Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ταφόπλακα στην «Ελιά» από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ

Παναγιώτης Σιάνης, στο Ποντίκι


Μπροστά στον κίνδυνο διάσπασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυσίασε την «Ελιά» και αποδέχτηκε 
τελικά αυτό που έθετε εδώ και εβδομάδες η εσωκομματική αντιπολίτευση, να γίνει συνέδριο με άξονα το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα με παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφασίστηκε να μην γίνει ένα στενά ΠΑΣΟΚικό συνέδριο, αλλά κάλεσμα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.Παρότι η ηγετική ομάδα είχε συντονιστεί το Σαββατοκύριακο να αποκρούσει οποιαδήποτε «ιδέα» για συνέδριο και να στηριχτεί το ιδρυτικό συνέδριο της «Ελιάς» οι αντιδράσεις στη συνεδρίαση ήταν τόσο σφοδρές που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απόσυρε την πρόταση του για διεξαγωγή συνδιάσκεψης 2 και 3 Σεπτεμβρίου που ήταν «στάχτη στα μάτια». Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Καρχιμάκης και Θάνος Μωραϊτης διεκτραγώδησαν το εγχείρημα της «Ελιάς» σημειώνοντας ότι δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η «συγκομιδή» στελεχών μέσω της «Ελιάς» και πως η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να έχει «ραχοκοκαλιά» το ΠΑΣΟΚ.

Προκειμένου να αποφύγει μια συγκρουσιακή κατάσταση και στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Βενιζέλος ανέκρουσε …πρύμνα και ανακοίνωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής

Παράταξης και το οποίο θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στον Οκτώβριο. Είπε μάλιστα ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα το εισηγηθεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει το ερχόμενο Σάββατο. Συμπλήρωσε ότι η ΚΠΕ καλείται να εξειδικεύσει και να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου του 2013 που «άνοιγαν ακριβώς αυτήν την προοπτική της ευρύτερης κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης».

«Θα απευθύνουμε πρόσκληση αυτοοργάνωσης σε όλους τους πολίτες που νιώθουν ότι ανήκουν στον χώρο αυτό που στάθηκαν όρθιοι στις εκλογές του Μαΐου, είτε ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ είτε ανήκουν σε άλλους φορείς του ευρύτερου αυτού χώρου», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και για να μην αποκαρδιώσει όσους μετείχαν στο μετέωρο εγχείρημα της «Ελιάς» συμπλήρωσε ότι όλα θα γίνουν «με εγγυημένα ίσους όρους, απροκατάληπτα, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς». Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκροτηθεί μια εθνική οργανωτική επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου, στην οποία θα εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ από το Πολιτικό Συμβούλιο του και από ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του συνεδρίου. Επιπλέον, θα εκπροσωπούνται «και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες».

Στο συνέδριο θα κλιθούν πρόσωπα «που θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια». Μάλιστα κατά τον κ. Βενιζέλο επειδή πρόκειται για πρόσωπα εμβληματικά θα κληθούν να πλαισιώσουν την Οργανωτική Επιτροπή ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το ζήτημα είναι αν θα παραμείνει ενεργή η διενέργεια της Συνδιάσκεψης που είχε προτείνει στην αρχή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου ή καθίσταται αχρείαστη μετά την απόφαση για συνέδριο. Ο στόχος της Συνδιάσκεψης ήταν προφανής: να εκτονωθεί η ένταση και οι διαφωνίες σε ένα σώμα όπου δεν εκλέγονται σύνεδροι, οι συμμετέχοντες είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την ηγετική ομάδα και δεν υπάρχει κίνδυνος ψηφοφοριών, αφού δεν προβλέπονται καν τέτοιες διαδικασίες. Η Συνδιάσκεψη είχε στόχο να εξελιχτεί σε ένα βήμα παράλληλων μονολόγων των στελεχών του κόμματος, όπου στο τέλος δια βοής ο Βενιζέλος θα αποκτήσει την έγκριση να συνεχίσει τις διαδικασίες για τον Κεντροαριστερό πόλο.

Στη σημερινή του τοποθέτηση στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «παράγοντες της παράταξης υπονόμευσαν την προσπάθειά μας», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη και αναφέρθηκε σε στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και άλλα που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά», σημειώνοντας πως πρόκειται για «δήθεν αντίθεση που δεν υπάρχει», συμπληρώνοντας ότι η «Ελιά» είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τον κορμό της.

Βέβαια η συνεδρίαση δεν εξελίχθηκε όπως ήθελε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι διαβουλεύσεις εν όψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ αναμένονται έντονες, αφού θα πρέπει να αποφασιστεί ο ακριβής ρόλος του ΠΑΣΟΚ κι αν η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι η «ομπρέλα» ή το ΠΑΣΟΚ θα διαχυθεί εντός της.

Η συνεδρίαση είχε στιγμές μεγάλης έντασης και μάλιστα υπήρξε και επεισόδιο μεταξύ της Τόνιας Αντωνίου και του Νίκου Ανδρουλάκη, όταν η ίδια του πρότεινε να τηρήσει τα ασυμβίβαστα που έθεσε σε άλλους και να παραιτηθεί από γραμματέας αν θέλει να μείνει στην Ευρωβουλή, ενώ και ο Βαγγέλης Αργύρης υπαινίχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε το κόμμα για να εκλεγεί ο γραμματέας στην Ευρωβουλή. Το ζήτημα αυτό φέρνει ένα βήμα πιο μακριά τον Ανδρουλάκη από το περιβάλλον Βενιζέλου.

Λάθος η στάση του ΠΑΣΟΚ το 2009

Νωρίτερα ο Βενιζέλος είχε επιχειρήσει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την σημερινή εσωκομματική κατάσταση επικρίνοντας την πολιτική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει πόλωση το 2009 για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα δικής μας επαναξιολόγησης και αυτοκριτικής», τόνισε στην αρχική του ομιλία και συμπλήρωσε: «Γιατί κι εμείς το 2009 προκαλέσαμε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα είναι -για όλους εμάς που αγωνιστήκαμε για τη γραμμή αυτή, δε διαφοροποιώ κανέναν, ούτε τον αυτό μου. Λόγω των εκλογών που έγιναν το φθινόπωρο του 2009, το ΠΑΣΟΚ ν’ αναλάβει όλο το βάρος, το δυσανάλογα μεγάλο της διαχείρισης της κρίσης.

Κάποιοι κρύφτηκαν με επιμέλεια πίσω από το γεγονός των πρόωρων εκλογών. Άρα η ιστορία διδάσκει ότι κάθε φορά που υπήρξε θεσμικός εκβιασμός σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιον τον έκανε δε βγήκε κερδισμένος. Κάποτε η συντηρητική παράταξη αμφισβήτησε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρνιόταν να τον νομιμοποιήσει. Μετάνιωσε γι’ αυτό. Και όσες φορές δε γίνεται αντιληπτός ο διακριτός ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως συμβόλου ενότητας και συνοχής και συναίνεσης, κάνει λάθος αυτός που τον αμφισβητεί το ρόλο αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια ν’ αξιολογήσουμε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό.»

Απ΄ ότι κατάλαβαν οι παριστάμενοι στη συνεδρίαση, σε αντίθεση με ότι λέει η κυβέρνηση δημόσια, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν είναι εθνικά επιτρεπτό να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σημειώνοντας πως νέος εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνουν οι εκλογές, είναι να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι δηλαδή το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση κατά το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» τονίζοντας ότι «η τακτική της εφόδου» για την καλλιέργεια πόλωσης στην κοινωνία συνεχίζεται.