Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 19 του νόμου περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, ορίζεται ότι οι βουλευτές θα δικάζονται όπως οι υπουργοί, δηλαδή με την παρέμβαση Δικαστικού Συμβουλίου και όχι από τακτικό δικαστήριο. Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο από βουλευτές, όσο και από την Επιστημονικη Υπηρεσία της Βουλής, που χαρακτήρισε την ρύθμιση αντισυνταγματική.
Η διάταξη ορίζει πως ό,τι ισχύει για την ποινική δίωξη των υπουργών για αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα ισχύει και για την δίωξη βουλευτών και συγκεκριμένα πως το δικαστικό συμβούλιο «είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί θετικά ή αποφατικά για την παραπομπή τους στο Δικαστήριο. Την εισήγησή του αυτή διαβιβάζει αμελλητί στη Βουλή, η οποία υποχρεούται κατά τη λήψη της απόφασής της να επικουρείται από το ως άνω δικαστικό συμβούλιο».
«Εφόσον διά της προτεινόμενης ρύθμισης μεταβάλλεται και, ιδίως, διευρύνεται η δικαιοδοσία του Δικαστικού Συμβουλίου, και, συνεπώς, του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία καθορίζεται περιοριστικώς στο Σύνταγμα, η εν λόγω ρύθμιση είναι αντισυνταγματική», τονίζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
Υπογραμμίζει ότι δεδομένου ότι το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται για δίωξη υπουργών ή υφυπουργών για εγκλήματα που τέλεσαν κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους, «ελλείπει η συνταγματικώς προβλεπόμενη βάση συγκρότησής του στην περίπτωση που διώκονται, αποκλειστικώς, βουλευτές κατά το άρθρο 62 παρ. 1 Συντάγματος, για τους οποίους, μετά την άδεια της Βουλής για δίωξη, εφαρμόζεται η κοινή ποινική διαδικασία».
«Ποιος είχε την φαεινή ιδέα; Δεν πρέπει να είναι νομικός αυτός», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.
tvxs