Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

FINANCIAL TIMES: ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η Ευρώπη απλά αναβάλει την ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα, εκτιμούν οι Financial Times, που σε μια συγκριτική ανάλυση της ευρωπαϊκής κρίσης με την χρεοκοπία του Ντιτρόιτ, εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι η μη έγκαιρη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.

«Για την Ευρώπη η ιδέα της χρεοκοπίας είναι τόσο αβάσταχτη που, στην παρούσα κρίση, προτιμά να καλύπτει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει. Αυτή ήταν σαφώς η περίπτωση της Ελλάδας», γράφει ο συντάκτης και συνεχίζει: «Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τη χρεοκοπία πολύ πιο σκοτεινή ηθικά. Η χρεοκοπία παραδοσιακά συνδέεται με την αναξιοπιστία – μία ντροπή που πρέπει κανείς να κρύψει εγκαταλείποντας για πάντα τον επιχειρηματικό στίβο, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει για κάποιον να εγκαταλείψει όλη του τη ζωή. Παραδόξως, αυτή η αλλεργία στις αποτυχίες δεν οδηγεί σε μικρότερη ανάληψη κινδύνου αλλά, σε πολιτικές που διασώζουν όσους πήραν μεγάλο ρίσκο και έχασαν».
«Η σκέψη ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να μην πληρώσει τα χρέη του ήταν ακόμη περισσότερο μη αποδεκτή. Έτσι, τα δάνεια από την ευρωζώνη – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκφοβίστηκε για να συμμετάσχει - δαπανήθηκαν για να αναβληθεί η τελική ημέρα της κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που τονίζει ότι στην Ελλάδα ναι μεν το κρατικό χρέος αναδιαρθρώθηκε, αλλά με τόση καθυστέρηση ώστε το μεγαλύτερος μέρος του πλεονεκτήματος της αναδιάρθρωσης να έχει πλέον χαθεί και με το πρόσχημα ότι η συμμετοχή ήταν εθελοντική για τους ομολογιούχους.
Πηγή: Financial Times: Τα δάνεια στην Ελλάδα απλώς αναβάλουν την τελική μέρα της κρίσης | iefimerida.gr