Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πουλήθηκε για 42 εκατ. ευρώ η Αφάντου




Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία» ο διαγωνισμός για τα ακίνητα στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, καθώς το ΔΣ έλαβε την τελική απόφαση για τους πλειοδότες.

Η πώληση δύο ακινήτων ύστερα από προσπάθειες 30 χρόνων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο από φορείς και παράγοντες κυρίως για τους όρους αξιοποίησης των δύο ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ανακοίνωσή της, στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι πρόκειται για ξεπούλημα, ενώ ανάλογες αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί και από την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ αλλά και από τοπικούς φορείς όπως το ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ «το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου την εταιρεία M.A.Angeliades Inc. με προσφορά ύψους 26.900.000 ευρώ για το ακίνητο Golf - Βόρειο Αφάντου και την εταιρεία T.N. Aegean Sun Investments Limited, μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς της ύψους 15.200.000 ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» - Νότιο Αφάντου (σύνολο 42.100.000 ευρώ).

Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνει με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε σύγχρονες τουριστικές υποδομές που θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και θα οδηγήσουν στη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.
Από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων, τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με τον θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 αφορούν το γκολφ, για διάστημα 50 ετών.

Πάντως, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνεται και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου.

Στο υπόλοιπο της έκτασης προβλέπεται τσιμέντο. Θα αξιοποιηθεί «με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής» θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που θα φθάνει τα 151.000 τμ.

(Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών)