» υποθέσεις μεγάλης φορολογητέας ύλης.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύκροτες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίοι έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα και έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν, οπότε και προσέφυγαν στην Επιτροπή για να παρακάμψουν τις ελεγκτικές αρχές και για να πετύχουν ευνοϊκή διευθέτηση των υποθέσεών τους με δραστική μείωση των προστίμων.
Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι συγκεκριμένες και επιλεκτικές υποθέσεις διεκπεραιώνονται γρήγορα σε αντίθεση με άλλες. Κι αυτό την ώρα που στην Επιτροπή έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος υποθέσεων που ξεπερνούν τις 500, με μεγάλο φορολογικό και εισπρακτικό ενδιαφέρον για το Δημόσιο, καθώς τα βεβαιωμένα και ανείσπρακτα έσοδα εκτιμώνται κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
«Πάρκινγκ»
«Πέραν των άλλων, η Επιτροπή έχει μετατραπεί και σε πάρκινγκ καυτών υποθέσεων φοροδιαφυγής, καθώς οι παραβάτες ποντάρουν στις χρονοβόρες διαδικασίες για την οριστική επίλυση της διαφοράς τους με τα ελεγκτικά όργανα», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Η λεγόμενη «Επιτροπή του άρθρου 70Α» άρχισε να λειτουργεί στις 31 Μαΐου του 2012 με στόχο να ξεμπλοκάρει τις δικαστικές αίθουσες από σωρεία φορολογικών υποθέσεων και έτσι να οδηγήσει σε ταχύτερη είσπραξη βεβαιωμένων φόρων και προστίμων, έκανε όμως ακριβώς το αντίθετο, αφού μετατράπηκε σε «αμαρτωλή» υπηρεσία διευθετήσεων και ανείσπρακτων εσόδων.
Στην Επιτροπή προεδρεύει ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μετείχαν δύο υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου διεύθυνσης, ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Αν ο φορολογούμενος που προσφεύγει είναι μέλος ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών ή εμπόρων, αντί του εκπροσώπου του ΣEB μετείχε και ένας εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ. Εργο της Επιτροπής, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, είναι η διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο, εφόσον η διαφορά υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
Το έργο της
«Κούρεμα» έως 80% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι «μεγαλοσχήμονες» που εντοπίστηκαν για τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή από το ΣΔΟΕ προσέφυγαν στην Επιτροπή για να ακυρώσουν το πόρισμα των ελεγκτών και στις περισσότερες περιπτώσεις πέτυχαν ευνοϊκές ή και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις υποθέσεις τους, αφού όχι μόνο «κούρεψαν» τις χρηματικές ποινές, αλλά τους δόθηκε και η δυνατότητα να καταβάλουν τα οφειλόμενα σε πολλές δόσεις.
Με αυτό και μόνο το δεδομένο η Επιτροπή είναι «περιζήτητη», με το 60%-70% των προσφυγών και των εκκρεμών υποθέσεων να αφορούν μεγάλες υποθέσεις του ΣΔΟΕ.
Με βάση το σημερινό νομοθετικό καθεστώς, με την αίτηση προσφυγής στην Επιτροπή οι φορολογούμενοι αποκτούν «ασυλία» έναντι των ελεγκτικών αρχών μέχρι την οριστική επίλυση της διαφοράς τους με το Δημόσιο και ταυτόχρονα γλιτώνουν και την προκαταβολή του 50% του βεβαιωμένου φόρου και των προστίμων και προσαυξήσεων όπως ισχύει στην περίπτωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής ρυθμίστηκαν από την Επιτροπή σε «χρόνο αστραπή», σε αντίθεση με άλλες που λιμνάζουν χρόνια στα συρτάρια της και μάλιστα με «συμβιβασμό» με τον παραβάτη, που προβλέπει εκπτώσεις μέχρι και 80% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις που επέβαλαν οι ελεγκτικές αρχές.
Οι «τακτοποιήσεις ημετέρων» προσέλαβαν και πολιτικές διαστάσεις και έτσι το υπουργείο Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας αποφάσισε τη σύσταση νέας Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα εξετάζει τις προσφυγές για διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών που θα υποβληθούν από την 1η Αυγούστου. Ωστόσο τις υποθέσεις που εκκρεμούν μέχρι τις 31 /7/2013 θα τις εξετάζει και θα τις διεκπεραιώνει η παλαιά Επιτροπή.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ από το Έθνος