Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΟΙΚΙΣΜΟΣ “ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΟΡΙΝΟΥ” ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ… ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΙΕΡΙΑ 2008

Με αφορμή την «Ευρωπαϊκή ημέρα πουλιών 2014» και ως ελάχιστη συμβολή στην 
προσπάθεια προστασίας και διατήρησης των υγρότοπων της Πιερίας, ενημερώνουμε το 
κοινό της Πιερίας για το σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης της «Ολυμπιάδας Κορινού», ένα σχέδιο κατά τη γνώμη μας: εντελώς ασυμβίβαστο με την προστασία του υγρότοπου της περιοχής και ενταγμένο σε ένα χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης, εντελώς ακατάλληλο για τη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης.Ερώτηση
Τα πολεοδομικά σχέδια εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα. Ναι ή όχι;
Απάντηση
Ναι.
Η κ. Ροδούλα Ζήση το 2004 ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε περάσει νόμο που προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να εγκριθούν με υπουργική απόφαση, (προκειμένου να αποφεύγουν το Συμβούλιο Επικρατείας), όμως ο νόμος αυτός κρίθηκε από το Σ.Τ.Ε. αντισυνταγματικός, επομένως ουσιαστικά δεν ισχύει.
………………………………………………………………………….
Ερώτηση
Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που να προβλέπει ως κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας για τον οικισμό της Ολυμπιάδας τα 2 στρέμματα στην γειτνιάζουσα με τις Αλυκές Κίτρους περιοχή και τα 450 μέτρα στην υπόλοιπη έκταση;
Απάντηση
Όχι.
Η πολεοδομική μελέτη του οικισμού (που προβλέπει τα παραπάνω) εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση της Ροδούλας Ζήση (το 2004), η οποία βασίστηκε στον αντισυνταγματικό νόμο που προαναφέρθηκε, πριν φυσικά αυτός καταργηθεί.
………………………………………………………………………….
Ερώτηση
Τι όριο κατάτμησης προβλεπόταν αρχικά στην εγκεκριμένη, με το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, ζώνη οικιστικού ελέγχου;
Απάντηση
4 στρέμματα.
Ερώτηση
Μήπως λοιπόν η πολεοδομική μελέτη του οικισμού είναι άκυρη;
Απάντηση
Ως απάντηση θα σας αναφέρουμε τι έγινε στην –αντίστοιχη- περίπτωση του οικισμού «Κισσός» στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης: όταν εκδόθηκαν οι πρώτες οικοδομικές άδειες, προσέφυγε εναντίον αυτών η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι βασίστηκαν σε έναν νόμο που εκ των υστέρων κρίθηκε αντισυνταγματικός και δικαιώθηκε.
Ένα Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να διορθωθεί με υπουργική απόφαση.
………………………………………………………………………….
Ερώτηση
Σε ποιο χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό εντάχθηκε η ίδρυση του οικισμού;
Απάντηση
Για πολλά χρόνια σε κανένα, αν και η ιδέα για τη δημιουργία του οικισμού υπάρχει από τη δεκαετία του ’80. Τελευταία γίνονται βεβιασμένες προσπάθειες να ενταχθεί στο «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κορινού». Ωστόσο τα Πολεοδομικά Σχέδια γίνονται με διαδικασίες που διαρκούν πολλά χρόνια και απαιτούν καλή ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων θεσμών, φορέων, πολιτών κλπ. Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
………………………………………………………………………….
Ερώτηση
Είναι αλήθεια ότι μεγάλο τμήμα του οικισμού περιλαμβάνονταν στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους και σύμφωνα με το Ν.2637/98, απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό;
Απάντηση
Ναι.
Παρόλα αυτά, εντάχθηκε! Για να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η ένταξη αυτή, η λύση που σκέφτηκαν οι τοπικοί άρχοντες για να παρακάμψουν αυτό το εμπόδιο ήταν ο αποχαρακτηρισμός της επίμαχης περιοχής από Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας, μετά από αίτημα του Δήμου Κατερίνης, εισηγήθηκε τον αποχαρακτηρισμό μέρους του καταφυγίου, επικαλούμενη ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η περιοχή είναι σημαντικός υγρότοπος.
Όλοι οι Υπουργοί Περιβάλλοντος μέχρι πρόσφατα αρνούνταν να υπογράψουν τον αποχαρακτηρισμό. Δυστυχώς, ο τωρινός υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Νικόλαος Ταγαράς, υπέκυψε στις πιέσεις και εξέδωσε στις 1-7-2014 Υπουργική Απόφαση με την οποία τροποποιεί τα όρια του καταφυγίου, εντελώς αδικαιολόγητα και ατεκμηρίωτα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 11 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας.
