Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αποχαρακτηρίστηκε προστατευόμενη έκταση στην Πιερία (ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΟΡΙΝΟΥ)


Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, να αποχαρακτηρίσει προστατευόμενη έκταση 4.000 στρεμμάτων στην Πιερία προς οικοδόμηση. Πρόκειται για παραθαλάσσια υγροτοπική έκταση, καταφύγιο άγριας ζωής και ζώνη προστασίας της ορνιθοπανίδας, την οποία οι τοπικές αρχές προσπαθούν επί δύο δεκαετίες να μετατρέψουν σε παραθεριστικό οικισμό 6.500 κατοίκων! Προ διετίας στην υπόθεση παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές και διέταξε την αποκατάσταση της καταστροφής που είχαν προκαλέσει έργα οδοποιίας στον υγρότοπο.

Ο οικισμός, που φέρει το όνομα «Πρότυπος Βιοκλιματικός Οικισμός, Ολυμπιάδα» χωροθετείται σε έκταση 2.041 στρεμμάτων στην παραλία Κορινού, στον Δήμο Κατερίνης. Ομως, τα 1.210 στρέμματα από τα 2.000 εμπίπτουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους, αλλά και μέσα στην περιοχή του Καταφυγίου Αγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους. Στα ΚΑΖ, σύμφωνα με τον νόμο 3937/2011 για διατήρηση της βιοποικιλότητας, απαγορεύεται «η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό».

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν επί δύο δεκαετίες να παρακάμψουν τη νομοθεσία (αλλά και τη λογική, αφού «πρόκειται για βάλτο»). Η υπόθεση έρχεται διαδοχικά σε όλους τους υπουργούς Περιβάλλοντος, που όμως την απέρριπταν κατηγορηματικά. Το 2011, μάλιστα, επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν de facto καταστάσεις, με τη διάνοιξη δρόμων στην περιοχή. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα και επιστημονικοί φορείς από τη Βόρεια Ελλάδα, και η υπόθεση σταμάτησε. Παρενέβη τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά υποβάλλοντας ερωτήματα στις ελληνικές αρχές. Και κατόπιν ζητώντας εξηγήσεις γιατί δεν έγινε αποκατάσταση της περιοχής (από την παράνομη οδοποιία).

«Διέξοδο» στην εργώδη προσπάθεια των τοπικών παραγόντων έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς. Με απόφασή του αποχαρακτήρισε 4.138 στρέμματα από το Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους (μειώνοντάς το κατά 25%). Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας γνωμοδότησε θετικά.

«Η απόφαση είναι απαράδεκτη», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Θεμ. Κουιμτζής. «Το διοικητικό συμβούλιο του φορέα κατέληξε ομόφωνα ότι στην περιοχή του Καταφυγίου Αγριας Ζωής δεν πρέπει να γίνει καμία οικοδομική δραστηριότητα. Ο αποχαρακτηρισμός θα μας εκθέσει έναντι της Ε.Ε.». «Η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας στερείται επιστημονικής σοβαρότητας», λέει η Στέλλα Βαρελτσίδου, βιολόγος και συντονίστρια του φορέα. «Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή για τη βιοποικιλότητα, με έναν απίστευτο πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας, την οποία πρόσφατα είχαν επισκεφθεί επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει είναι όνειδος».

www.kathimerini.g