Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Πανούσης στο Tvxs: Η ΣΟΔΗΑ δεν είναι κόμμα


Πανούσης στο Tvxs: Η ΣΟΔΗΑ δεν είναι κόμμα

 



Νίκος Μίχος

Έναν φορέα-«ομπρέλα» που εφόσον πετύχει θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνώσα Αριστερά, προτείνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ,Γιάννης Πανούσης. Όπως εξηγεί στο Tvxs για την κίνησή του, που φέρει το όνομα ΣΟΔΗΑ (Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά), είναι απαραίτητη η «οριζόντια διασύνδεση» των βουλευτών καθώς από ότι φαίνεται οι συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών δεν είναι αποτελεσματικές. «Οι αρχηγοί τάχα μιλούν μεταξύ τους και τάχα πάντα φταίει ο άλλος», σχολίασε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς φτάνουν σε αδιέξοδο για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Ο βουλευτής διέψευσε τα όσα ερμηνεύθηκαν από σχετικό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, περί ίδρυσης κόμματος από τον ίδιο. Αντιθέτως επεσήμανε, όπως γράφει και στο άρθρο του ότι «η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα και σ' αυτήν τη διαδικασία, υπεύθυνα, αυτόνομα και με καθαρή στρατηγική».

Επιπλέον συμπληρώνει ότι «εφόσον γίνονται συζητήσεις για την ενοποίηση του χώρου που ονομάζεται κεντροαριστερά υπό έναν ενιαίο φορέα, τα κόμματα θα κάνουν τα συνέδριά τους προκειμένου να καταλήξουν σε θέσεις ανεξάρτητης συμμετοχής σε αυτόν». Όμως κατά τον ίδιο δεν γίνεται κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί να συζητούν για έναν φορέα του οποίου θα ηγηθεί οΕυάγγελος Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις επιστολές που έστειλε ο Φώτης Κουβέλης προς τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Αγίου Κωνσταντίνου με τους συνομιλητές να δηλώνουν μια επί της αρχής συμφωνία αλλά να τονίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος.

Αντιθέτως στην ΣΟΔΗΑ, «εφόσον πετύχει το εγχείρημα», θα μπορούν να συμμετέχουν ανεξάρτητοι, βουλευτές, κόμματα, κινήσεις κλπ. «Ο πρόεδρος του φορέα θα βγει από την βάση του και κατόπιν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνώσα Αριστερά και όχι για μια κεντροδεξιά. Για αυτό και ονομάζεται Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά», εξηγεί ο βουλευτής, που ήδη από καιρό είχε διατυπώσει τις θέσεις του υπέρ μιας κατεύθυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες στην απαντητική του επιστολή προς τον Φ. Κουβέλη ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει εννέα όρους βάσει των οποίων δεν έκλεινε την πόρτα συνεργασίας στην ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού.

Τέλος, o Γιάννης Πανούσης σημειώνει ότι για να μπορέσουν τέτοιες κινήσεις να πετύχουν πρέπει να έχουν την στήριξη των βουλευτών, αν δεν αποτελούν πρωτοβουλίες τους. «Οι αρχηγοί κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα. Για αυτό και δεν γίνεται να πετύχουν τέτοια εγχειρήματα. Μόνο οι βουλευτές μπορούν οριζοντίως να επιβάλλουν την ενοποίηση του χώρου», δήλωσε.