Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
Με ψέματα η κυβέρνηση έκλεισε το Κοινοβούλιο για να περάσει μέτρα-φωτιά
Η σπουδή της κυβέρνησης να «περάσει» από τη Βουλή σημαντικά μέτρα εντός του θέρους αποδεικνύει περίτρανα πόσο μεγάλο και κραυγαλέο ψέμα ήταν η αιφνιδιαστική και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης, και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει η Ολομέλεια του Σώματος.
Το πιο τραγικό ψέμα απ’ όλα ήταν ότι μία από τις πιο σοβαρές δικαιολογίες που πρόβαλε η κυβέρνηση είναι ότι δεν υπήρχαν σοβαρές νομοθετικές εκκρεμότητες και συνεπώς δεν υπήρχε νόημα να παραμείνει ανοιχτή η Ολομέλεια.
Αποδεικνύεται όμως από την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στο Α΄ Θερινό Τμήμα και από την «ομοβροντία» νομοσχεδίων, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την τρόικα και πρέπει να ψηφιστούν μέσα στον καυτό μήνα Αύγουστο –όπου είναι στο ζενίθ η αίσθηση όλων ότι υπάρχουν διακοπές, ακόμα και για τους πάρα πολλούς που δεν θα κατορθώσουν οικονομικά να μετακινηθούν– ότι υπήρξε ένας συστηματικός σχεδιασμός κατάθεσης νομοσχεδίων, ώστε να υπάρξει το μικρότερο δυνητικά πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Μάλιστα, μόλις προχτές πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εντέλλεται όλα τα υπουργεία να ολοκληρώσουν ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου 600 (!!!) προαπαιτούμενες αλλαγές, προκειμένου να επιτραπεί η συζήτηση για φοροελαφρύνσεις και διαπραγμάτευση του χρέους, τον Σεπτέμβριο.
Παλιό κόλπο
Τα πράγματα για την κυβέρνηση λοιπόν είναι τόσο ζόρικα ώστε επιστρατεύτηκε το παλιό κόλπο των κυβερνώντων να επιχειρούν να περάσουν απεχθή νομοθετήματα μέσα από τα θερινά τμήμα, όπου λόγω του Κανονισμού της Βουλής ελέγχουν απόλυτα την πλειοψηφούσα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού μπορούν μέσω αντικαταστάσεων να απαλλάξουν όποιον ή όποια «δυσκολεύεται» να ψηφίσει κάποια ρύθμιση, επιστρατεύοντας κάποιον προθυμότερο.
Άλλωστε οι συνεχείς απώλειες –μέσω ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών– προκάλεσαν σοβαρή αιμορραγία στη συγκυβέρνηση που αποφάσισε, με συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά κρυφά από τον λαό, να περάσει κρίσιμες διατάξεις μέσα στο καλοκαίρι.
Σ’ αυτό το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής από πλευράς Ν.Δ. η «αλχημεία» πέτυχε και όλοι οι βουλευτές είναι εντελώς άπειροι και «διαχειρίσιμοι», αφού εξελέγησαν το 2012 και είναι απόλυτα πιστοί στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κασσής είναι αυτοί που θα μπορούσαν να εγείρουν ενστάσεις, αλλά υπάρχει πάντα ο δρόμος της αντικατάστασης.
Οι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την επίσπευση των διαδικασιών είναι πολλοί και ποικίλοι:
1 Τα εκκρεμή νομοσχέδια αποτελούν προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της περίφημης δόσης του Ιουλίου.
2 Το υπουργείο Οικονομικών βιάζεται προκειμένου η χώρα να «κάνει τα μαθήματά» της εντός των προθεσμιών, προκειμένου το Γιούρογκρουπ να ανάψει το πράσινο φως τον Σεπτέμβριο για τη διαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.
3 Ο Σαμαράς επιθυμεί να εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής που ολοκλήρωσε το πιο «σκληρό κομμάτι» της υλοποίησης των μνημονίων και μπορεί να χαράξει την επόμενη μέρα.
4 Ο Βενιζέλος θέλει να πείσει όσους θα συμμετάσχουν στο διάλογο για την Κεντροαριστερά ότι πιέζει ώστε το κυβερνητικό έργο να πάρει προοδευτική πορεία και αυτό θα σηματοδοτήσει ότι ένας δυνατός κεντρώος τρίτος πόλος, σφήνα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αλλάξει τις κυβερνητικές ισορροπίες.
