Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης 24/7/2013

Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

           Με 56 θέματα στην ημερήσια διάταξης συνεδρίασε την   Τετάρτη 24/7/2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης. Μια συνεδρίαση που άρχισε μετά τις εννέα το βράδυ  γιατί η αίθουσα δεν κλιματίζεται ( υπάρχει βλάβη εδώ και ένα μήνα) και τελείωσε πριν τις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης υπήρχαν πολλά θέματα που τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης ενώ προ ημερήσιας διάταξης τέθηκε και το θέμα που έθεσαν οι δημοτικοί αστυνόμοι του Δήμου μας.
      Η  ώρα έναρξης, τα πολλά θέματα, τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, δημιούργησαν προβλήματα στην σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων από τους δημοτικούς συμβούλους, με αρκετή πίεση από την πλειοψηφία και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να «περνάν» γρήγορα τα θέματα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος κατά παράβαση του Κανονισμού δεν  επέτρεψε στον συνδυασμό μας να υποβάλλει  ερωτήσεις προς τον δήμαρχο που αφορούσαν τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πρόβλημα του νερού και η αντιμετώπισή του, το θέμα της επέκτασης  του ΧΥΤΑ αλλά και οι εξελίξεις στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Κορινού.

      Το θέμα της λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου όπου κλείνει έθεσαν οι εργαζόμενοι και αποτέλεσε την ευκαιρία να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια συζήτηση που έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή.
     Από τη μεριά μας γενικεύοντας το θέμα υποστηρίξαμε ότι γίνεται συντονισμένη επίθεση στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ κατ εντολή της Τρόικα, πετιούνται άνθρωποι στο δρόμο, θα διώξουν και άλλους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ρημάζει ο δήμος, δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες και το επόμενο βήμα είναι οι ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών και η υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών γι αυτές τις υπηρεσίες σε όφελος των εργολάβων.
     Υποστηρίξαμε ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος δεν πήραν καμιά πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα των εργαζομένων των δήμων αλλά και ενημέρωσης των πολιτών, θεωρήσαμε ότι οι παραιτήσεις των δημάρχων προς τον Σαμαρά είναι εικονικές γιατί δεν συνδυάζονται με κινητοποιήσεις και ευαισθητοποίηση  των δημοτών και αλλαγή πολιτικής αντίληψης, γιατί οι ίδιοι στα όργανα της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ έχουν σοβαρή ευθύνη για τις εξελίξεις μιας και ήταν  κομματικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού  και απλώς οι απειλή παραιτήσεων αποτελεί μια ηρωική έξοδο για να επανέλθουν στα πράγματα ασκώντας τις ίδιες πολιτικές.
     Καλέσαμε τους εργαζομένους, να συνεχίσουν να εκτελούν ορθά τα καθήκοντά τους, να βγάλουν τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα και να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Κρίναμε θετικό και απαραίτητο το έργο τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ζητήσαμε από την δημοτική αρχή την εξάντληση κάθε δυνατότητας να πάρουν τουλάχιστον όλοι τις άδειές τους.
     Ήρθαμε σε αντιπαράθεση τόσο με τον δήμαρχο όσο και με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που μας διέκοψε αλλά και με τον κ. Καραφουλίδη που μιλούσε για επίθεση του κράτους και μας κατηγόρησε για κρατισμό αλλά και με τους εκπροσώπους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν για ευθύνες όλων ή  για ευθύνες της γενιάς του Πολυτεχνείου ( Αθ. Γκούνας).
