Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μια ανατομία των δημοσκοπήσεων. Tvxs Ανάλυση




Και η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO (για την εκπομπή Ανατροπή του Mega) επιβεβαίωσε συμπεράσματα που αναδεικνύουν όλες οι μετρήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τώρα. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και κινείται από τέσσερις μέχρι πάνω από δέκα μονάδες, με τη δυναμική του να αγγίζει ακόμη και το όριο της αυτοδυναμίας. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ούτε για τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή ούτε για τη σειρά που θα έχουν με βάση το εκλογικό ποσοστό που θα πετύχουν. Αυτά που παίζονται είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή και η τρίτη θέση.
Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε να βρει κυβερνητικούς εταίρους, εφόσον χρειαστεί, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι έχουν εκδηλώσει, με τον τρόπο τους, ενδιαφέρον για συνέργειες κορυφής, ενώ κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρονται πάντα και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ που προκαλεί ωστόσο εσωκομματικές αντιδράσεις.

Όλα δείχνουν επίσης ότι θα διατηρηθεί η ηλικιακή διαχωριστική γραμμή με τις νεότερες ηλικίες να αποδοκιμάζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ελπίζουν, βασικά, στους συνταξιούχους. Η εκτίναξη που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κοινωνικό αντίκτυπο που είχε ο ΕΝΦΙΑ και αυτό το δείχνουν τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Η πόλωση προδιαγράφει υψηλή συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ενώ η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ αλλά και αυτό καθαυτό το ποσοστό της ΝΔ θα κρίνουν την επόμενη μέρα στο κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα:

- Η ΔΗΜΑΡ κινείται στα ποσοστά των ευρωεκλογών ή ακόμη παρακάτω το οποίο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες δυσχεραίνεται η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές και θα επιδιωχθεί η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδέα των κοινών ψηφοδελτίων έχει πέσει στο τραπέζι από τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μ. Ρεπούση, αλλά λόγω του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί παρά μόνο προσχωρήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που στη συνέχεια μπορούν να σχηματίσουν αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα, εφόσον εκλεγούν τουλάχιστον δέκα.

- Οι ΑΝΕΛ σημειώνουν πτώση και κινούνται σχετικά κοντά στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με αποτέλεσμα να είναι άδηλη η συνέχεια για το κόμμα του Π. Καμμένου, δεδομένης της πόλωσης που θα κλιμακώνεται συμπιέζοντας τα μικρότερα κόμματα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ στην προεδρική εκλογή, καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να ελπίζει σε διαρροές.

- Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σε ποσοστά χαμηλότερα από εκείνα των ευρωεκλογών και αρκετές φορές χάνει την τρίτη θέση. Αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα αποτραπεί η πιθανότητα να πάρει διερευνητική εντολή ο Ν.Μιχαλολιάκος στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση. Επίσης, η απώλεια της τρίτης θέσης θα είναι η πρώτη πολιτική ήττα για τη Χρυσή Αυγή. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο.

- Έντονος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚκαι στο Ποτάμι για την κυριαρχία στο χώρο της αποδεκατισμένης Κεντροαριστεράς. Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη εμφανίζεται πάνω από το το ΠΑΣΟΚ, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν να λένε ότι οι δημοσκοπήσεις πριν από τις ευρωκλογές δεν προέβλεψαν το 8%. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει τις εσωκομματικές εξελίξεις την επόμενη μέρα - από την ηγεσία μέχρι και τη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το ποσοστό του Ποταμιού θα επηρεάσει τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αν δηλαδή θα εκδηλωθούν νέες προσπάθειες ή αν θα δρομολογηθεί διεύρυνση του υπάρχοντος νέου σχήματος.

- Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει διαρκώς, ενώ ο πρωθυπουργός διατηρεί το προβάδισμα στον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, με τον Α. Τσίπρα να ενισχύει σταδιακά την εικόνα του. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα ως πολιτικός αρχηγός και αυτό ενισχύει τα επιχειρήματα όσων ταυτίζουν το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ με τη δική του παρουσία στην ηγεσία.

- Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη τόσο ως προς το αν θέλει πρόωρες εκλογές τώρα, όσο ως προς το αν πρέπει να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση η συμφωνία για το χρέος. Οι περισσότεροι προτιμούν μη πολιτικό πρόσωπο για την προεδρία της δημοκρατίας, ενώ η αισιοδοξία για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης μετά από ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή είναι περιορισμένη.