5 Οι συγκυβερνώντες να μπουν σε προεκλογική περίοδο με «πολιορκητικό κριό» έωλες εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και «καλύτερες μέρες» και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η «τρόικα» και οι εξευτελιστικοί έλεγχοί της ολοκληρώθηκαν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καταθέσει, ίσως και αύριο, σε ένα πολυνομοσχέδιο (κατά την προσφιλή της μέθοδο), όλα τα «καυτά» νομοσχέδια.
Πίσω λοιπόν από την περίφημη ομοβροντία κρύβεται μια ολόκληρη πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, με στόχο την εμφάνιση του Σαμαρά αλλά και του Βενιζέλου στη ΔΕΘ, απ’ όπου ουσιαστικά θα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το αργότερο τον Μάρτιο η χώρα θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές, αφού έχουν ήδη αντιληφθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο το ενδεχόμενο η παρούσα Βουλή να εξασφαλίσει 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο κι αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Να τελειώνουμε»
Οι πάντες γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει λυμένα χέρια προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο και μάλιστα με απλή πλειοψηφία. Γι’ αυτό και μετά την αθροιστική συλλογή 128 υπογραφών έγινε φανερό στην κυβέρνηση ότι τουλάχιστον το «μπλοκ» των Ανεξάρτητων Βουλευτών, στο οποίο πόνταρε πλειοψηφικά, «γέρνει» αντικυβερνητικά, ακόμα κι αν οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην εκλεγούν ξανά.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές λοιπόν, οι Σαμαράς και Βενιζέλος, στις συνεχείς επαφές τους, έχουν αποφασίσει να ολοκληρώσουν με όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να πείσουν την κοινωνία ότι «τελειώνει η ιστορία» της τρόικα.
Πιο πολύ απ’ όλους μοιάζει να επείγεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να «ξεχάσει» ο λαός τα μνημόνια, το ΔΝΤ και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά, αν θέλει να έχει κάποια επιτυχία το εγχείρημα της «Δημοκρατικής Παράταξης».
Αλλά και ο Σαμαράς επιθυμεί να πείσει ότι είναι ο πρωθυπουργός που ολοκλήρωσε με τα βασανιστικά μνημόνια και συνέβαλε ώστε η χώρα να μπει σε νέα πορεία.
Ο Βενιζέλος επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην αποδεχτεί ξανά πολυήμερη παραμονή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που δημιουργούν πολιτικές αναταράξεις με τις διαρροές «τρομοκρατικών» μέτρων που ζητούν, όπως η επάνοδος του εργοδοτικού λοκ άουτ και της απελευθέρωσης των απολύσεων που ζήτησαν στην τελευταία τους εμφάνιση.
Γι’ αυτό και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν από την τρόικα να επανέλθει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και να σχεδιάσει την πιο σύντομη παραμονή της στη χώρα προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο και την έκθεσή της.
Η θέση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια σε εκπροσώπους της τρόικας, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη λένε πως έχουν ήδη ενημερώσει τα υψηλά κλιμάκια για την πολιτική ζημιά που προκαλούν σε κάθε επίσκεψή τους.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος θα δοθεί μάχη ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του νέου πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει εκ νέου τον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής προγραμμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπαινισσόμενος ότι η είσοδος του ΔΝΤ στις χώρες που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής –εμπλοκή που επέβαλε η Γερμανία– πήγε πίσω δεκαετίες τις χώρες αυτές.
Ωστόσο ακόμα κι αν η τρόικα «μετακομίσει» στις Βρυξέλλες προκειμένου να μην δίνει λαβή για σχόλια σχετικά με την αποικιοκρατικού τύπου πολιτική που ασκούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αφού η χώρα θα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση για πολλά πολλά χρόνια.
Το άσπρο - μαύρο
Οι συγκυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δίνουν μάχη με το χρόνο σε μια προσπάθεια να κάνουν το άσπρο-μαύρο μήπως και σώσουν την παρτίδα και επανασυσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του 2012 που τους εμπιστεύτηκαν, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν απελπιστικό.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι μπορεί τώρα το τοπίο στον κυβερνητικό ορίζοντα να είναι θολό, αλλά αν υπάρξει μέχρι το τέλος του 2014 μια επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως να αλλάξουν και οι πολιτικές ισορροπίες.