Ερώτηση
Γιατί, η Διεύθυνση Δασών Πιερίας δεν άλλαξε την εισήγηση της αφού ενημερώθηκε εγγράφως από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα ότι, σύμφωνα με την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που έγινε – επί σειρά ετών - η περιοχή ουδέποτε έπαψε να είναι σημαντικός υγρότοπος;
Απάντηση
Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντήσει η Διεύθυνση Δασών.
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, στο δελτίο τύπου που στείλαμε στις 13-06-2013, καλούσαμε δημόσια τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας να το πράξει.
………………………………………………………………………….
Ερώτηση
Ο αριθμός των οικοπέδων (2000 οικόπεδα και πλέον) αντιστοιχεί στον αριθμό των οικογενειών που ζουν στον Κορινό; Είναι αλήθεια ότι την τελευταία μέρα έγιναν πολιτικοί γάμοι ώστε να λάβουν οι «δικαιούχοι» το οικόπεδο που τους αναλογούσε και ότι αμέσως μετά το πούλησαν; Ποιοι είναι αυτοί άραγε που αγόρασαν εκ των υστέρων οικόπεδα, πριν εξασφαλίσουν ότι θα είναι δυνατόν να εκδώσουν τις σχετικές οικοδομικές άδειες;
Απάντηση
Δε γνωρίζουμε. Ρωτήστε τους κατοίκους του Κορινού. Αυτοί ξέρουν την αλήθεια. Όπως επίσης ξέρουν γιατί ακυρώθηκε η αρχική κλήρωση και γιατί έγινε νέα κλήρωση. Όπως ξέρουν και τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τον οικισμό.
Εμείς ως περιβαλλοντική οργάνωση, δεν ασχολούμαστε με αυτά. Απλά, ως πολίτες διαπιστώνουμε ότι κάποιοι κάτοικοι του Κορινού έχουν πέσει θύματα πιστεύοντας τις εξαγγελίες κάποιων τοπικών αρχόντων.
Παραθέτουμε λοιπόν απόσπασμα από το δελτίο τύπου που εκδώσαμε στις 13-6-2013 και το οποίο αναφέρεται σε πιθανή λύση που θα μπορούσε να δοθεί:
Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να διεξαχθεί ένας έντιμος διάλογος στη βάση ότι, αφού το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να πάρει ποτέ άδεια ένας τέτοιος οικισμός, θα πρέπει ή να αλλάξουν τα όρια του (επομένως να σχεδιαστεί από την αρχή) ή να αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο οι ιδιοκτήτες του (ή και τα δυο ταυτόχρονα).
Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα, θα μπορούσε να είναι ο οργανισμός που θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ερώτηση
Τελικά, να γίνει ή να μην γίνει ο οικισμός;
Απάντηση
Η απάντηση είναι δύσκολη καθώς εμπλέκονται κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει εντός της προστατευμένης περιοχής.
Αλλά ακόμη κι αν εξαιρεθεί η περιοχή αυτή, το ερώτημα παραμένει καθώς από το πουθενά θα δημιουργηθεί ένας νέος οικισμός που θα φιλοξενεί 5000 κατοίκους και ο οποίος δεν θα είναι ενταγμένος σε κανένα γενικότερο σχεδιασμό.
Το δίλλημα είναι και ηθικό: Γιατί εκεί και όχι αλλού; Γιατί πχ να μην μοιραστούν οικόπεδα (για δημιουργία παραθεριστικού οικισμού) και στη Λεπτοκαρυά και στο Ελατοχώρι και στον Άγιο Δημήτριο και σε κάθε χωριό/κωμόπολη/πόλη της Πιερίας; Και τι θα γίνονταν αν πράγματι μοιράζονταν αυτά τα οικόπεδα;
Η ενημέρωση μας αυτή στοχεύει στο να γνωρίσουν οι πολίτες της Πιερίας τι ακριβώς συμβαίνει με τον οικισμό της Ολυμπιάδας και να υιοθετήσουν θέσεις που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, ενισχύοντας τη φωνή που λέει ότι: «θα αγωνιστούμε για να μη γίνει ο οικισμός μέσα σε προστατευμένη περιοχή και θα σταθούμε κριτικά απέναντι σε κάθε νέα πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι».
Τέλος να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι συνδυασμοί που διεκδίκησαν πρόσφατα το δημαρχιακό θώκο, προφανώς προς άγρα ψήφων, συντάχθηκαν με την άποψη που θέλει την ίδρυση του οικισμού στο σύνολο της έκτασης του, κάτι που φυσικά μας προβληματίζει και μας λυπεί ταυτόχρονα.
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ– ΠΙΕΡΙΑ 2008
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014