Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κατακτημένη χώρα;

Οι Βρυξέλλες εκβιάζουν για 100 «κεφάλια»
Ξαναμπαίνουν στη λίστα της διαθεσιμότητας οι εκπαιδευτικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί. Όπως έγινε γνωστό χθες το Euro Working Group έκρινε ότι η Ελλάδα πληροί τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα. Το τελευταίο κριτήριο είναι αυτό της κινητικότητας που έβαλε... σε κίνηση τον υπ. Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο, εντάσσοντας στη διαθεσιμότητα και τους - αρχικά εξαιρούμενους - κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠE, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euro-Working Group, για να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων της για την εκταμίευση της δόσης. Θα ακολουθήσει ενημέρωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αναβλήθηκε.
Η τροπολογία με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον καταργούνται οι ειδικότητές τους, κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία καταργεί τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή, με την οποία εξαιρούνταν από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι λειτουργοί της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης που ήταν κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου.

Σύμφωνα με την ψηφισθείσα ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί θα απορροφούνταν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού, με ταυτόχρονη κατάργηση οργανικών θέσεων της ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας.

Με την τροπολογία, για όσους από τους εκπαιδευτικούς αυτούς απορροφηθούν μετά τη διαθεσιμότητά τους στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, είναι δυνατόν πλέον να καταργηθούν σε αντιστάθμιση και θέσεις κατώτερης βαθμίδας.

Στο χθεσινό Euro Working Group η τρόικα εντόπισε ότι δεν έχει καλυφθεί ο στόχος των 4.200 υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας έως το τέλος Ιουλίου. Συγκεκριμένα έλειπαν περίπου 101 υπάλληλοι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του EuroWorking Group πως «η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόση εκτός από μία που θα πρέπει να υιοθετηθεί ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου».

Το τελευταίο προαπαιτούμενο αφορά στη διαδικασία κινητικότητας των εκπαιδευτικών και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί που εξαιρέθηκαν αρχικά, αλλά τώρα ξαναμπαίνουν στη λίστα της διαθεσιμότητας είναι 245.

Αναβλήθηκε η παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν

Νωρίτερα, έγινε γνωστή η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα παρουσίασης της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προαπαιτούμενη δράση είναι αυτή που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε την αναβολή της παρουσίασης με την Επιτροπή να αναφέρει ότι η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί άμεσα.

Νέο Euro-Working Group την Παρασκευή

Νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί το Euro-Working Group, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα θα κάνει μια ενημέρωση στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα.
πηγή:tvxs