Έτσι, κόμματα και βουλευτές που τώρα αντιμετωπίζουν αρνητικά το ενδεχόμενο παράτασης της σημερινής Βουλής να μην έχουν αυτήν την τοποθέτηση στις αρχές του 2015, οπότε και θα ξεκινήσουν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Αδιανόητο
Η προεκλογική και πολιτική πρεμούρα μάλιστα του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια που επιχειρεί όχι μόνο να καταγράψει «πολιτική διαφοροποίηση», αλλά και να πείσει ότι θέτει αναχώματα και επηρεάζει σοβαρά την κυβερνητική κατεύθυνση. Γι’ αυτό και όλο και περισσότερα στελέχη δημοσιοποιούν την πρόθεσή τους να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να νομοθετηθεί το πλαίσιο «ιδεών» της για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με την περίφημη πρόταση για τις 100 δόσεις που έχει κάνει εσχάτως σημαία.
Επίσης θέτει να μην γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, όπως και να τεθεί στο Β’ Θερινό Τμήμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο διστάζει να φέρει προς ψήφιση η Ν.Δ., επειδή «λοξοκοιτάει» προς την Ακροδεξιά.
Μάλιστα μόλις προχτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη για την εμπλοκή της σχέσης Ελλάδας-Κύπρου μετά τη σφοδρή αντίδραση του αντιπροέδρου στην παρέμβαση της Κυπρίας ευρωβουλευτού Θεοχάρους κατά την ομιλία του στις Βρυξέλλες, δράττεται της ευκαιρίας να «καταγγείλει» μικρούς, όπως τους αποκαλεί, κύκλους της Ν.Δ., «που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη συνεργασία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν την προτίμησή τους σε μια συνεργασία Ν.Δ. και διαφόρων εκδοχών της Ακροδεξιάς. Είναι αδιανόητο ότι κάποιοι εμπλέκουν σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι και την εξωτερική πολιτική της χώρας».
Σε όλες αυτές τις πιέσεις το γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρεί να απαντήσει με νηφαλιότητα, «τα κόμματα στα εσωτερικά τους μπορούν να συζητούν ό,τι θέλουν, όμως η κυβέρνηση είναι ενιαία», δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη, επιχειρώντας να μην απαντήσει για τις… προοδευτικού τύπου πιρουέτες του ΠΑΣΟΚ.
Την ώρα λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πείσει «εαυτόν και αλλήλους» στην Κεντροαριστερά ότι η τρόικα τελείωσε και ότι επιχειρεί την ανόρθωση της χώρας, η Ν.Δ., μέσω του Σαμαρά, κουνάει στη διαπλοκή και στην εκλογική της βάση το λευκό πανί των φοροελαφρύνσεων, και μάλιστα αφήνει διστακτικά να διαρρεύσει ότι το σχέδιο έχει και τη… βούλα της Μέρκελ.
Με… σεμνότητα λοιπόν από την περασμένη Παρασκευή «διαρρέεται» ότι για πρώτη φορά η Γερμανή καγκελάριος (ίσως είχε κέφια λόγω γενεθλίων) δεν έκανε κανένα σχόλιο στην αναφορά Σαμαρά περί φοροελαφρύνσεων.
Βέβαια η κυβέρνηση επιτρέπει αυτές τις διαρροές με τη δέουσα προσοχή, μήπως και έρθει καμιά απανταχούσα από τον Σόιμπλε, η οποία θα κόψει μαχαίρι την προεκλογική φορολογική… ελάφρυνση των κυβερνώντων.
Ο στόχος είναι να μπορέσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγείλει την πτώση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επαναφορά στο παλιό καθεστώς, αφού οι οικονομικές αλλά και «ενεργειακές» προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν, να ανακοινώσει τη σταδιακή πτώση του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες και να αφήσει κάποιες γενικές αναφορές για σχέδιο πτώσης της κλίμακας φορολόγησης προσώπων και επιχειρήσεων προκειμένου να εξομαλυνθεί το φορολογικό σύστημα.
Δουλειές με φούντες λοιπόν από την κυβέρνηση σε μια επίδειξη αλαζονείας και αναξιοπιστίας που έχει ως αποτέλεσμα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο, αφού απομακρύνει ακόμα πιο πολύ τους πολίτες….