     Ήμασταν θετικοί στο ψήφισμα της Λαϊκής Υποστήριξης  παρατηρήσαμε όμως ότι αν δεν συνοδεύεται με αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι ένα νεκρό γράμμα αλλά και μια υπεκφυγή αυτών που από τη μια το ψηφίζουν και από την άλλη στηρίζουν ακόμα τα κόμματά τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ασκούν αυτές τις εγκληματικές πολιτικές.
    Στην ημερήσια διάταξη καταψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού γιατί ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του παρατηρητηρίου που επέβαλε το μνημόνιο  και οδηγεί στην επιτροπεία του δήμου αλλά και γιατί μας δόθηκε τελευταία στιγμή και έχοντας επιφυλάξεις για τα στοιχεία της αναμόρφωσης. Για τον ίδιο λόγο καταψηφίσαμε και την  Β΄ Τριμηνιαία έκθεση.
     Καταψηφίσαμε την αμοιβή δικηγόρων για υποθέσεις του Δήμου γιατί οφείλει ο δήμος να προχωρήσει στην σύσταση νομικής υπηρεσίας για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου αλλά και για την στήριξη των εργασιών του δημοτικού συμβουλίου.
     Ψηφίσαμε παρών στην κήρυξη εκπτώτου ενοικιαστή δημοτικού αναψυκτηρίου γιατί υπήρχαν έντονες νομικές αμφισβητήσεις όσον αφορά τις διαδικασίες και τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε μια έγγραφη νομική γνωμοδότηση για το θέμα και φυσικά αποκαλύφθηκε η ανάγκη ύπαρξης νομικής υπηρεσίας στο δήμο.
     Υπερψηφίσαμε την παραχώρηση της χρήσης  χώρου στους Διόσκουρους για να κάνουν το γήπεδό τους αναφερθήκαμε όμως στην ανάγκη συνένωσης ή συνεργασίας των ομάδων για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών χώρων, την ανάγκη ύπαρξης και τμημάτων στίβου στις ομάδες αλλά και χώρων στίβου στα γήπεδα αλλά και την ανάγκη αυτοί οι αθλητικοί χώροι να είναι ανοικτοί και διαθέσιμοι και στους πολίτες εκτός των ομάδων.
     Για την απευθείας εκποίηση οικοπέδου σε αυθαιρέτως κατέχουσα, υποβάλλαμε ερωτήσεις    στην δικηγόρο που έβαλε ο Δήμος για την εξέταση του θέματος και τελικά αναβλήθηκε η συζήτηση για περαιτέρω στοιχεία αν και το θέμα είχε πάλι αναβληθεί για τους ίδιους λόγους.
     Αναβλήθηκε η συζήτηση αίτησης για μείωση μισθώματος, θέμα 13, καθώς και τα θέμα 52.
    Παρατηρήσαμε ότι για το Γυμνάσιο Λύκειο – Κορινού αντί για προσθήκη αιθουσών όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος έχουμε διαχωρισμό αιθουσών σε βάρος της λειτουργικότητας των σχολείων, θεωρήσαμε θετικό ότι εισακουστήκαμε και θα γίνουν χωριστές τουαλέτες Γυμνασίου καταγγείλαμε όμως το γεγονός της άρνησης του δημάρχου να συναντηθεί με τον Σύλλογο Γονέων κα Κηδεμόνων του Λυκείου όπως είχαμε ζητήσει.
     Δεν πήραμε επαρκή απάντηση γιατί δεν προβλέπεται κανένα έργο για το τρίτο Λύκειο αν και είχε συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίσαμε όχι στην οριστική παραλαβή των αθλητικών εγκαταστάσεων Ελαφίνας γιατί διαπιστώθηκαν προβλήματα.
      Ψηφίσαμε όχι στην χορήγηση 4η παράτασης στο έργο κατασκευή πεζοδρομίων ενότητας κέντρου όπως όχι ψηφίσαμε και για την εκλογή νέου υδρονομέα στο Μοσχοχώρι.
     Ψηφίσαμε όχι στην συνδιοργάνωση της έκθεσης με το Επιμελητήριο διαθέτοντας μάλιστα και το ποσό των 15.000,00 ευρώ πλέον των εγκαταστάσεων. Καταψηφίσαμε πάλι την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνη σύμβαση, προσλήψεις που ενώ εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό ούτε με 8μηνίτες με ευθύνη της κυβέρνησης και προσλαμβάνονται διμηνίτες εκτός ΑΣΕΠ.
     Καταψηφίσαμε με πλήρη εισήγηση την έγκριση των πρακτικών συμβιβασμού που αφορούν την αναιτιολόγητη και μη σύννομη μείωση τελών και προστίμων θέμα, για το οποίο είχαμε δικαιωθεί και με αναφορά μας στην αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία ακύρωσε προηγούμενη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
     Τέλος καταψηφίσαμε τα θέματα που αφορούν την ΔΗΚΕΔΗΚ (54,55 ΚΑΙ 56).
    Στα πλαίσια του δυνατού θα υπάρξει και σχολιασμός πλευρών από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Κατερίνη 26/7/2013
Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης