Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Σημείο «μηδέν» για το ΧΥΤΑ




Τη λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε Κοζάνη ή και Λιτόχωρο εξετάζει ο ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Μετά από 25 χρόνια ο Δήμος Κατερίνης, αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού ο ΧΥΤΑ Κατερίνης με τη σημερινή του μορφή έχει «τελειώσει»Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται αποφάσεις σχετικά με την «διάρκεια ζωής» που απομένει στον ΧΥΤΑ Κατερίνης, ενώ ήδη εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Κατερίνης, είτε στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης, είτε στο ΧΥΤΑ του Λιτοχώρου.

Το θέμα επανέφερε στην επιφάνεια το dionolympos.gr το οποίο φιλοξένησε δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη.

«Εξετάζονται λύσεις μεταφοράς των σκουπιδιών της Κατερίνης σε γειτονικούς ΧΥΤΑ, πιθανά στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης χωρίς να αποκλείεται ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου», ανέφερε ο κ. Γεράνης, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Κατερίνης μιας και ο κ. Γεράνης φέρεται να έχει δηλώσει πως «…μέσα στην (επόμενη) εβδομάδα θα αποφασίσουσε για πόσο καιρό (μέρες ή μήνες) μπορεί να λειτουργήσει ακόμα ο ΧΥΤΑ της Κατερίνης».

Η λειτουργία του νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ Κατερίνης καθυστερεί, με αποτέλασμα να κρίνεται επιβεβλημένη η μεταφορά των σκουπιδιών σε γειτονικούς ΧΥΤΑ, ενώ ο κ. Γεράνης υπογράμμισε πως στόχος του Φορέα είναι να μην διαταράξει τις τοπικές κοινωνίες.

Να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το Δήμου Κατερίνης απασχολεί την επικαιρότητα, αφού από τον Αύγουστο ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης Αντώνης Μάντζιος, είχει προειδοποιήσει ότι ο ΧΥΤΑ Κατερίνης «κλείνει τον κύκλο του» στις 31 Αυγούστου 2014. Τότε ο κ. Μάντζιος, είχε κατηγορήσει τη διοίκηση του Δήμου ότι αντιμετώπισε το θέμα «με πλήρη αδιαφορία» τη στιγμή μάλιστα που η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε από τον Δήμο Κατερίνης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας

«Έτσι οι διαδικασίες νέας χωροθέτησης προχώρησαν με ρυθμό χελώνες, οι υποσχέσεις για αναζήτηση νέου χώρου ξεχάστηκαν και έγινε προσπάθεια επέκτασης σε διπλανή δασική έκταση πάλι στην Π. Χράνη. Μια επέκταση που από τη μια έχει περιβαλλοντικές δυσκολίες από την άλλη επιβαρύνεται υπερβολικά η περιοχή με τεράστιο όγκο απορριμμάτων με κινδύνους στατικότητας της όλης περιοχής, μιας περιοχής που παρουσιάζει πολλές κατολισθήσεις», ανέφερε στην ανοικτή επιστολή του ο Αντώνης Μάντζιος, προειδοποιώντας ότι «η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Κατερίνης καθ υπέρβαση του χρόνου λειτουργίας της επέκτασης και καθ υπέρβαση της χωρητικότητάς του είναι παράνομη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και την γύρω περιοχή και σαν τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους δημότες, και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές»


Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ του Λιτοχώρου

Μέσα από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Τα Ολύμπια Νέα» προκύπτει επίσης, πως το ενεργό κύτταρο του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου έχει χρόνο ζωής περίπου 1,5 έτος ακόμα, τα έργα επέκτασης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε αυτό το διάστημα. Ο 1,5 χρόνος βέβαια προκύπτει από τον όγκο των σκουπιδιών που σήμερα δέχεται ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Εφιαλτικό είναι το σενάριο τα σκουπίδια της Κατερίνης να έρθουν στο Λιτόχωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου θα μειωθεί δραστικά και δεν θα προλάβει να λειτουργήσει το νέο κύτταρο της επέκτασης του που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015, με την προϋπόθεση της χρηματοδότησης του έργου.


Ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου δεν έχει παραχωρηθεί στον ΦΟ.Δ.Σ.Α.

Παρόλο που βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου έπρεπε να έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΦΟ.Δ.Σ.Α. κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. Ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. αναλαμβάνει όλα τα έξοδα ταφής, αλλά ο Δήμος θα πρέπει να πληρώνει ετήσιο τέλος ταφής, το οποίο αποφασίζεται από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ (περίπου 30€/τόνο) και αυτό θα πρέπει να μετακυλιστεί στα τέλη καθαριότητας και να επιβαρύνει τους δημότες. Μόλις ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. αναλάβει τον ΧΥΤΑ θα έχει όλα τα έξοδα ταφής αλλά τα έξοδα συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Δήμου όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Από τα παραπάνω προκύπτει πως είναι διαχωρισμένη η ταφή, από τη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων.

http://eptanews.gr/